Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Συμμετέχεις σε αντι-μνημονιακή εκδήλωση; Απολύεσαι / Απαγωγή Μητροπολίτη Ιωάννη στην Συρία και αντίδρασεις στην Ελλάδα

Είδηση: Ξεσηκωμό στον εκπαιδευτικό κόσμο της Θεσσαλίας προκαλεί η προοπτική απόλυσης δασκάλου, διευθυντή στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό, λόγω της συμμετοχής του σε αντιμνημονιακή διαμαρτυρία, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012.
Η ΕΛΜΕ Λάρισας με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη και ανεπιφύλακτη συμπαράστασή της στο συνάδελφο Σ. Γκ., δάσκαλο και διευθυντή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό, ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με κίνδυνο την άμεση απόλυσή του. Συγκεκριμένα η υπόθεσή του αφορά συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, όπου και συνελήφθη εντελώς αναίτια. Η σχετική απόφαση στηρίζεται στο μνημονιακό νόμο 4093/2012 ο οποίος επιβάλλει αυτοδίκαιη αργία σε οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο.
Η ΕΛΜΕ επίσης τονίζει: «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας (η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί οριστικά), που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Αποτελεί στην ουσία πολιτική δίωξη και απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας». Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Σχόλιο: Ακούγοντας την είδηση, η αυτόματη αντίδραση καθενός είναι η εξής: "δεν μπορεί, κάτι άλλο έγινε". Και αυτό είναι λογικό: αν κάθε δημόσιος υπάλληλος που συλαμβάνεται για οποιαδήποτε λόγο, τίθεται "αυτοδίκαια" σε αργία αφού παραπέμπεται σε πειθαρχικό (είτε η κατηγορία είναι παιδεραστία είτε απλώς γιατί συνελήφθει να πετάει χαρτάκια έξω από τον κάδο απορριμάτων), χωρίς περαιτέρω διερεύνηση των γεγονότων τότε αλίμονό μας. Ιδιαίτερα δε, όταν δεν υπάρχει κατηγορία για φθορά, κλοπή, απάτη, θωπεία γεννητικών οργάνων σε δημόσιο χώρο ή οτιδήποτε άλλο το οποίο πραγματικά ν' αποτελεί "αναξιοπρεπή συμπεριφορά" με βάση αυτό που όλοι μας δεχόμαστε ως "κοινή λογική". Ο χαρακτηρισμός όμως ως "αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς" τη συμμετοχή σε αντικυβερνητική διαδήλωση, αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα για τις προσωπικές ελευθερίες και - λυπούμαστε που το λέμε - μια πρακτική που μόνο μια δικτατορία θ' ακολουθούσε. Το μήνυμα βέβαια είναι σαφές: "καθίστε στ' αυγά σας και μη βγαίνετε στους δρόμους". Αφού τα γεγονότα της Μαρφίν ευτυχώς δεν μπορούν να επαναληφθούν, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα - ποινικοποιώντας ουσιαστικά οτιδήποτε παρουσιάζεται ως αντι-συστημικό.

Κατά συνέπεια το ψάξαμε το θέμα. Ερευνήσαμε την υπόθεση, ρωτήσαμε και μάθαμε από δημοσιογράφους της περιοχής ότι όντως ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός είναι αξιοπρεπέστατος, ότι δεν έχει ανακατευτεί σε σκάνδαλα και "σκοτεινές υποθέσεις" (απ' αυτές που συγκλόνισαν την Ελλάδα την χρονιά που μας πέρασε) και ότι απλά είχε την ατυχή έμπνευση να πάρει μέρος σε μια από τις δεκάδες διαμαρτυρίες- αντιπαρελάσεις που έγιναν επ' ευκαιρία της 25ης Μαρτίου. Απλά ήταν άτυχος αφού τ' αστυνομικά όργανα της περιοχής από υπερβάλοντα ζήλο και για να δικαιολογήσουν τα εξτρά της αργίας, συνέλαβαν αρκετούς (σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που διέλυσαν "ησύχως" τους αντι-διαδηλωτές ή άφηναν πρώην οϋκάδες να κάνουν μαϊμού παρελάσεις) μεταξύ των οποίων και τον εν λόγω εκπαιδευτικό. Το αποτέλεσμα ήταν η αυτόματη πειθαρχική δίωξη, η οποία αν και σε άλλες εποχές θα ήταν άνευ σημασίας (αφού το κατηγορητήριο είναι αστείο), σήμερα με την κυβέρνηση να ψάχνει ευκαιρία να διώξει δημοσίους υπαλλήλους, προκαλεί φόβο. Ελπίζουμε να υπάρξει επικράτηση της λογικής και μια σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το θέμα της απαγωγής των δύο ορθόδοξων επισκόπων στην Συρία (ακι τη δολοφονία των δύο συνοδών τους) από τους αντικαθεστωτικούς αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η κατάσταση στην χώρα είναι εκτός ελέγχου αφού ούτε το καθεστώς Άσαντ ελέγχει τους "μαχητές" του, αλλά ούτε και η αντι-καθεστωτική "επιτροπή" μπορεί να υποστηρίζει ότι κάνει το ίδιο με το ετερόκλητο σύνολο που πολεμάει κάτω από τη σημαία της. Αν τους έλεγχε, σίγουρα δε θα επέτρεπε κάτι τέτοιο που τραυματίζει την εικόνα του αγώνα τους στο εξωτερικό και προκαλεί ανησυχίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει...

Το γεγονός πέραν από την ανθρωπιστική του πλευρά έχει σαφέστατα και πολιτική για την χώρα μας: αν η Ελλάδα θέλει να έχει ηγετικό ρόλο στην Ορθοδοξία του σήμερα, πρέπει να ενεργοποιήσει τα όποια (πιθανότατα ανύπαρκτα) σημεία επαφής έχει στην περιοχή ώστε οι δύο ιεράρχες ν' απελευθερωθούν. Ευτυχώς ο υπουργός Εξωτερικών έδειξε να κατανοεί το μέγεθος της υπόθεσης και έθεσε το θέμα φωναχτά - ελπίζουμε παράλληλα να κάνει και τις απαραίτητες υπόγειες κινήσεις ώστε το ζήτημα να κλείσει με τις λιγότερες απώλειες. Ενδιαφέρον πάντως έχει και η αντίδραση των κομμάτων - ο δε Ε.Βενιζέλος τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον οποίο παρακάλεσε να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας. Πάλι καλά δηλαδή που δεν πήρε τηλέφωνο τον παπά της ενορίας του...Ο Α.Τσίπρας όντας πιο ουσιαστικός επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη (απευθείας και όχι τσιγκουνευόμενος την απευθείας κλήση όπως ο κ. Βενιζέλος), στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις δύσκολες ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του Μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχίμ, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους.  Επίσης, γνωστοποίησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος. Το τι εννοεί δεν ξέρουμε ακριβώς - ελπίζουμε να είναι κάτι ουσιαστικό και όχι κάτι που θα προβεί ενάντια στην υγεία των απαχθέντων (δηλ. να στείλει την κυρία Κωνσταντοπούλου να κάνει τις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης). Στα σοβαρά πάντως ελπίζουμε το θέμα να λήξει σύντομα και αίσια...

(Επί του πιεστηρίου: Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, τελικά οι δύο Μητροπολίτες απελευθερώθηκαν αργά την Τρίτη. Δεν ξέρουμε αν το τηλεφώνημα-κόλαφος του Βενιζέλου - προς τον κ. Ιερώνυμο πάντα, η έκρηξη Αβραμόπουλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που διέκοψε το επίσημο γεύμα με αποτέλεσμα να πέσουν τα πιρούνια των παρισταμένων ή η απειλή Τσίπρα για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ - και πιθανότατα της Ζ.Κωνσταντοπούλου να έπαιξαν το ρόλο τους. Μπορεί η Χ.Αυγή να έστειλε τάγμα επιλέκτων να τους απελευθερώσει και να τα κατάφερε.Το πιο πιθανό βέβαια είναι να κατάλαβε η συριακή αντιπολίτευση το πόσο κακό τους έκανε αυτή η κίνηση και να μάζεψε τους Τσετσένους τζιχαντιστές. Ποτέ δε θα μάθουμε...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: