Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Το παρασκήνιο της δημιουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων...

Η εφημερίδα "Αγορά" κυκλοφόρησε πρόσφατα με πρωτοσέλιδο που σε άλλες εποχές θα προκαλούσε γενικό ξεσηκωμό: "Ξένος πρόεδρος στο νέο Ταμείο" με αναφορά στο καινούργιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στο ότι στο 5μελές προεδρείο ο πρόεδρος φαίνεται ότι θα ορίζεται από τους δανειστές.

Δε νομίζουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα σε μια χώρα από το να ορίζεται η διαχείριση των εσωτερικών της θεμάτων από ξένους. Και πολύ περισσότερο από το να ορίζεται η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από κάποιους τεχνοκράτες που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την χώρα αυτή και που μόνος τους σκοπός είναι το να γίνει η "μοιρασιά" όσο το δυνατόν πιο "δίκαια" μεταξύ των δανειστών της χώρας.
Δε νομίζουμε ότι υπάρχει δε μεγαλύτερο ρεζιλίκι από το να υπογράφει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση που ακόμα και σήμερα (13 μήνες μετά) αυτοαποκαλείται "αριστερή".
Και τα δύο αποτελούν τον "πάτο του βαρελιού" για την χώρα και το πολιτικό της σύστημα. Είναι δε ένα ακόμα βήμα απόδειξης ότι το συνωμοσιολογικό σενάριο που λέει ότι "πρώτα θα μας πάρουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί και μετά θα μας πετάξουν κλοτσηδόν έξω από το ευρώ", δεν είναι συνωμοσία, αλλά μάλλον αυτοεκπληρούμενη προφητεία...
Πολλοί με τους οποίους μιλάμε μας ρωτούν: "μα η Ελλάδα δεν έχει ταμείο αποκρατικοποιήσεων;" εννοώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Η απάντηση είναι προφανής: έχει και δεν έχει. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι "ταμείο αξιοποίησης" αλλά από την άλλη αν και έχει στην κατοχή του αρκετά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, υπόκειται σε πολλές πολιτικές αποφάσεις, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν στον τρόπο και στις τιμές στις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ "αξιοποιεί" τη δημόσια περιουσία. Με το καινούργιο ταμείο - και τον τρόπο με το οποίο αυτό θα λειτουργεί, θα υπάρχει οριστική παράκαμψη των κυβερνητικών αντιδράσεων αφού σ' αυτό θα περάσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας (κυριολεκτικά τα πάντα - με μια μικρή επιφύλαξη για τους αρχαιολογικούς χώρους), η οποία θα εκποιείται ταχύτατα, με ρυθμούς δημοπρατηρίου. Οι πρόσφατες ιστορίες που κυκλοφορούν για τους κύριους Σπίρτζη και Ρουμελιώτη (ο οποίος βολεύτηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - αυτή τη φορά ως πρόεδρος στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος") και την καθυστέρηση που έχουν δημιουργήσει σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, έχουν εκνευρίσει τους δανειστές - που σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν ορισμένοι ακόμα και σήμερα - ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους. 
Με το καινούργιο ταμείο όμως δε θα υπάρχει χώρος για "αντάρτικο" και "γαλατικά χωριά" και οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνονται γρήγορα και χωρίς εγκρίσεις της Βουλής και χωρίς να υπάρχει έλεγχος για το αν αυτές θα γίνουν προς όφελος του Δημοσίου - έτσι για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ΔΕΝ θα είναι. Εξάλλου ένα τέτοιο ταμείο ονειρεύονται οι δανειστές από 2011. Δεν το έκανε ο Παπαδήμος και ο Παπανδρέου θα το κάνει ο Τσίπρας.
Θα πρέπει βέβαια πρώτα να υπάρξει ψήφιση της μεταφοράς περουσιακών στοιχείων του κράτους σε αυτό, οπότε λογικά ένα μικρό δράμα θα υπάρχει εντός Βουλής...Ο Τσίπρας πάντως έχει ήδη πιάσει 5-6 βουλευτές που δηλώνουν ότι τέτοια μαζική μεταφορά δεν θα την υποστηρίξουν και έχει πάρει υπόσχεση ότι κάποιοι απ' αυτούς θα παραιτηθούν και δε θα καταψηφίσουν...
YΓ1. όπως αναφέρει η "Αγορά", η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προόριζε για πρόεδρο του καινούργιου ταμείου τον κύριο Πιτσιόρλα, νυν πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Για το έργο του κύριου Πιτσιόρλα δε θα πούμε πολλά, παρά μόνο ότι το παρατσούκλι του είναι "ο κύριος Υπογράφω" - και ο νοών νοεί τω. Η επιλογή του δεν είχε ως στόχο της προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά τον χαρακτήρα ρουσφετιού προς ένα άνθρωπο που πείστηκε να συμπλεύσει μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καθύβριζε μέχρι τον Γενάρη του 2015. Τον τελευταίο δε καιρό προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι κάνει για τη θέση, έχει επιδοθεί σ' ένα αγώνα ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου - με τέτοιο ζήλο που θα τον ζήλευε και ο Στουρνάρας. Όμως οι δανειστές δεν πείθονται προς το παρόν και προτιμούν δικό τους πρόσωπο...
ΥΓ2. Διαβάζουμε σειρά άρθρων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο από διάφορους τυχάρπαστους, με master από τον Deree για το "ωφέλιμο" των αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς αναφέρονται στις δικές τους τσέπες και στις μίζες που θα πάρουν από τίποτα θεσούλες που θ' ανοίξουν για άτομα σαν και αυτούς. Για τους υπόλοιπους που επηρεάζονται θα πούμε ότι σε καμία χώρα του κόσμου οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ανοίγουν καινούργιες δουλειές. Αντίθετα μειώνονται οι θέσεις εργασίες και οι μισθοί, χειροτερεύει το εργασιακό καθεστώς και φυσικά ΔΕΝ ασκείται κοινωνική πολιτική - πράγμα που κάνει σήμερα και η ΕΥΔΑΠ, και η ΔΕΗ και η ΔΕΣΦΑ, οι διοικήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων ακόμα και ως ένα ποσοστό και ο ΟΤΕ (λόγω του ποσοστού που ακόμα διαθέτει το κράτος). Σε όλες δε τις χώρες που υπήρξαν μαζικές αποκρατικοποιήσεις, υπήρξε επιβάρυνση του κράτους σε βάθος χρόνου, αφού οι κυβερνήσεις αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν για τις παροχές που κάποτε δεν του κόστιζαν ουσιαστικά τίποτα. 
Θέσεις ανοίγουν, όταν ανοίγει η αγορά και επιτρέπεται η ύπαρξη ανταγωνισμού καθώς και όταν υπάρχει στήριξη της επιχειρηματικότητας π.χ. μέσω της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας, της μείωσης της γραφειοκρατίας κ.ο.κ.   Αυτά έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Μετά ήρθε το περιστέρι της φώτισης και άλλαξε τροπάριο. Σε μας δεν έχει έρθει ακόμα οπότε επιμένουμε στα ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: