Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο

Και να λοιπόν που το αυτονόητο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, συνέβει και στην Ελλάδα. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως του 5% έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67 και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές. Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1/1/2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.

Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, από 1/1/2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.

Εξάλλου, από την 1/1/2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

Επειδή όμως στην χώρα μας, η συνταγματικότητα ισχύει μόνο όταν συμφέρει την κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι "η απόφαση αφενός δεν είναι δεσμευτική και αφετέρου δεν γίνεται λόγος σε αυτήν γοια αντισυνταγματικότητα". Το σχόλιο βέβαια είναι διπλά ατυχές αφού δείχνει ότι: α) η κατάθεση των νομοσχεδίων στο ελεγκτικό συμβούλιο γίνεται για τα μάτια του κόσμου αφού η άποψή του λαμβάνεται μόνο όταν είναι κυβερνητικά υπέρ πράγμα το οποίο συνιστά σαφή παραβίαση της νομιμότητας και β) δείχνει ότι οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν διάβασαν σωστά την απόφαση αφού η αντί-συνταγματικότητα του νομοσχεδίου κρίνεται ξεκάθαρα και σχεδόν ολοκληρωτικά...

Η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους να διαλέξει. Ο πρώτος είναι προσπαθήσει να περάσει τα μέτρα στην Βουλή, πράγμα επισφαλές δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι θα υπάρξουν πολύ βουλευτές της εγχώριας τρόικας που είτε θα τα καταψηφίσουν, είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία (πράγμα βέβαια που θα είναι σαν τα υπερψηφίζουν αλλά τέλος πάντων). Σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις από τους κυβερνητικούς υποστηρικτές (εντός και εκτός συνόρων) προς τους βουλευτές ώστε να περιοριστούν οι διαρροές. Ακόμα όμως και αν αυτό γίνει, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει ισχυρά νομικά χαρτιά σε οποιαδήποτε προσφυγή στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας. Πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή μιας τέτοιας απόφασης - ακόμα και αν υπάρξουν ισχυρές πολιτικές πιέσεις.

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο πιο δύσκολος γι' αυτούς: η απόσυρση των μέτρων. Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν δεσμευτεί να διαλύσουν την χώρα και θα κάνουν το παν για να τα καταφέρουν. Το τι θα γίνει ακριβώς, θα το μάθουμε σύντομα. Οι αντοχές της κοινωνίας και η ανοχή της δικαιοσύνης πάντως έλαβε τέλος...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: