Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ποιο είναι το προτεινόμενο σχέδιο καθορισμού του κατώτατου μισθού / Υπόθεση Κατίδη...

Είδηση: Στο νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας ενώ έχει παραδώσει το σχετικό υπόμνημα στην τρόικα. Στο σχέδιο, που κατά τον υπουργό θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το Mega, συντονιστικό ρόλο θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής.

Αυτό θα αντικαταστήσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ, όπως ίσχυε ως σήμερα.

Στο διάλογο υπό την εποπτεία του οργάνου θα γίνεται ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ, και άλλοι.

Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ορίζονται τρία για υπαλλήλους, όπως σήμερα, και πέντε για εργατοτεχνίτες αντί των έξι σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στην χώρα.

Ειδικά κλιμάκια θα υπάρχουν για νέους ως 24 ετών.

Για τους μεν υπαλλήλους θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, για όσους είναι κάτω από 18 ετών και όσους είναι ως 21 ετών με προϋπηρεσία 3 ετών. Από την άλλη, για τους εργατοτεχνίτες, θα υπάρχουν τρία κλιμάκια: για όσους είναι ως 18 ετών, για όσους είναι ως 21 ετών με τριών ετών προϋπηρεσία και όσους είναι ως 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας.

Σε δήλωση του στο Mega, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι το νέο σύστημα είναι ένα «σύγχρονο θεσμικό εργαλείο» με το οποίο εισάγονται για πρώτη φορά στην διαδικασία καθορισμού τεχνοκρατικοί φορείς.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2017 και ως τότε ο κατώτατος μισθός δεν θα αλλάξει, πρόσθεσε.
Σχόλιο: Πονηρά σκεπτόμενη η κυβέρνηση διέρρευσε το σχέδιο μια περίοδο που η κοινωνία έχει συγκλονιστεί από τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, έχοντας προφανώς στο μυαλό της ότι οι αντιδράσεις θα είναι μικρότερες αφού οι περισσότεροι Έλληνες θα είναι είτε αποπροσανατολισμένοι, είτε "μουδιασμένοι" φοβούμενοι τα χειρότερα...

Το σχέδιο βέβαια είναι πονηρό και απλώς επιβεβαιώνει τις παλαιότερες πληροφορίες ότι η απόφαση θα λαμβάνεται κατ' ουσίαν από τον υπουργό, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας (κάτι που βέβαια ήδη συμβαίνει - αν θυμηθούμε τα πρόσφατα γεγονότα).  Γιατί το λέμε αυτό; Ο τρόπος και μόνο ορισμού της επιτροπής τα λέει όλα...

Από κει και πέρα, φαίνεται καθαρά ότι ο μισθός οδεύει προς μεγάλη μείωση. Η μείωση των κλιμακίων, των τριετιών, η παντελής μη αναφορά σε οποιαδήποτε επίδομα καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργεί το "σύστημα". Η δε αναφορά στις "συνθήκες καθορισμού του μισθού", είναι εξίσου πονηρή, αφού θα καθηλώσει ακόμα χαμηλότερα τον κατώτατο μισθό: με την επίσημη ανεργία στο 26% (και την πραγματική πάνω από 30%), είναι πολύ δύσκολο στην επόμενη 10-15ετία τα πράγματα να βελτιωθούν τόσο ώστε αυτός να έρθει σε επίπεδα "προ-κρίσης". Για τα υπόλοιπα δε κριτήρια (ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα) δε το συζητάμε: δεν υπάρχει αντικειμενικός καθορισμός τους, και έχοντας υπόψιν τη σύνδεση που σαφέστατα θα υπάρχει με την υπόλοιπη Ευρώπη (και που υπάρχει πάντα εκεί που συμφέρει την παρούσα κυβέρνηση και όχι την κοινωνία), πάλι θα είναι εις βάρος των εργαζομένων.

Για τους κάτω των 24 - για τους οποίους θα υπάρχουν "ειδικές ρυθμίσεις", θα πούμε μόνο ένα: η κυβέρνηση λειτουργεί με το σκεπτικό "νέοι είναι, αντέχουν τις στερήσεις" και θα τους χρησιμοποιεί ως φτηνό εργατικό δυναμικό, ώστε όταν "γεμίσουμε" από επενδυτές να μπορούν εκείνοι να τους βάζουν να δουλεύουν 15ωρα για ψίχουλα. Πάντα βέβαια για "το καλό της χώρας".

Και η κατακλείδα: οι κοινωνικοί εταίροι θα κάνουν διάλογο που "θα εποπτεύεται" και τα αποτελέσματα του θα είναι συμβουλευτικά. Δηλαδή, ακόμα και αν π.χ. συμφωνούν σε υψηλότερους μισθούς, αυτό θα λαμβάνεται υπόψιν αλλά δε θα τηρείται. Κάτι που βέβαια στην ουσία ισχύει και σήμερα (θυμηθείτε τις πρόσφατες προτάσεις ΣΕΒ), αλλά μιας και στην παρούσα φάση υπάρχουν συνταγματικά "γκρίζες ζώνες", με αυτές τις "ρυθμίσεις" η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν (για εκείνη).

Το μόνο θετικό: το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2017. Μέχρι τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχει έρθει μια άλλη κυβέρνηση, πραγματικά φιλολαϊκή που θα στείλει αυτό (και τα υπόλοιπα "σοφά" μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων) εκεί που τους αξίζουν - στη λήθη δηλαδή της ιστορίας...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σα να μην έφταναν όλα τ' άλλα, σάλος προκλήθηκε στην Ελλάδα από την (βλακώδη) ενέργεια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κατίδη, να χαιρετήσει ναζιστικά την κερκίδα μετά την επίτευξη ενός γκολ απέναντι (όχι στην Μπαρτσελόνα ή την Τσέλσι) στην Βέροια. Ο ποδοσφαιριστής, ενήλικας και πολίτης αυτής της χώρας (άρα και γνώστης των ναζιστικών χαιρετισμών λόγω Χ.Α.) ψέλισε 2-3 αντιφατικές δικαιολογίες, για να καταλήξει ότι "το είδε στο ίντερνετ". Πάλι καλά που δεν είχε παρακολουθήσει δηλαδή κανένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ από τις Η.Π.Α. στο youtube στο οποίο κάποιος παλαβός μπαίνει σε σχολείο και σκοτώνει καμιά 30αριά γιατί θα είχαμε και θύματα... Την απάντηση, σε γλώσσα που είμαστε σίγουροι και ο ίδιος και η Χ.Α. που φυσικά έσπευσε να τον δικαιολογήσει, θα καταλάβουν την έδωσε η ένωση των οπαδών της ομάδας , Original 21 και μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Και σ' αυτό μπορείτε να προσθέσετε και τον ισόβιο αποκλεισμό του από τις εθνικές μας ομάδες...Ας πρόσεχε...
Πηγή ειδήσης: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: