Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Με έξοδα του ελληνικού κράτους η εκπαίδευση των υπαλλήλων της El Dorado

Είδηση: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πληρώνουν τα δωρεάν εργατικά χέρια της «Ελληνικός Χρυσός» και της Eldorado Gold, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνουν, «μετά τη σκανδαλώδη πώληση των 317.000 στρεμμάτων δάσους στη ΒΑ Χαλκιδική προς 11 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση με χρήματα από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει, αλλά και να πληρώνει 1.433 εργαζόμενους, από τους 1.500 που είχε ανακοινώσει η εταιρεία ότι θα προσλάβει, για να εργάζονται δωρεάν για την Ελληνικός Χρυσός και την Eldorado Gold».
Για το σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. προβλέπεται να διαθέσουν 30.576.000 ευρώ, ενώ η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold ούτε μισό ευρώ.  Το κόλπο, όπως λένε, στήνεται εδώ και δύο μήνες περίπου, μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων, ενώ μόλις πρόσφατα βγήκε στο φως λόγω της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης του προγράμματος στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο «Κατάρτιση με επιχορήγηση (Training Voucher) ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β' της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση» με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης σε ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, με υποχρεωτική απασχόληση. Το πρόγραμμα αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά η πλειονότητα των θέσεων, 1.433 από τις 1.537 πανελλαδικά, είναι στα εργοτάξια στις Σκουριές και στο Στρατώνι. Οι εταιρείες στις οποίες οι καταρτισμένοι θα προσφέρουν υποχρεωτική απασχόληση είναι η Ακτωρ και η Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή η Eldorado Gold.
Πριν από 2 μήνες περίπου η Ελληνικός Χρυσός είχε ανακοινώσει ότι αναμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για να καταρτίσει και προσλάβει προσωπικό, χωρίς όμως να ανακοινώσει ότι το κόστος θα καλυφθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. «Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα εκπαιδευτεί και θα του δοθούν διάφορες άδειες άσκησης επαγγέλματος», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι: «Σε κάθε ωφελούμενο που θα επιλεγεί αντιστοιχεί μια επιταγή κατάρτισης (voucher) αξίας 4.240 ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν η αμοιβή των εκπαιδευτών, οι υπηρεσίες του ΚΕΚ, το εκπαιδευτικό υλικό και οι επιχειρήσεις που συμβάλλονται με τα ΚΕΚ για πρακτική άσκηση, ενώ ο κάθε ωφελούμενος θα λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα 2.000 ευρώ μεικτά με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τουλάχιστον το 30% των καταρτισθέντων οδηγείται σε πρόσληψη και υποχρεωτική απασχόληση στις επιχειρήσεις/φορείς πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης». Διευκρινίζεται, όμως, ότι «η υποχρεωτική απασχόληση είναι πλήρης και συνεχής για 100 τουλάχιστον ημερομίσθια, διάρκειας όχι μικρότερης από 4 μήνες».

Σχόλιο: Ξεκινώντας, να κάνουμε μια παρατήρηση: μακάρι να βλέπαμε κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν τέτοιου είδους ερωτήσεις στην βουλή - δηλ. για θέματα που άπτονται της προστασίας των ταμείων του κράτους και της ευνομίας... Και συνεχίζουμε...

Οι επενδύσεις σε μια χώρα σαν και την Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, είναι αναγκαίες - αλλά όπως έχουμε αναρωτηθεί και παλαιότερα - μήπως θα πρέπει, όπως σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτές να γίνονται με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι πραγματικές επενδύσεις; Κακά τα ψέμματα. Η υπόθεση των μεταλλείων δεν είναι ωφέλιμη για την χώρα (διαβάστε εδώ σχετικά) και κάθε θέση που θα δημιουργηθεί αφήνει στο αέρα άλλες στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.

Τώρα διαβάζουμε, ότι δε φτάνουν όλα αυτά αλλά παράλληλα έχουμε και επιδότηση (!!!) των "επενδυτών" με 30,5 εκ. ευρώ από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία για την εκπαίδευση των εργαζομένων σε μια ιδιωτική (και ιδιαίτερα αμαρτωλή) εταιρεία. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτό: την ίδια στιγμή δημόσιοι υπάλληλοι επιζητούν για χρόνια να περάσουν από μετεκπαίδευση, τα σεμινάρια έχουν πάψει να υπάρχουν ως θεσμός (για οικονομικούς λόγους), οι δε "διάθεσιμοι" και "μετατάξιμοι" υπάλληλοι μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες με μια απλή ενημέρωση.

Δε φτάνει επομένως που οι κάτοικοι των Σκουριών και της περιοχής ζουν υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, κινδυνεύει η υγεία τους και καταστρέφεται το περιβάλλον τους, έρχεται το γαλαντόμο (όταν πρόκειται για εφοπλιστές, τράπεζες και συναφείς συνωμοταξίες) κράτος να δώσει "δώρο" ώστε οι καινούργιοι εργαζόμενοι στα μεταλλεία να "εκπαιδευτούν". Και για πολλοστή φορά δεν υπάρχει έστω και για τα μάτια του κόσμου μια εξήγηση από πλευράς των "εμπνευστών" της επιδότησης...Αλήθεια δεν πήραν χαμπάρι ότι ακόμα και το Άγιο Όρος είναι ενάντια στην ιδέα των μεταλλείων;

Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: