Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Τσίπρας Πρωθυπουργός και ο Αβραμόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Μπορεί η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολυμέτωπη (και οι διάφοροι "Τόλιοι" να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειωθεί η δημοσκοπική διαφορά) αλλά κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι δείχνουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει το "αναπόφευκτο" και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά) έτοιμους για να στηρίξουν πρόσωπο της Δεξιάς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον αποστασιοποιημένο (λόγω επιτροπείας στην Ε.Ε.) από τα εκλογικά πράγματα Αβραμόπουλο να φαντάζει ως το πιο πιθανό πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι ο "κοσμοπολίτης" Δ. Αβραμόπουλος πολύ θα ήθελε το τίτλο του "ανώτερου πολιτειακού παράγοντα", ανεξάρτητα με το αν ο ρόλος έχει ελάχιστες αρμοδιότητες,  αφού θα του επέτρεπε να παρεμβαίνει, έχοντας παράλληλα ένα "συναινετικό" προφίλ. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μια πιθανή "αριστερή" υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα μεγάλωνε την πόλωση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό της προεκλογικής περιόδου. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" είναι χαρακτηριστικό:

«ΤΑΡΑΞΕ τα νερά» της προεκλογικής μάχης η δημόσια παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αντ. Σαμαρά, αλλά και τα «εύσημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια που τον συνδέουν με την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η επισήμανσή του για την ανάγκη «ευελιξίας» (χαλάρωσης) του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να ανακουφιστούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση που τηρεί τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Σαμαράς. Ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική σκληρής (άδικης) λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές, αλλά κυρίως το Βερολίνο, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν διεκδίκησε άμβλυνση των επώδυνων μέτρων. Με τη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος εξέθεσε ουσιαστικά τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιούνιο του 2012 δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αλλάξει το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Οι απόψεις που εξέφρασε ωστόσο είχαν ευρύτερη απήχηση καθώς «ακουμπούν» όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η Κομισιόν», επισήμανε «πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της στα οικονομικά προγράμματα των κρατών-μελών όχι μόνον τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά και τις τεράστιες θυσίες των ευρωπαίων πολιτών που έχουν γίνει, όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου». Υπογράμμισε δε ότι «αν η ευελιξία που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης -που με τη σειρά της μειώνει τα ελλείμματα και βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών- γιατί να μην ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική αυτή, προσφέροντάς τους την ευελιξία ως επιβράβευση για τις προσπάθειές τους». Η παρέμβαση αυτή του κ. Αβραμόπουλου προκάλεσε -όπως ήταν φυσικό- την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου που έγινε εντονότερη μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που χαιρέτιζε τις θέσεις του Επιτρόπου. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέδιδαν «προσωπικά κίνητρα» στον κ. Αβραμόπουλο και συνέδεαν την παρέμβασή του με τη φιλοδοξία του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, υποστήριζαν ότι υπάρχει «μυστική συμφωνία» με τον Αλ. Τσίπρα και ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι βάση οι θεωρίες αυτές, γεγονός είναι μετά τη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου «αναζωπυρώθηκαν» τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να τον προτείνει για τη θέση του Προέδρου. Είχε δε προηγηθεί η δήλωση του τελευταίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, ενώ παράγοντες της Κουμουνδούρου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να προέρχεται ακόμη και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Η «μετακίνηση» του κ. Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Ηρώδου Αττικού, πέραν από το ενωτικό μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Τσίπρας, διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλο επίπεδο. Στη θέση του Επιτρόπου θα προωθήσει δικό του στέλεχος, πιθανότατα τον Δ. Παπαδημούλη, ούτως ώστε να έχει έναν δικό του άνθρωπο στο Κολέγιο των Επιτρόπων και να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για όσα συζητούνται και αποφασίζονται στο επίπεδο αυτό.

Λεπτομέρεια: Η εγκατάσταση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες έχει κατά κάποιον τρόπο προσωρινό χαρακτήρα αφού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μίσθωση του σπιτιού που μένει έχει εξάμηνη μόνο διάρκεια. Που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο γνώρίζε ότι δεν θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα."


Το ερώτημα βέβαια που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι άλλο: κάνει ο Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της; Με βάση την πολιτική του προσφορά σίγουρα όχι. Και σίγουρα δεν είναι πολύ καλύτερος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη της οποίας το όνομα ακούστηκε έντονα το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: