Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι: Ένα επιπλέον ευρώ "χρέωση" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το τίποτα...

Και να λοιπόν που η ΔΕΗ αποφάσισε να επιβάλλει νέο χαράτσι στους λογαριασμούς της, με τις "ευλογίες" πάντα του κυριότερου μετόχου της - του Δημοσίου: "Με ένα ευρώ θα επιβαρύνονται από 1ης Δεκεμβρίου οι έγχαρτοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, ανακοίνωσε η εταιρεία καλώντας ταυτόχρονα τους πελάτες της να επιλέξουν τη χρήση ηλεκτρονικού λογαριασμού. Σύμφωνα με την εταιρεία το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο κόστος έκδοσης και αποστολής των λογαριασμών. Διευκρινίζεται επίσης, για τους πελάτες που θα εγγραφούν στο σύστημα του ηλεκτρονικού λογαριασμού (e-bill) ως τις 31.12.2018, και στην περίπτωση που η χρέωση του 1 ευρώ έχει ενσωματωθεί σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί. Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι με τον ηλεκτρονικό λογαριασμό βελτιώνεται ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών της, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ παράλληλα, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης της με τις τάσεις της εποχής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση."

Όλα αυτά βέβαια που αναφέρονται στην ανακοίνωση και στο δελτίο τύπου της εταιρείας είναι ανοησίες. Ούτε "ο χρόνος εξυπηρέτησης" βελτιώνεται, ούτε και η "ποιότητα εξυπηρέτησης". Η ποιότητα βελτιώνεται με το να μην υπάρχουν διακοπές παροχής και πτώσεις τάσης που προκαλούν προβλήματα και καταστρέφουν συσκευές και αγαθά - και για τα οποία η ΔΕΗ αρνείται να πληρώσει, ακόμα και όταν η ευθύνη είναι 100% δική της. Αυτός που θα ωφεληθεί θα είναι η ίδια εταιρεία, η οποία θα χρεώνει 1 ευρώ για κάτι που της κοστίζει 50 λεπτά και το οποίο είναι υποχρεωμένη να παρέχει δωρεάν στους καταναλωτές: όπως είναι υποχρεωμένοι εκείνοι να πληρώνουν για την κατανάλωση που κάνουν, έτσι και εκείνη είναι υποχρεωμένη να επεξηγεί πως εξηγείται το ποσό που καλούνται να πληρώνουν. Η σύνδεση με την παροχή ρεύματος δεν είναι ακριβώς επιλογή για τον μέσο άνθρωπο (εκτός και αν είναι ερημίτης ή μοναχός). Είναι απαραίτητη για τη διαβίωση. Και το ηλεκτρικό ρεύμα το "απολαμβάνουν" και εκείνοι που είναι άνεργοι και δεν έχουν να πληρώνουν 40άρια σε κινητά και ίντερνετ, και οι παππούδες στο χωριό που είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών που έχει έχουν σήμα ή παροχή ίντερνετ. Είναι δηλαδή και όλοι εκείνοι που είναι πλήρως ή εν δυνάμει κοινωνικά αποκλεισμένοι και που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το "e-billing" ως επιλογή. Είναι επίσης όλοι εκείνοι που είναι "δεμένοι" με τη ΔΕΗ γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πάροχος και που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, όσα τους ζητήσει γιατί διαφορετικά θα πρέπει να φωτίζονται με γεννήτριες ή κεράκια.

Για όλους αυτούς το 1 ευρώ είναι ένα άδικο χαράτσι. Μικρό - στα τόσα που πληρώνει κανείς σ' ένα λογαριασμό της ΔΕΗ το 1 ευρώ δεν κάνει διαφορά - αλλά άδικο. Και το πόσο μικρό είναι, δε δικαιολογεί το να κλείσουμε τα μάτια και το ν' αδιαφορήσουμε. Η ΔΕΗ στο κάτω-κάτω δε νοιάζεται για τους πελάτες της - γιατί θα πρέπει εκείνοι ν' αποδεχτούν ότι φαεινή πρόταση κάνει στην ΔΗΜΟΣΙΑ επιχείρηση κάποιοι φωστήρες που δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα;
(Για το συγκεκριμένο θέμα - και έστω και με καθυστέρηση ο Συνήγορος του Πολίτη έκανε το αυτονόητο παρεμβαίνοντας με επιστολή του, υπέρ των πολιτών στην ΔΕΗ, ας ελπίσουμε ότι ο δημόσιος αυτός οργανισμός θα κάνει το αυτονόητο και θα πάρει πίσω το μέτρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: