Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

"Πάρτε κύριε (τα) λαχεία" - Ψευδή στοιχεία στην Βουλή για την εκποίηση των Κρατικών Λαχείων / Φοβήθηκε το γιαούρτι η Διαμαντοπούλου

Είδηση: Τη μεθοδευμένη εκποίηση των κρατικών λαχείων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων. Παραθέτοντας τα οικονομικά στοιχεία της υπηρεσίας, που λειτουργεί επί 82 χρόνια στηρίζοντας κοινωνικές ανάγκες, ενώ συμμετέχει στα δημόσια έσοδα, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για την αποκρατικοποίησή τους.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγνώρισε το «λάθος» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απειλούν να προσφύγουν δικαστικά:

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων, με ψευδή στοιχεία. Τα καθαρά κέρδη είναι μεγάλα και το λειτουργικό κόστος ελάχιστο». Η Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ), εργαζόμενη στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, προσθέτει ότι «ακόμα, το λαχείο αποτελεί το μοναδικό έσοδο για πολλούς φορείς του Δημοσίου και στηρίζει την κοινωνική πρόνοια, που σήμερα καταργείται από τις επιταγές της τρόικας».

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.», που ψηφίστηκε στις 20 Οκτωβρίου από τη Βουλή, κατατέθηκε τροπολογία σχετική με την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων.

Η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει: «Τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των λαχείων, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010, ήταν της τάξης των 347.600.000 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη περιορίζονται στο ποσόν των 82.200.000. Αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες λειτουργίας τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται στο σύνολό τους».

Πρόκειται για «βάναυση, σκόπιμη και εξόφθαλμη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων», αναφέρουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων σε ανακοίνωσή τους. Παραθέτουν τον ισολογισμό της υπηρεσίας για το 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσόν των 80.430.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση όλων των λειτουργικών και μη εξόδων. Αναλυτικά η κατανομή των καθαρών κερδών έχει ως εξής:

Στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν 71.663.000 ευρώ για πληρωμή τόκων και κεφαλαίου δανείου (τιτλοποίηση κερδών). Το υπόλοιπο (αδιάθετα κέρδη) είναι 186.000 ευρώ. Η τιτλοποίηση έγινε το 2000 (υπ. αποφ. 2/84003/0049). Αποτελεί δάνειο του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 650.000.000 ευρώ, το οποίο εξοφλείται με τα έσοδα από τη διάθεση του εθνικού, λαϊκού και στιγμιαίου λαχείου. Υπολείπονται τρεις τοκοχρεολυτικές δόσεις (ύψους 112.500.000 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή του, τον Ιανουάριο του 2013.

Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τα κέρδη του κρατικού λαχείου δόθηκαν 7.115.000 ευρώ. Για επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου δόθηκαν 1.466.000 ευρώ. Το σύνολο των διανεμόμενων κερδών ανέρχεται σε 80.430.000 ευρώ.

Οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους συμπεραίνουν ότι «ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει το Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί η τροπολογία της αποκρατικοποίησης, παρουσιάζοντας τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ως μια απαξιωμένη δημόσια υπηρεσία, της οποίας η αποκρατικοποίηση είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, με όποιο τίμημα κι αν επιτευχθεί».

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων το σύνολο των εργαζομένων είναι 45 υπάλληλοι, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο 1,18% του τζίρου, τα καθαρά κέρδη της ΔΚΛ ανέρχονται στο 23% του τζίρου. Από τα κέρδη του Εθνικού Κρατικού Λαχείου το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλλληλεγγύης επιχορηγούν κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Επιπλέον το 1% επί των πωλήσεων του Λαϊκού Λαχείου αποδίδεται στο ΙΚΑ για την ασφάλιση των λαχειοπωλών.

Σχόλιο: Κλασσική και πάγια κυβερνητική συνταγή: απαξιώνουμε μια δημόσια εταιρεία, ρίχνουμε την τιμή της όσο είναι δυνατόν και μετά προχωρούμε στην πώλησή της, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την "επιτυχή πώληση". Έτσι έγινε και με την Ολυμπιακή (η οποία πωλήθηκε μισοτιμής αρχικά στην Μαρφίν για να εκποιηθεί ακριβά στην Aegean στη συνέχεια - λεπτομέρειες εδώ), ενώ κάτι παρόμοιο ετοιμάζεται και για τον ΟΠΑΠ.

Βέβαια εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και έχουμε χρήση "λανθασμένων" στοιχείων για να περάσει ασυζητητί από την Βουλή η πώληση των κρατικών λαχείων - όχι βέβαια πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης υπήρχε περίπτωση ν' αντιδράσουν (εδώ δε μίλησαν για τόσα άλλα).
Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει η αξιοπρέπεια να πουν στον κόσμο την αλήθεια: "είναι κερδοφόρα, υπάρχει ενδιαφέρον, θέλουμε να βγάλουμε χρήματα γρήγορα και δεν μας απασχολεί τα όσα θα φέρουν στον προϋπολογισμό και στην κοινωνική Πρόνοια τα επόμενα χρόνια". Δυστυχώς όμως και αυτό έχει χαθεί στην παρούσα Βουλή, μαζί με τόσα και τόσα άλλα. Κανείς εισαγγελέας πουθενά να ενδιαφερθεί γι' αυτήν την καραμπινάτη παρανομία που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση δημόσιας περιουσίας; Φωνή βοόντος εν τη ερήμω...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αντί στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου να καταθέσει την... "αλήθεια" - αποφεύγοντας την παρουσία της στο χώρο του Πολυτεχνείου. Κατανοούμε απόλυτα την απόφαση της και συγχαίρουμε τους συμβούλους της που μπήκαν στο κόπο να γράψουν δύο σελίδες από "πομφόλυγες και φληναφήματα" (κοινώς μπούρδες) για να καλύψουν το φόβο της Υπουργού να φάει κανένα γιαούρτι ή κλούβιο αυγό την ώρα της κατάθεσης. Θα ήταν σα να πήγαινε ο Πρόεδρος της Κου-Κλουξ-Κλαν επίσκεψη στο Χάρλεμ μετά από επίθεση των μελών της σε μαύρους...

Κατά τ' άλλα μεγάλη πορεία (και πάλι), περιορισμένα επεισόδια και είσοδος των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο...Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ που κατάφερε και έβαλε την αστυνομία στα πανεπιστήμια - κρίμα που για πολλοστή φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν κατάφερε να προστατέψει τα του οίκου της. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει...

Πηγές ειδήσεων: "Καθημερινή", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: