Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική - Σκάνδαλο ή μεγάλη επένδυση; / H ΑΟΖ και οι φρεγάτες του Ολάντ

Διαβάζουμε στις εφημερίδες το παρακάτω δελτίο τύπου από γραφείο του κυρίου Χατζιδάκη υπουργού ανάπτυξης:

 "Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές σαν αυτή που οδήγησε στα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους Καναδούς της Eldorado, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα μετά την επίθεση στις Σκουριές, ότι εντός 10 ημερών θα ξεμπλοκάρει η επένδυση στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε για τη συγκεκριμένη επένδυση στη Θράκη: «Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένει το «πράσινο φως» εδώ και μήνες και αποτελεί ένα από τα τέσσερα ορυχεία χρυσού τα οποία έχει αποκτήσει η καναδική εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων εντός τετραετίας.
Εκπρόσωπος της εταιρείας εκτίμησε ότι οι ζημιές από την επίθεση στις Σκουριές φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ."

To δελτίο τύπου αυτό βέβαια δείχνει καθαρά ότι ο ραγιαδισμός στην χώρα μας δεν τελείωσε επί τουρκοκρατίας, αλλά αντίθετα συνεχίζεται ακμαίος και στιβαρός στον 21ο αιώνα. Έτσι λοιπόν με αφορμή την άνανδρη επίθεση στους φύλακες της εταιρείας, βρέθηκε άλλη μια ευκαιρία να: α) υπάρξει "κινητοποίηση" υπέρ της εταιρείας και β) να γίνει επίθεση σε όλους εκείνους που αντιδρούν στην "επένδυση"(διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Γιατί τώρα μιλάμε για ραγιαδισμό; Το αναφέρουμε γιατί για τη συγκεκριμένη "επένδυση" έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ (και όχι μόνο) από τους κατοίκους της περιοχής. Επομένως το Ελληνικό Δημόσιο (που προφανώς θα πρέπει να ευνοεί και να προστατεύει επενδύσεις και την ιδιωτική περιουσία ΟΛΩΝ των πολιτών και κατοίκων της χώρας) θα πρέπει να περιμένει να εκδικάζονται ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ οι υποθέσεις. Δεν μπορεί από την μία να χρησιμοποιεί την ελληνική δικαιοσύνη (και να καθυστερεί εσκεμμένα) όταν πρόκειται για προσφυγές απέναντι στο Μνημόνιο και από την άλλη να την παρακάμπτει όταν πρόκειται για "επενδυτές".

Επίσης νομίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής απάντηση: η αντιπολίτευση μιλάει για "μια εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει παραχωρήσει ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκατ. ευρώ" όταν οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται περί στα 2 δις ευρώ.


Αν όντως ισχύει αυτό είναι σίγουρο ότι έγινε η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα του Δημοσίου; Προστατεύθηκε επαρκώς το περιβάλλον ή υπάρχουν οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ δικλείδες ασφαλείας για να γίνει αυτό; Και τέλος μπορεί η εταιρεία να μας ενημερώσει για ποιες (συγκεκριμένα) θα είναι οι επενδύσεις ύψους "1 δις δολλαρίων" που ετοιμάζει; Θα ήταν πραγματικά ευχάριστο και θα καθησύχαζε πολλούς από μας...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ήρθε ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ στην Ελλάδα (και καλά έκανε), μας μίλησε για τ' αυτονόητα (δηλ. ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επομένως και στο θέμα της ΑΟΖ) και στο τέλος μας πρότεινε να έρθουν γαλλικές φρεγάτες για να περιπολούν όσο γίνονται έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα (όταν έρθει η ώρα). Το θέμα βέβαια έχει και άλλες πτυχές (δηλ. σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για κοινές έρευνες πράγμα απαράδεκτο αφού η Ελλάδα θεωρητικά είναι κυρίαρχο κράτος και μπορεί να ελέγχει τα του οίκου της), ενώ όταν μίλησε για δανεισμό δεν ξεκαθάρισε αν θα ζητήσει ενοίκιο ή όχι καθώς και το ποιο θα είναι το κόστος συντήρησης ή/και εκσυγχρονισμού που θα τις συνοδέψει. Και φυσικά το ερώτημα που μας απασχολεί εμάς είναι το εξής...Η Ελλάδα δεν έχει δικές της φρεγάτες; Όταν έρθει η ώρα δε θα μπορεί να τις διαθέσει για συνοδεία ή είναι κλεισμένες για καμιά περιπολεία στον Αραβικό Κόλπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: