Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Συνεταιριστικές τράπεζες - αφημένες στην μοίρα τους ή κακή διαχείρηση; /

Η πρόσφατη είδηση για το "κλείσιμο" σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες στην χώρα μας, με ταυτόχρονη μεταφορά των καταθέσεων και των δανείων τους στην Εθνική Τράπεζα, επέτεινε το κλίμα ανασφάλειας στον τραπεζικό κλάδο. Ιδιαίτερο αντίκτυπο είχε στις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες για πολλούς αποτελούν "αποκούμπι" σε εποχές που τα επιτόκια καταθέσεων στις μεγάλες τράπεζες είναι χαμηλά και δανειοδοτήσεις δύσκολες:
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η ανάπλαση και αναζωογώνηση του κέντρου των Αθηνών είναι επιβεβλημένη (θυμηθείτε τι έχουμε γράψει σχετικά με το πρόβλημα εδώ). Αυτό όμως δυστυχώς που είδαμε με τις πρόσφατες προτάσεις στο «Αθήνα Ξανά» είναι ότι δεν είναι αντίστοιχες του προβλήματος, ενώ προσπαθούν να περάσουν, εντέχνως, θέσεις με τις οποίες δε συμφωνεί ο εμπορικός κόσμος της Αττικής. Π.χ. η πρόταση για κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, η οποία έχει απορριφθεί ήδη από το ΣτΕ, έδωσε ήδη λαβή για ανακοινώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «πειραματισμούς» με το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και για «αντισυνταγματική» εμμονή σε πρακτικές εξαιρέσεων που αποτελούν το «άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Θυμίζει παράλληλα ότι μόλις πέρυσι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αρνητικά προηγούμενη τέτοια προσπάθεια, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει «να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση» με την πρόταση να λειτουργούν και την Κυριακή τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:" Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος «Αθήνα Ξανά» την υπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρεται σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή. Καταρχάς αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει με κάθε ευκαιρία να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση. Εάν πραγματικά στο Υπουργείο υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να τις υποβάλλουμε. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα». Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται παραμονές διάλυσης της Βουλής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο να είναι έτοιμοι και για τις συνέπειες. Η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες." Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: