Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Πως ακόμα και το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" μένει στα χαρτιά για την κυβέρνηση (μέρος 1ο)

Είδηση:  Τη θέση ότι η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και αποδεσμεύει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόληση τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από την άλλη, η αντιπολίτευση επικρίνει την απόφαση, λέγοντας ότι ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε εις βάρος των στρατευμένων από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ και η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. 

«Κέρδη σε βάρος των φαντάρων» 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην ερώτηση αναφέρεται ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειες τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα. Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς, Βασίλης Κυριακάκης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του outsourcing, η οποία βρίσκει μια πρώτη εφαρμογή στην ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Οι βουλευτές είχαν καταγγείλει, συγκεκριμένα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτρέπει «τρελά κέρδη» στους ιδιώτες σε βάρος των φαντάρων από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί. Ειδικότερα, ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων και της ηγεσίας του Στρατού». 

Τι λέει ο υφυπουργός 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης εξηγεί ότι η επιλογή της εκμίσθωσης της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος. Για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των Μονάδων αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν Δημοσίων Μειοδοτικών Διαγωνισμών και Ειδικών Όρων Συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας. Στους διαγωνισμούς αυτούς δε, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων."

Σχόλιο: Ναι μεν αλλά...Από την μία όντως το πέρασμα σε ΚΨΜ σε ιδιώτες "απελευθερώνει" στρατιώτες και "δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας" (βάζοντας φρένο σ' ένα κατ' εξοχήν ρουσφετολογικό πόστο μέσα στο στρατό), από την άλλη όμως δεν μας απαντάει το γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν, δίνοντας ένα ακόμα οικογενειακό πονοκέφαλο στους στρατεύσιμους όσο αφορά τα έξοδα της θητείας από την μία, κι ένα μεγάλο περιθώριο κέρδους σε μονοπωλιακές συνθήκες στις εταιρείες catering και τους "κυλικιάρχες" από την άλλη. Αν η έννοια της "ελεύθερης οικονομίας" την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση σημαίνει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, και μάλιστα σε τομείς ευαίσθητους, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί και άμεσα.

Παράλληλα δε, αν όντως υπάρχει η πρόβλεψη ανώτατης τιμής στα προϊόντα, τότε κάτι "σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας", αφού είτε αυτό δεν τηρείται (οπότε κάποιοι που κάνουν ελέγχους δεν ασχολούνται, για δικούς τους λόγους), είτε αυτές είναι πολύ υψηλότερες από την πρότερη κατάσταση (πράγμα απαράδεκτο, αφού δε διασφαλίζει τους στρατεύσιμους και τους επιβαρύνει οικονομικά). 

Η λύση προφανώς δεν είναι η αύξηση της αποζημίωσης των στρατιωτών: αν είναι να συμβεί θα πρέπει να γίνει γι' άλλους λόγους και όχι για να "οικονομήσουν" κάποιες εταιρείες catering εις βάρος των στρατιωτών και του κράτους. Αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να πάψει να είναι ο μισθός των στρατεύσιμων ένα λογιστικό "τρικ" από το οποίο "αφαιρούνται" στέγη και τροφή και να έχει τουλάχιστον για την περίοδο που είναι μακρυά από το σπίτι τους, ένα ουσιαστικό αντίκρυσμα. Εδώ όμως που φτάνουμε, και η πρόνοια των "χαμηλών" τιμών των ΚΨΜ (που αντικατοπτρίζουν απλά ένα σχεδόν μηδενικό κέρδος επί των τιμών αγοράς) εξαφανίζεται και οι μισθοί παραμένουν 9 ευρώ (άνευ κρατήσεων) για τον απλό στρατεύσιμο. Βέβαια, αν κάτι τέτοιο δε συνέβει όταν "λεφτά υπήρχαν" αμφιβάλουμε αν θα συμβεί στην παρούσα κατάσταση που απλώς "λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν" και που τα όσα ακούγονται για έλλειψη καυσίμων και υλικού από τις ένοπλες δυνάμεις είναι τουλάχιστον εξωφρενικά.

Η λύση βέβαια είναι απλή: είτε επαναφορά των κυλικείων στον άμεσο έλεγχο των μονάδων, είτε πραγματικά χαμηλές τιμές, ισότιμες με τις προηγούμενες. Και εδώ δεν χρειάζεται κανένα Μνημόνιο να εφαρμοστεί, ούτε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Ευτυχώς ή δυστυχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: