Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Επιτέλους λίγη σοβαρότητα κύριε Τσακαλώτο!

Ολόκληρη η κουβέντα περί "μείωσης της έκπτωσης φόρου" είναι άκρως σουρεαλιστική. Από την μια έχεις το ΔΝΤ, με τους σφουγκοκωλάριους των 5000 ευρώ μηνιαίως να ζητάει ουσιαστική κατάργησή του και από την άλλη την κυβέρνηση να το παίζει "σκληρή γκόμενα" που είναι έτοιμη να πέσει στο κρεβάτι με τον οποιοδήποτε, αλλά μετά το 2ο ραντεβού.
Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση έχουν μια - έστω και σχετική- επαφή με την πραγματικότητα, αλλά αν δεν έχουν προχωρήσει την πλήρη εφαρμογή της αποποινικοποίησης της κάνναβης στην Κουμουνδούρου και στα πέριξ του Μαξίμου, τότε σίγουρα θα συνειδητοποιούν ότι μια οποιαδήποτε μείωση του, θα καταστήσει το "ζω στην Ελλάδα" ένα ανέκδοτο που όμοιο του δεν έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια (και σ' αυτό περιλαμβάνουμε και το "σκίσιμο των μνημονίων" του κ. Τσίπρα).
Είναι προφανές ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μετάβαση της χώρας σε καθεστώς "underground" οικονομίας. Αν προσθέσει κανείς και τις φορολογικές αυξήσεις, την παρακράτηση φόρου, τον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ. καταλαβαίνει κανείς ότι πλέον κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δηλώνει το πραγματικό του εισόδημα αν θέλει να επιβιώσει. Προσοχή: δε μιλάμε για ταξίδια, βόλτες, αγορές αυτοκινήτων ή iPhone 6 ή χτίσιμων εξοχικών σε μαγευτικά τουριστικά θέρετρα. Μιλάμε πλέον για καθαρή επιβίωση.
Επομένως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (δηλ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες) βγαίνει "εκτός".
Απομένουν επομένως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να σηκώσουν το βάρος - γι' άλλη μια φορά και για διαφορετικούς λόγους πλέον, απ' ότι στο παρελθόν.
Με δεδομένη την ανεργία, την τεράστια μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, των τιμών και των τιμολογίων ΔΕΚΟ, οι δυνατότητες του μοναδικού κομματιού του πληθυσμού που δεν μπορεί παρά να είναι ειλικρινής στις φορολογικές του δηλώσεις, έχουν περιοριστεί ήδη.
Αν επομένως έρθει η κυβέρνηση να μειώσει επιπλέον την έκπτωση φόρου τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα: για να φέρουμε ένα ζωντανό παράδειγμα με βάση τα όσα ζητάει το ΔΝΤ (και σιγοντάρουν οι Ευρωπαίοι) η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο 800 ευρώ τον χρόνο, για κάποιον που βγάζει 620 ευρώ το μήνα. Αν τα φέρνει δύσκολα κάποιος ήδη δηλαδή φανταστείτε πως θα έχουν τα πράγματα μετά απ' αυτό.
Βέβαια οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έμαθαν τα κόλπα της εξουσίας πολύ γρήγορα και λειτουργούν αποκλειστικά με διαρροές για να δουν τις αντιδράσεις του κόσμου, διατείνονται ότι "θα το βάλουμε στον κόφτη" και πως "η μείωση της έκπτωσης φόρου θα είναι μικρότερη". Δηλαδή δεν τους νοιάζει να φορτώσουν μέτρα στην επόμενη κυβέρνηση - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - από την μία, ενώ δε θα έχουν πρόβλημα να πανηγυρίσουν αν αντί για "χάσιμο" 1,2 μισθών για τους μισθωτούς/συνταξιούχους θα έχουμε 1 μισθό "μόνο".
Ποιος σοβαρός άνθρωπος, που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του θα θέλει να μείνει στην Ελλάδα; Ποιος δε θα κοιτάξει να δουλέψει "μαύρα", να κάνει συμφωνίες με προμηθευτές και πάροχους υπηρεσιών για χαμηλότερο κόστος ή στην τελική να μεταναστεύσει για κάπου καλύτερα;
Είναι πολύ εύκολο να παίρνεις αποφάσεις εν ονόματι των άλλων, όταν δεν έχεις επαφή με το πρόβλημα. Το δύσκολο είναι να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Σ' αυτό υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ικανός. Γι' αυτό κέρδισε τις εκλογές του 2015. Η απώλεια της επαφής αυτής και ο νεποτισμός που τόσο γρήγορα διαπέρασε την ΣΥΡΙΖΑια αριστερά είναι αυτή που θα τον στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς και ο λόγος που θα μπει ο κ. Τσίπρας στο κάδρο των πλέον αποτυχημένων εκλεγμένων Πρωθυπουργών της χώρας, παρέα με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: