Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το εμπάργκο στους Ρώσους και τα χαμένα 300 εκ. ευρώ

Με αφορμή το εμπάργκο των νωπών ευρωπαϊκών προϊόντων από την Ρωσία (ως "αντίποινα" για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους από την Ε.Ε.),  το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας εξέδωσε μια καθησυχαστική ανακοίνωση, κατά την οποία καλούνται οι Έλληνες παραγωγοί να μην ανησυχούν γιατί "θα δοθούν αποζημιώσεις" σ' αυτούς για την χασούρα που θα υποστούν.

Η χασούρα βέβαια δεν είναι καθόλου αμελητέα αφού υπολογίζετε σε πάνω από 300 εκ. ευρώ, ποσό σοβαρότατο που δεν περισσεύει σε κανέναν, ούτε στους παραγωγούς ούτε στην χώρα μας. Και λέμε στην χώρα μας γιατί πουθενά στο κείμενο των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. δεν αναφέρεται στο ποιος θ' αναλάβει το κόστος των αντιποίνων, έτσι μπορούμε νομίζουμε να υποθέσουμε ότι τα χρήματα αυτά (που σίγουρα θα είναι λιγότερα από τα χρήματα που θα έπαιρναν οι εξαγωγείς από τους Ρώσους) θα τα πληρώσει η "φτωχή πλην τίμια Ελλάς" από κάποιο κονδύλι φυσικών καταστροφών, με τις γνωστές και μη εξαιρετέες καθυστερήσεις. Και οι μεν παραγωγοί θα πάρουν δηλαδή λιγότερα και εμείς θα δώσουμε χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε αλλού.

Αυτό αποτελεί μια ακόμα πολλοστή απόδειξη ότι η χώρα μας ξέρει να συμμετέχει ως "ουρά" σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, που γυρίζουν εις βάρος μας, εγείροντας ελάχιστες ενστάσεις. Θυμηθείτε την υπόθεση με το εμπάργκο στο Ιράν, παλαιότερα "εμπάργκο" στους Ρώσους κ.ο.κ.

Πέραν του αν το εμπάργκο είναι δίκαιο ή όχι (που προφανώς δεν είναι γιατί αν ήταν θα έπρεπε να υποστεί πλήρες εμπάργκο και το Ισραήλ, η Κίνα, οι ΗΠΑ κ.ο.κ. τον τελευταίο χρόνο για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία), είναι νομίζουμε αυτονόητο ότι η χώρα μας θα πρέπει να υπερασπίζετε ΚΑΤΑΡΧΗΝ τα συμφέροντά της. Αν η Γερμανία, η Μ.Βρετανία και οι λοιπές χώρες προωθούν τις δικές τους "ατζέντες" μπορούν ελεύθερα να το κάνουν ξεχωριστά. Και αν καλούμαστε ως χώρα να συμμετάσχουμε, θα πρέπει να ξεκαθαρίζουμε ότι θα πρέπει να έχουμε και την ανάλογη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Όχι ευχολόγια βέβαια. Ρευστό. Γιατί εκεί μας πονάνε τέτοιου είδους εμπάργκο...

Και μπορεί επίσης μεν η ανακοίνωση να στρέφεται και ενάντια στην Τουρκία (που έσπευσε να υπογράψει συμφωνίες παράδοσης προϊόντων καλύπτοντας το ελληνικό κενό) αλλά αυτά θα πρέπει να τα λέμε δυνατά και ζητώντας επιβολή κυρώσεων και στα ευρωπαϊκά όργανα. Και μόνο όταν παίρνουμε τα ζητούμενα ανταλλάγματα να βάζουμε την υπογραφή μας. Διαφορετικά ας ακολουθούμε πορεία με αστερίσκους και υποσημειώσεις...Όπως κάνουν και άλλοι δηλαδή...Και ας κάνουμε "μαγκιές" με οικονομικό αντίκτυπο σε ζητήματα που μας αφορούν ως έθνος. Για να χαιρόμαστε τουλάχιστον ότι σταθήκαμε άξια - και ας πληρώσουμε τίμημα. Το να πληρώνεις όμως 300άρια (εκ. ευρώ) από την τσέπη σου για ζητήματα που δε σε αφορούν ούτε έξυπνο είναι ούτε φρόνιμο...Είναι απλά βλακώδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: