Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μια "γκάφα" του 2006 οδηγεί σε αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία; / Επίθεση Χρυσής Αυγής σε Γλέζο

Είδηση:  Ολοταχώς οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα, αν δεν κυρώσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην ελληνική Βουλή τον ευρωπαϊκό νόμο για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ), δεδομένο, ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον έχουν επικυρώσει.
Δι’ αυτού του τρόπου όμως η κυβέρνηση Σαμαρά θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί τις «Macedonian Airlines» ως. εθνικό αερομεταφορέα των Σκοπίων! Δηλαδή, εμμέσως την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονίας» Η απίστευτη αυτή ιστορία ξεκινά το 2006 όταν η τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε ελαφρά τη καρδία την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον ΚΕΕΧ. χωρίς να κοιτάξει (σ.σ: ή κρυφοκοίταξε) τα ψιλά γράμματα του παραρτήματος στο οποίο φαρδιά πλατιά φιγουράριζαν οι Macedonian Airlines ως εθνικές αερομε­ταφορέας των Σκοπίων.
Τη συμφωνία αυτή υπέγραψε το 2006 ο τότε υπουργός Μετα­φορών και συντάχθηκε σχέδιο κυρωτικού νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, διότι, για να ισχύσει η ευρωπαϊκή συμφωνία, έπρεπε να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών. Τον Δεκέμβριο του 2006 την υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών και το Μάιο του 2007 ο υπουργός Οικονομικών.
Όμως. η Ειδική Νομική Υπηρεσία (ΕΝΥ) του υπουργείου Εξωτερικών το 2007 ανακάλυψε έντρομη την αναφορά της «Macedonian Airlines| και φυσικά έθεσε το ερώτημα πώς θα περάσει από την ελληνική Βουλή ο σχετικός νόμος. Την ίδια εποχή, είχε αρχίσει να αλ­λάζει ρότα η τότε κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων, που κατέληξε στο βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του NATO το 2οο8.
Όμως, για την Ε.Ε. η Ελλάδα είχε υπογράψει τη συμφωνία για τον ΚΕΕΧ μαζί με τα Σκόπια και όφειλε να την κυρώσει στην ελληνική Βουλή. Από το 2011. η Ε.Ε υπενθυμίζει πιεστικά στην Ελλάδα την υποχρέωσή της να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, η οποία βεβαίως ποι­είται τη νήσσαν. Έτσι, στις 3 Μαρτίου 2011, η Ε.Ε. έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.

Στις 9 Μαίου, η Ε Ε. επανέρχε­ται με νέα επιστολή της προς τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες τη στέλνουν στο καλάθι των αχρήστων. Η Ε.Ε επανήλθε πιεστικά και το 2012 με νέα επιστολή, στην οποία επισημαί­νει μεταξύ άλλων ότι είναι «λυπηρό» το ότι η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.
Η Κροατία είναι η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες και μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες πληρούν εξ ολοκλήρου τις προϋποθέσεις της συμφωνίας Η καθυστέρηση κύρωσης της συμφωνίας είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ε.Ε έναντι των χωρών αυτών για έξι χρόνια. Επομένως, η Ε.Ε ζητά από τις ελληνικές Αρχές να την ενημερώσουν για την πορεία της κύρωσης και στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα στείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο… Τον Μάιο του 2012, το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε την Ελλάδα εν μέσω εκλο­γών ήταν η "πατάτα" που είχε κάνει η Αθή­να το 2οο6. Έτσι. στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ως σχέδιο απάντη­σης στην Κομισιόν αναφέρεται ότι η Ελλάδα εν μέσω εκλογών δεν μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα.
Τώρα. όμως. το περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και οι οδοί διαφυγής για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι πολύ μικρές, αυτή την περίοδο που ψάχνει την αποκατά­σταση των σχέσεων με το σύνολο της Ε Ε.

Σχόλιο: Την εποχή που το Σκοπιανό ήταν το πρώτο θέμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η χώρα μας (μέσω της κρατικής τότε Ολυμπιακής) δημιούργησαν μια αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ με όνομα "Μακεδονικές Αερογραμμές". Αυτή η εταιρεία είχε αναγνωριστεί κανονικά και έτσι είχε κατοχυρώσει το επίθετο "Μακεδονικός" ως ελληνικό στις διεθνείς αερομεταφορές. Με τα χρόνια όμως η Ολυμπιακή ιδιωτικοποιήθηκε, η εταιρεία έπεσε σε αδράνεια (δε γνωρίζουμε αν διαλύθηκε ή όχι) και το Σκοπιανό μπήκε στο ράφι (στα ψηλά μάλιστα ώστε να μην το φτάνει κανείς). Από την πλευρά μας πάντα. Την ίδια ώρα οι γείτονές μας κινούμενοι μεθοδικά προσπαθούσαν (και προσπαθούν) να χτίσουν θέσεις παντού, κατοχυρώνοντας το επίθετο "Μακεδονικός" όπου μπορούν. Έτσι συνέβει και το 2006, πιάνοντάς μας στον ύπνο σε μια στιγμή που θα μπορούσαμε να πούμε όχι - έχοντας ως "όπλο" τις "Μακεδονικές Αερογραμμές", πέραν της γνωστής διαμάχης. Βέβαια και τώρα δεν είναι αργά: ο "Μακεδονομάχος" κύριος Σαμαράς, μπορεί άνετα να ενημερώσει τους συν-ευρωπαίους ότι όσο τα Σκόπια εμμένουν στην χρήση ονομάτων που δημιουργούν εδαφικές διεκδικήσεις καμία συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί και ότι απλώς λυπούμαστε που η κυβέρνηση (της "πατριωτικής" ΝΔ ξανά) κοιμόταν όρθια όταν περνούσε αυτή στα ευρωπαϊκά όργανα. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι; Και όμως είναι. Νομίζουμε ότι υποχωρήσεις δεν νοούνται σε σειρά θεμάτων - και μια από αυτές τις ομάδες θεμάτων είναι και τα εθνικά...Και μια τέτοια άρνησή μας αμφιβάλουμε αν "τιμωρηθεί" στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε την αρμόζουσα επιχειρηματολογία.

Σε όποια περίπτωση πάντως, ακόμα και αν "περάσει" η οδηγία δεν πρόκειται ν' αλλάξουν δραματικά τα πράγματα εναντίον μας...Η κατάσταση είναι άσχημη έτσι κι αλλιώς (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Απλά θεωρούμε ότι δε θα πρέπει να δώσουμε την χαρά στους γείτονές μας, ότι χάρις την αβλεψία ορισμένων τους δώσαμε το δικαίωμα να κυκλοφορούν ως "Μακεδόνες" στους ευρωπαϊκούς αιθέρες...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι ανιστόρητοι ιθύνοντες της Χ.Α. έκαναν πάλι το θαύμα τους, βγάζοντας μια ανακοίνωση που αμφισβητεί το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη από τους Σάντα και Γλέζο (δείτε σχετικό αφιέρωμα εδώ), θεωρώντας ότι υπήρχε "υποστολή σημαίας" τις βραδινές ώρες. Η επιχειρηματολογία τους βέβαια καταντάει γραφική και το θέμα έχει προ πολλού λήξει διά παντός: στις κατακτημένες χώρες ΔΕΝ γινόταν υποστολή σημαίας σε σημαίνοντα μνημεία (π.χ. Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι). Άλλωστε υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες, ότι την επομένη ΔΕΝ κυμάτιζε η ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη. Και βεβαίως υπάρχει και η ανακοίνωση στις εφημερίδες του γερμανικού φρουραρχείου που επικήρυσσε τους δράστες - αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και όταν ακόμα τα πράγματα ήταν σχετικά πρόσφατα, δεν θα έβγαιναν οι μετακατοχικές κυβερνήσεις, όταν ο Γλέζος καταδικαζόταν σε θάνατο (για τις ιδέες του και όχι για πράξεις του), να αμφισβητήσουν την πράξη του αυτή, για να μη χρειάζεται να απολογούνται ότι καταδικάζουν έναν ήρωα και ένα σύμβολο της αντίστασης κατά των ναζί; Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει, ακόμα και αν τη ζητάμε από την ελληνική Άκρα Δεξιά που κρίνει εξ ιδίων τ' αλλότρια - επειδή οι προπάτορές της είχαν γίνει γερμανοτσολιάδες δεν πάει να πει ότι κανείς δεν αγωνίστηκε στην Κατοχή ενάντια στους Γερμανούς...

Πηγή ειδήσεων: "Επενδυτής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: