Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Θα μας μάθει άραγε τίποτα ο κορωναϊός; Μάλλον όχι - το παράδειγμα των επιδοτούμενων "επενδύσεων" στην χώρα μας

Αν έπρεπε να μας διδάξει κάτι η πανδημία ως οικονομία και ως χώρα, είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις εκείνες οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτησή μας από εξωγενείς παράγοντες. Η πανδημία χτύπησε όλες τις οικονομίες του κόσμου, αλλά εκείνες που θα πάνε καλύτερα σε βάθος χρόνου είναι αυτές που έχουν ένα περιθώριο αυτονομίας, δηλ. αυτές που έχουν δυνατά συστήματα υγείας, ισχυρή βιομηχανία, αυτές που έχουν ικανοποιητική αγροτική παραγωγή και εκείνες που μπορούν να κλείσουν ή ν' ανοίγουν τα σύνορά τους, χωρίς να φοβούνται την οικονομική τους κατάρρευση.
Η πίεση που υπάρχει στην χώρα μας ειδικά στο τελευταίο κομμάτι είναι τεράστια, αφού καμία  ενίσχυση που πιθανόν να έρθει από την Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να σώσει την χώρα, αν δε γίνει καλύτερος προγραμματισμός για το μέλλον. 
Είναι προφανές επίσης ότι αν η χώρα μας δεν ήταν εξαρτημένη σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, θα μπορούσε να υπάρχει μια ταχύτερη επιστροφή σε μια "κανονικότητα", να υπήρχε λιγότερος φόβος για το αύριο όσο αφορά τις αντοχές της κοινωνίας και να υπήρχε λιγότερος φόβος για τεράστιες μισθολογικές πιέσεις στο ήδη καταπιεσμένο εισόδημα (λόγω μνημονίων) των ελληνικών νοικοκυριών. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή όμως εξαρτόμαστε από τους Γερμανούς ή Σκανδιναβούς τουρίστες για να σωθούν κάποιες (λίγες) θέσεις εργασίας και να μπορέσει να βγει ο χειμώνας για τα Δωδεκάνησα ή την Κρήτη αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα. Γι' αυτό εξάλλου είναι προφανής η προσπάθεια της χώρας μας τον τελευταίο καιρό να παρουσιαστεί ως ένας "ασφαλής προορισμός", ώστε να πειστούν οι ξένοι τουρίστες να έρθουν. 
Όμως απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση ακολουθεί το ίδιο βιολί με αυτό που υπήρχε την προ-κορωναϊκή εποχή και δεν ντρέπεται καθόλου γι' αυτό. Έτσι διαβάζουμε σε πρόσφατος advertorial (βλ. κατευθυνόμενο δήθεν "δημοσιογραφικό" άρθρο) του υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύτηκε στο in.gr,  πως "τα projects των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα - αλλά και των τουριστικών συγκροτημάτων με έμφαση στις παραθεριστικές κατοικίες (ακόμη και σε μη δημοφιλείς προορισμούς) είναι η αιχμή του δόρατος για το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια".
Δηλαδή σε μια χώρα που θα έπρεπε να έχει ΗΔΗ μάθει ότι οι ΑΠΕ (που κανείς δε θέλει στην πόρτα του και οι οποίες πλέον δέχονται ενστάσεις και απορρίπτονται μαζικά τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και οι τουριστικές κατοικίες ΔΕΝ μπορεί να είναι το μέλλον της οικονομίας της (αφού ούτε οι μεν ούτε οι δε προσφέρουν μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ οι ειδικά οι δεύτερες προκαλούν τεράστια πίεση στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας, για τις οποίες δεν υπάρχει ουσιαστική κρατική επένδυση εδώ και χρόνια), το υπουργείο ανάπτυξης επιμένει να προωθεί το ίδιο αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο: τουρισμός και φωτοβολταϊκά.
Αντί να υπάρξει μια στρατηγική να ενισχυθεί η φαρμακοβιομηχανία, να προσελκυθούν επενδύσεις στην μεταποίηση και τη αγροτική παραγωγή κ.ο.κ. επιμένουμε στο ίδιο, αδιέξοδο μοντέλο, το οποίο παράλληλα επικουρείτε με τον καινούργιο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, στο οποίο θεσμοθετήθηκε η δημιουργία "ζωνών" (με άλλα λόγια άρσης της προστασίας μεγάλου μέρους) σε περιοχές Natura και επιτελέστηκε η απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, δέχονται τεράστιες πιέσεις από τους εμπλεκόμενους σ' αυτό που λέμε "τουρισμός υψηλού επιπέδου" (οι οποίοι προφανώς και δεν κρατάνε κρυφές τις σκέψεις τους), αφού μια τέτοια στροφή θα δημιουργούσε αλλαγή υποστηρικτικής πολιτικής και μικρότερη πρόσβαση σε κονδύλια γι' αυτούς. Κάτι που προφανώς δε θα ήθελαν - εξ ου και οι πιέσεις σε όλα τα επίπεδα...
Κορωναϊός ή όχι, κάποιοι δε "μασάνε" - και η ζωή συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: