Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Να το πως θέλει να καθαρίσει μ' ένα "Πάτερ Ημών" ο Σαμαράς...

Το παρασκήνιο της υπόθεσης ξεκινάει αρκετό καιρό πριν, όταν ο ξεσηκωμός στην Χαλκιδική ήταν στις αρχές του και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν συμμάχους παντού. Και πράγματι τους είχαν βρει στα πιο απίθανα μέρη - από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, μέχρι στις μονές του Αγίου Όρους (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Αυτό όμως δεν άρεσε σε πολλούς και κυρίως σε δύο πλευρές: α) στην κυβέρνηση (αφού στο μυαλό τους η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι ενάντια σε δεξιές κυβερνήσεις) και β) στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός". Και είναι αλήθεια ότι οι Μονές του Αγίου Όρους αντέδρασαν σχετικά άκομψα, με αποτέλεσμα να γίνει ανάκληση εφεδρειών, ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Το Ποντίκι":

"Πολλά έχουν λεχθεί για την πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος, για το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω» που έψαλε και για τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς, προσερχόμενος στη Μονή Ιβήρων.

Όπως είπε ένα πουλάκι, όμως, στο «Π», μετά τις ψαλμωδίες η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από το χρυσό «μυστικό» της Μονής Ιβήρων. Και το χρυσό «μυστικό» δεν είναι άλλο από τα 937 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία της η Μονή Ιβήρων στο βουνό Κάκαβος, το οποίο έχει καταλάβει η Ελληνικός Χρυσός γιατί ακριβώς εκεί μέσα, στην ιδιοκτησία της μονής, έχει χωροθετήσει το τέλμα αποβλήτων «Λοτσάνικο» του μεταλλείου των Σκουριών. Το καταπληκτικό είναι ότι η πολιτεία, συντασσόμενη με την Ελληνικός Χρυσός, αποφάσισε να τα βάλει με τους μοναχούς και να εκδώσει απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης. Μόνο που δεν είναι εύκολο πράγμα να κάνεις αντίπαλό σου μια μονή. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η Ελληνικός Χρυσός, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της την έκταση, αποφάσισε να χωροθετήσει στη θέση «Νταμπίζ» στον Κάκαβο το τέλμα αποβλήτων του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο κομμάτι της επένδυσης, αφού ο χώρος απόθεσης θα δέχεται 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το μεταλλείο των Σκουριών.

Αρπαγή μοναστηριακής περιουσίας

Τα στελέχη της εταιρείας ξεκίνησαν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν τη Μονή Ιβήρων να πουλήσει την έκταση των 937 στρεμμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μοναχοί, βλέποντας την ισχυρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, δεν ήθελαν να έρθουν σε αντίθεση μαζί τους. Όπως άλλωστε εκπρόσωποι της μονής είχαν διαβεβαιώσει πριν από λίγο καιρό την επιτροπή κατοίκων, «δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της», σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι η Μονή Ιβήρων αντιπρότεινε στην εταιρεία την ενοικίαση του χώρου για 20 και πλέον χρόνια, για όσο διάστημα δηλαδή θα διαρκέσει η λειτουργία του μεταλλείου, και στη συνέχεια την επιστροφή της έκτασης έπειτα από αποκατάσταση. Τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, όμως, ήταν ανένδοτα και διεμήνυσαν στους μοναχούς ότι συζητούν μόνο την αγορά της έκτασης. Κάπως έτσι η συζήτηση τελείωσε, δεν έκλεισε όμως το θέμα, αφού η έκταση είναι κομβική για την επένδυση.

Τα καλά τα παλικάρια ακολούθησαν τελικά άλλο μονοπάτι, αυτό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης, βάζοντας λυτούς και δεμένους για να λήξει το ζήτημα με την αρπαγή της μοναστηριακής περιουσίας. Όπερ και εγένετο, αφού στις αρχές Ιουλίου αναρτήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας ο κατάλογος με τις προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα 937,728 στρέμματα ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση στηρίζεται σε διάταξη που πέρασε νύχτα από τη Βουλή και η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση δημοσίου συμφέροντος για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού μπορεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στο όνομα του ενδιαφερόμενου επενδυτή και όχι του Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς πριν να έχει οριστεί το ποσό της αποζημίωσης. Δηλαδή πρώτα υφαρπάζεται η ιδιοκτησία από τον επενδυτή και μετά αποζημιώνεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης…

Εκπρόσωποι της μονής είχαν διαβεβαιώσει την επιτροπή κατοίκων ότι «σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η μονή θα λάβει όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση αυτής της πράξης». Και ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται το κουμπί του θέματος. Γιατί εάν η Μονή Ιβήρων προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμα και σε ευρωπαϊκούς φορείς, τότε κλάφτα Χαράλαμπε…

Γι’ αυτό και οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήταν άκρως απαραίτητα τα «Πιστεύω» και τα «Πάτερ Ημών» του Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες επιμένουν ότι το παζάρι τώρα αρχίζει για να μην λάβει η Ιερά Μονή όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης."

Το τι θα γίνει τελικά άγνωστο. Η ουσία όμως είναι ότι οι καλόγεροι έχουν ένα δύσκολο δίλημμα: είτε υποχωρούν και βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στους "γείτονές" τους (πράγμα ηθικά απαράδεκτο αλλά βλακώδες αφού οι κάτοικοι της περιοχής είναι μόνιμοι ενώ η κυβέρνηση και η "Ελληνικός Χρυσός" όχι), είτε επιμένουν και έχουν ν' αντιμετωπίσουν μια πολυεθνική και μια αποθνήσκουσα δεξιά κυβέρνηση, που είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να πάρει το αίμα της πίσω, κάνοντας τ' αδύνατα δυνατά. Αναμένουμε μ' ενδιαφέρον... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: