Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Δανεισμός, ανασχηματισμός, εκλογές και Siemens (είδησεις και ερωτήσεις)

Μια σειρά ειδήσεων έχουμε σήμερα, συνοδευόμενες από μια σειρά απορρέουσες, και εύλογες συνάμα, ερωτήσεις...

1η είδηση: Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η μάχη των εκλογών είναι ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της πολιτικής μας" και κάλεσε τους πολίτες "να πουν «όχι» στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στην μνημονιολογία".

Ερώτηση: Δηλαδή οι εκλογές αυτές δεν είναι αυτοδιοικητικές όπως μέχρι πρόσφατα υποστήριζε η κυβέρνηση; Παίρνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος; Αν είναι έτσι τα πράγματα, μήπως πρέπει να ενημερωθεί η Δημοκρατική Αριστερά η οποία μέχρι προχθές δήλωνε ότι θα στηρίξει κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές οι εκλογές "δεν εκφράζουν στήριξη προς το Μνημόνιο;"

2η είδηση: Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens αποφάσισε να μην καλέσει παλιούς πρωθυπουργούς για να καταθέσουν.

Ερώτηση: Ποιος ο λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση; Για να προστατευθούν οι κ. Σημίτης και Καραμανλής; Γιατί δεν έχουν τι να πουν ή γιατί δεν ήξεραν τι γινόταν όσο ήταν Πρωθυπουργοί; Η Ισλανδία δηλαδή που σε αντίστοιχη περίπτωση έφερε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου πρώην Πρόεδρο της χώρας δεν είναι δημοκρατική χώρα; Είναι πολύ πιθανόν βέβαια οι πρώην Πρωθυπουργοί μας να μην έχουν ευθύνη, δεν θα πρέπει όμως να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και ν' ακούσουμε τι έχουν να πουν και ίδιοι για την υπόθεση, αντί να έχουμε "άκρα του τάφου σιωπή"; (από τον πανταχού απόντα κο Καραμανλή γιατί τουλάχιστον ο κος Σημίτης έκανε μια δήλωση έστω και για τα μάτια του κόσμου για ένα σκάνδαλο που όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν είναι διαχρονικό).

3η Είδηση: Στο 4,82% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου - ήτοι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 4,65% της προηγούμενης έκδοσης εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου.

Ερώτηση: Τι γίνεται ρε παιδιά; Οι ξένες αγορές δε βλέπουν τις θετικές προοπτικές της χώρας, που τόσο η τρόικα (μέσω του Όλι Ρεν) όσο και η κυβέρνησή μας (μέσω του κυρίου Παπακωνσταντίνου) διαφημίζουν καθημερινά; Γιατί δεν δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" και αυτές και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης που ακόμα ν' αναβαθμίσουν την πιστοληπτική της χώρας; Είτε κάτι δεν κάνουμε καλά (και τα μέτρα - όπως όλοι λένε - δεν οδηγούν πουθενά) είτε υπάρχουν "ισχυρά συμφέροντα" όπως έχει πει στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός (και έχουμε σχολιάσει κι εμείς εδώ). Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να υπάρχει συνδυασμός και των δύο (όπως υποστηρίζουμε εδώ και καιρό).

4η Είδηση: Παρότι η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των καινούργιων υπουργών και υφυπουργών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αφού χρειάζεται σειρά διαταγμάτων και νομοθετικών ρυθμίσεων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Ερώτηση: Δηλαδή έγινε ο ανασχηματισμός χωρίς να ξέρει επακριβώς ο κάθε υπουργός το τι ακριβώς θα κάνει, σε ποιούς θα προϋσταται και για ποιους τομείς θα είναι υπεύθυνος; Δηλαδή τα καινούργια υπουργεία δεν έχουν αντικείμενο και οι υπουργοί θα κάθονται; Οι στρατιές των συμβούλων, γραμματέων κ.ο.κ. που βολεύτηκαν ήδη τι ακριβώς θα κάνουν; Δεν έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός ώστε όλα αυτά να γίνουν άμεσα; Μήπως τελικά ο ανασχηματισμός ήταν μια κίνηση βολέματος υποψηφίων αντιφρονούντων όπως έχουμε γράψει παλιότερα εδώ;

Είδηση: Επίσκεψη θα πραγματοποίησει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Υπουργός Οικονομικών με στόχο την προσέγγιση επενδυτών. Στην προσπάθεια του αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει στο... πλευρό του τους επικεφαλής της τρόικας. Τον κ. Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον κ. Σ. Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ, οι οποίοι και θα τοποθετηθούν για την πρόοδο του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Ερώτηση: Κηδευόμενος πάει ο κος Παπακωνσταντίνου στην επίσκεψη του στην Ευρώπη; Φοβούνται μην τα πει λάθος; Δεν μπορεί να ξεπουλήσει ούτε την δημόσια περιουσία χωρίς βοήθεια ή θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων για την αξία των χρεογράφων μας; Τα έξοδά τους τα πληρώνουμε εμείς ή συμπεριλαμβάνονται στα "έξοδα δανείου" που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει;

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Ένα πολύ ωραίο άρθρο του Στάθη, σχετικά με τον 4ο δρόμο του σοσιαλισμού και την "ελληνική ταυτότητα" μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: "Έθνος", "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: