Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Υπάρχει η πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων και στην Ελλάδα; / "Σπούδαζε" και ο Παπανδρέου όταν ήρθε η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις διάφορες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επέκταση του κουρέματος καταθέσεων και σε άλλες χώρες πέραν της Κύπρου. Τότε είχαμε κάνει αναφορά στο ότι η περίπτωση της Κύπρου δημιουργεί κακό προηγούμενο (διαβάστε εδώ σχετικά) το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Οι τελευταίες (καθυστερημένες) δηλώσεις Στουρνάρα, έγιναν για να καθησυχαστούν τα πνεύματα, αλλά όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" το θέμα παραμένει ανοιχτό και χρειάζεται την εγρήγορση όλων μας: μπορεί το όριο στην αρχή να είναι 100000 ευρώ, αλλά με τις επικείμενες αλλαγές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δε νομίζουμε να είναι ούτε αυτό απόλυτα ασφαλές:

"Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα μας, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς.
Το «κούρεμα» είναι πολύ πιθανό να έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που βρεθούν προ ενός δραματικού αδιεξόδου και κληθούν να λάβουν νέα μέτρα.

Αυτό το ακραίο ενδεχόμενο έχει συζητηθεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου και αντιμετωπίζεται ως «έσχατη λύση», προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Η υστέρηση που παρατηρείται από τις αρχές του 2013 διευρύνεται σταδιακά και προκαλεί τις έντονες ανησυχίες της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από πλευράς «τρόικας». Κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων υπάρχει και για έναν άλλο λόγο: Για να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες μετά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης (ρεπορτάζ στη σελ. 6).

Η έκτακτη εισφορά είναι, όπως προαναφέραμε, η έσχατη λύση, πλην όμως δεν έχει αποκλειστεί. Σύμφωνα με το σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στο οικονομικό επιτελείο, το μέτρο θα εφαρμοστεί για καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω και το ύψος της εισφοράς θα εξαρτηθεί από το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Οι πληροφορίες το θέλουν να κυμαίνεται μεταξύ 1% και 3%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και πρέπει να κληθούν να συμβάλουν κι εκείνοι που διαθέτουν υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες.

Υποστηρίζουν, δε, ότι το μέτρο είναι δίκαιο από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί σε ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, δηλαδή δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι χιλιάδες μικροκαταθέτες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Οικονομικών, ο αριθμός των λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες, με πάνω από 100.000 ο καθένας, προσεγγίζει τις 130.000, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις κινείται περί τις 150.000.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχέδια για έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο είναι κατηγορηματικά αντίθετος σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρεί ακραίο το μέτρο και ότι σε περίπτωση εφαρμογής του οι παρενέργειες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και σε διάφορα επίπεδα. Το κυριότερο όλων, θα προκαλέσουν κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των ελλήνων καταθετών, με συνέπεια χιλιάδες εξ αυτών να σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Ενώ, ακόμη κι εκείνοι που δεν θα θίγονται από το μέτρο εύλογα θα σκεφτούν ότι αφού τίθεται σ' εφαρμογή ένα τόσο ακραίο μέτρο, το πιθανότερο είναι να έχει και συνέχεια. Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο και μια αναστάτωση αυτής της τάξης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες.

Το σενάριο της έκτακτης εισφοράς έχει μπει βαθιά στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και στο επιτελείο του πρωθυπουργού εύχονται να μη χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να το ανασύρουν.

Το ζήτημα είναι ότι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με την «τρόικα» να πιέζει για διορθωτικές κινήσεις.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να καλυφθεί η υστέρηση, διαφορετικά η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να λάβει επώδυνες αποφάσεις.

Δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και πρόσθετων φόρων, πρέπει να στραφεί αλλού για την άντληση εσόδων.

Οι ίδιοι παράγοντες προειδοποιούν ότι αν μέχρι τον Ιούνιο, που θα επιστρέψει η «τρόικα» για τον γενικό έλεγχο, δεν έχει καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», τα νέα μέτρα θα είναι... περίπου αναπόφευκτα."


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τον ύπνο του δικαίου  - κατά τα γραφόμενά του - έπαιρνε ο Γ.Παπανδρέου όσο ήταν Πρωθυπουργός όσο αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Στο τετρασέλιδο υπόμνημά του, προτάσσει την «πάγια εντολή» του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής». 
Αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών, περίπου στα μέσα του 2010, για τη «δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό» και πως έδωσε «εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους».
Μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκε εκ νέου από τον υπουργό Οικονομικών, οπότε και επανέλαβε την πάγια εντολή του. 
Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτό που τον ενδιέφερε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής. «Τίποτε άλλο» προσθέτει και συνεχίζει: «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη».
Αναφέρει ότι υπήρξε και ο ίδιος προσωπικά “θύμα” της φημολογίας, της «άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας» που επικράτησε σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, όταν με «έκπληξη και οργή» αντιμετώπισε τη «συνειδητή», κατά την απόψή του, «προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση» τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου «για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες». Προσθέτει ότι η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η λίστα Λαγκάρντ «δεν αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στην οποία ήταν παρών» και «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο επαφών» του «με οποιονδήποτε παράγοντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Forum του Νταβός το 2011 ή αλλού, όπως έχει αβάσιμα υποστηριχθεί».  
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν είχε συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ ούτε με τον τότε Διοικητή της Ε.Υ.Π.  Στο σημείο αυτό αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη “λίστα Lagarde”, αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίησή της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε Διοικητής είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών». 
Διευκρινίζει ότι η πληροφορία για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων «δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις που αρχίσαμε ως χώρα με την Ελβετία στις 28 Ιανουαρίου 2011, σχετικά με την ολοκληρωμένη και θεσμική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό». Επισημαίνει ότι ήταν ανεξάρτητη από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για να επιτευχθεί συμφωνία «που θα αντιμετώπιζε με αποτελεσματικό τρόπο πιθανή φοροδιαφυγή Ελλήνων μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Και εις άλλα με υγεία δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: