Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αναδρομή στις κλοπές και καταστροφές των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς / Αβάσταχτες οι μειώσεις στους part-time εργαζομένους στην Ελλάδα

Στα όσα έχουμε γράψει για τις Γερμανικές αποζημιώσεις εδώ κι εδώ, αξίζει να δούμε και άλλη μια παράμετρο του θέματος, αυτή της κλοπής και των καταστροφών των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Ναζί κατά την παραμονή τους στην χώρα μας. Για να το κάνουμε αυτό θα ανατρέξουμε σε μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946 με τίτλο: «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής», η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του τότε υπουργού Α. Παπαδήμου.

Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ’ όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία.

Παράλληλα, κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα, καταστράφηκαν ή προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αρχαιότητες ή αρχαιολογικούς χώρους. Οι Γερμανοί ναζί μπορεί να δήλωναν θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και κάλλους, ωστόσο όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχαιότητες, αλλά εκτός από αρπαγές και καταστροφές προέβησαν σε ενέργειες που σίγουρα δεν συνάδει με το… φιλότεχνο πνεύμα τους.

Οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν ακόμη και την Ακρόπολη, κορυφαίο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία ανηφόριζαν με «γυναίκες ελευθέρων ηθών» για τις ερωτικές τους περιπτύξεις εξασφαλίζοντας άδεια -ενώ δεν επέτρεπαν σε Ελληνες να επισκεφτούν το μνημείο- ή ακόμη και για πρόχειρο… WC ανάμεσα στα μάρμαρα. Ταυτόχρονα, στα αρχαία στον Ιερό Βράχο σημειώθηκαν βανδαλισμοί. «Οι Γερμανοί στρατιώται μεμονωμένος ή καθ’ ομάδας, μόνοι των ή και μετ’ αξιωματικών, απέσπων τμήματα ειργασμένων μαρμάρων χρησιμοποιούντες προς τούτον παν μέσον, συνήθως δε ξιφολόγχη ή άλλον λίθον», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, που έως σήμερα ήταν καταχωνιασμένη στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού.

ον Φεβρουάριο του 1942 «αρχαιολάτρες» Γερμανοί αξιωματικοί παραβίασαν τα παράθυρα της αποθήκης του Μουσείου Ελευσίνας και άρπαξαν αγγεία και εδώλια, ενώ μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Μετά από διαμαρτυρίες η λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων απάντησε πως το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί κλοπή, επειδή «πρόκειται περί μορφωμένων ανθρώπων, οίτινες έχουν ενδιαφέρον διά την ελληνική αρχαιότητα (…) Οι αποκομίσαντες θα έχουν προφανώς την πρόθεσιν να αποκτήσουν ενδεχομένως διά του τρόπου τούτου εν ενθύμιον».

Στην 160 σελίδων έκθεση παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια περιστατικά κλοπής ελληνικών αρχαιοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Μερικά χαρακτηριστικά σημεία της έκθεσης:

* Γερμανοί αξιωματικοί είχαν προμηθευτεί άριστη αρχαία κεφαλή γυναικός του 4ου αιώνος π.Χ., την οποία χάρισαν στον στρατάρχη List. Οι αξιωματικοί κακώς την απέκτησαν και ο στρατάρχης List κακώς την εξήγαγε από την Ελλάδα.

* Στις 9 Νοεμβρίου 1941 εκλάπη, παρόντος του Γερμανού αρχαιολόγου Γκεμπάουερ, πίναξ γραπτός, μελανόμορφος, εξαιρετικής τέχνης, μετά παραστάσεως προθέσεως νεκρού. Αύξ. Αριθμός Ευρετηρίου Μουσείου Κεραμεικού 677.

* Γερμανοί στρατιώτες διέπραξαν στις 13 Μαΐου 1941 κλοπή διά ρήξεως του λουκέτου της θύρας του Μουσείου Χαιρώνειας. Εκλεψαν ένα χρυσούν ενώτιον, ένα φύλλο χρυσούν, πέντε πήλινα αγγεία από τα οποία τρία ήσαν ανθεμοκύλικες και το τέταρτο μικρός αρύβαλλος.

* Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Λάρισας Κόλερ εζήτησε και έλαβε από τον τότε νομάρχη άγαλμα Αθηνάς του 3ου αιώνα π.Χ., ύψους περίπου 0,70 μ..

* Από το Μουσείο Γόρτυνος εκλάπησαν άγαλμα νύμφης ή Αφροδίτης ρωμαϊκής εποχής, ένα άγαλμα καθήμενης γυναικός και επιτύμβιο ελληνιστικών χρόνων. Πιθανός υπεύθυνος ο στρατηγός Ρίνγκελ.

* Η αρχαιολογική συλλογή Ποτιδαίας συγκεντρωμένη στο σχολείο διερπάγη από τους Γερμανούς, οι οποίοι κατέλυσαν στο οίκημα τον Απρίλιο του 1941. Μεταξύ των διαρπαγέντων αρχαιοτήτων περιλαμβάνονται οι εξής: μαρμάρινη πλάκα με την τετράστιχη αγωνιστική επιγραφή διαστάσεων 0,42×0,23×0,9 μ., μαρμάρινο αγαλμάτιο ανδρός, αγαλμάτιο μαρμάρινο ανδρός, μαρμάρινη κεφαλή ανδρός.
Μία άλλη σοβαρή παράμετρος είναι τι απέγιναν τα κιβώτια με τα ευρήματα διαφόρων ανασκαφών που παράνομα πραγματοποιούσαν Γερμανοί αρχαιολόγοι και εστάλησαν στη συνέχεια στη Γερμανία. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

* Τα ευρήματα των ανασκαφών σε σπήλαιο της Κωπαΐδας μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα.
*Στην Τιθορέα ήρθαν στο φως 20 αρχαίοι τάφοι που αποψιλώθηκαν και τα ευρήματα κατακρατήθηκαν.

* Στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας οι Γερμανοί πραγματοποίησαν ανασκαφές στην Τούμπα και βρήκαν αρχαίο οικισμό. Πήραν διάφορα σπουδαία αντικείμενα.

* Στη Βεργίνα ο Γερμανός υπαξιωματικός, αρχαιολόγος Εξνερ πραγματοποίησε ανασκαφές, κοντά σε αυτές του καθηγητή Ρωμαίου, μεταξύ Παλατίτσας και Βεργίνας. Βρέθηκαν έξι τάφοι. Τα ευρήματα αυτών δεν παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές αλλά στη στρατιωτική Γερμανική Διοίκηση».


Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι μισθοί οι οποίοι δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μετακινήσεις των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους. Όπως αναφέρει η "Ημερησία",τα 255,47 ευρώ μεικτά αγγίζει ο μισθός για νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών ενώ στα 293,04 ευρώ διαμορφώνεται αντίστοιχα για εργαζόμενο πάνω από 25 ετών. Η τετράωρη εργασία έχει γίνει πια "θεσμός", όπως επίσης και τα εξάωρα.

Οι μειώσεις των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και 32% ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και το ν. 4046/2012, όπως τονίζει η εφημερίδα και όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη σε ερώτημα της ΓΣΕΒΕΕ:

*Σε εργασιακές σχέσεις που υπάγονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο μισθός και το ημερομίσθιο μπορούν να μειωθούν μέχρι και 22% (για τους εργαζόμενους με ηλικία πάνω από 25 ετών) και μέχρι 32% (για εργαζόμενους με ηλικία κάτω των 25 ετών) μονομερώς με απόφαση του εργοδότη, ενώ λοιπές αποδοχές (π.χ. επιπλέον συμφωνημένος μισθός που καταβαλλόταν πριν από το νέο νόμο) δεν θίγονται.

*Η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, για το τμήμα των αποδοχών που φτάνει έως τα όρια της ΕΓΣΣΕ, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

*Συμφωνίες που υπολείπονται των νέων μειωμένων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων είναι αυτοδικαίως άκυρες ως προς τον όρο αυτό.

*"Οι αμοιβές των εργαζομένων με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.τ.λ. καθορίζονται αναλογικά και κατά περίπτωση με τις αποδοχές πλήρους απασχόλησης και, επομένως, για τις εργασιακές σχέσεις που υπάγονται στην ΕΓΣΣΕ και εφαρμόζεται π.χ. μερική απασχόληση, ισχύουν αναλογικές μειώσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις".

Οι κατώτατοι μισθοί της ΕΓΣΣΕ για τους "part time"

Εργαζόμενοι ηλικίας πάνω από 25 ετών: *Για προϋπηρεσία 0-3 ετών, 293,04 ευρώ ο άγαμος και 322,34 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία 3-6 ετών, 322,35 ευρώ ο άγαμος και 351,65 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία 6-9 ετών, 351,65 ευρώ ο άγαμος και 380,95 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη, 380,95 ευρώ ο άγαμος και 410,25 ευρώ ο έγγαμος.

Εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών: *Για 0 - 3 έτη προϋπηρεσίας, 255,47 ευρώ ο άγαμος και 281,02 ευρώ ο έγγαμος. *Για 3 έτη και πάνω, 281,02 ευρώ ο άγαμος και 306,57 ευρώ ο έγγαμος.

"Από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια"... «Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, πολλές ασιατικές χώρες βρέθηκαν σε μια παρόμοια κρίση, όπως συμβαίνει σήμερα με τα Ευρωπαϊκά κράτη. Κατά την κατάρρευση, δέχτηκαν όμως ευεργετική επίδραση. Σήμερα, οι χώρες που έχουν πολύ λιγότερο χρέος, πιστεύετε, ότι μπορούν μακροπρόθεσμα μέσα από την κρίση του ευρώ να έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να λάβει την απάντηση: «Μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σε κάθε περίπτωση θεραπευτική επίδραση, που θα οδηγούσε τα πράγματα σε χαλάρωση. Όπως έχει η τωρινή κατάσταση, τα έχουμε κάνει χειρότερα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο οικονομολόγο Harald Hau στο Der Spiegel και καταλήγει: «πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Μπορείτε να πάρετε τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και να τα δώσετε στους κερδοσκόπους. Αυτή είναι μια περίοδος που επιχειρήσεις πάνε στραβά και στο τέλος θα καταλήξουν βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί».

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: