Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Sportingbet: να το πως έχουμε μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στο διαδικτυακό τζόγο

Από τα 2010 μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα. Ένα από αυτά ήταν και η ενίσχυση/νομιμοποίηση ενός δικτύου παντός είδους τζόγου (βλέπε φρουτάκια, καζίνο, ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ κ.ά), που ξεκίνησε με τα νομοσχέδια που πρωτοήρθαν στην Βουλή στα τέλη εκείνης της χρονιάς. Η χαριστικά νομοσχέδια για τη λειτουργία του, που ακολούθησαν ήταν η συνέχεια της υπόθεσης.
ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τα
Τα πράγματα όμως δεν έμειναν εκεί. Η ρύθμιση του τοπίου του διαδικτυακού τζόγου (μέσω του οποίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φεύγουν από την χώρα κάθε χρόνο) ήταν ίσως μια από τις λίγες κινήσεις που είχαν ουσία. Όμως και εκεί ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν τα πράγματα ήταν λανθασμένος - και η πρόσφατη υπόθεση του τεραστίου προστίμου προς την Sportingbet καταδεικνύει την έκταση της φορο-αποφυγής που εταιρείες σαν και αυτή προσπαθούν να κάνουν...(Edit: Στα 2020 η ανάρτηση παραμένει επίκαιρη αφού οι υποχρεώσεις της εν λόγω εταιρείας παραμένουν ακατάβλητες και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επέμβει). Αντιγράφουμε από το "Έθνος":
"Ο νόμος του 2011 που ρύθμιζε για πρώτη φορά το διαδικτυακό στοίχημα, προέβλεπε ότι όσες εταιρείες δήλωναν συμμετοχή στο μεταβατικό καθεστώς μέσα στις 18 ημέρες που απέμεναν ως το τέλος του χρόνου, θα είχαν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται νόμιμα στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (GGR) μέχρι να εκδοθούν μόνιμες άδειες. Επιπλέον οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να καταβάλουν αναδρομικά το 30% των μικτών τους εσόδων από την Ελλάδα για τα έτη 2010 και 2011. Ωστόσο το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε (18 ημέρες, περίπου οι μισές εργάσιμες) και η υψηλή αναδρομική φορολογία είχαν ως αποτέλεσμα να δηλώσουν υπαγωγή στο μεταβατικό καθεστώς 24 εταιρείες- οι περισσότερες από αυτές πολύ μικρές. Οι μεγάλες εταιρείες που είχαν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ως τότε (όπως για παράδειγμα οι Bwin και William Hill) δεν συμμετείχαν λόγω της αναδρομικής φορολογίας. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Sportingbet η οποία και κατάφερε να μην πληρώσει τους αναδρομικούς φόρους (εκτιμώνται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ). Τι είχε
συμβεί; Τα δικαιώματα του domain Sportingbet.gr μεταφέρθηκαν στην στην SportingOdds -στην οποία έχει πλέον καταλογιστεί το πρόστιμο των 187 εκατομμυρίων-, και έτσι με το επιχείρημα ότι η SportingOdds (αφού το 2010 και το 2011 δεν της άνηκε η ιστοσελίδα Sportingbet.gr) δεν είχε έσοδα από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη διετία δεν καταβλήθηκαν φόροι. Μάλιστα , οι ιθύνοντες πρόλαβαν και δήλωσαν συμμετοχή με ούτε λίγο ούτε πολύ 4 διαφορετικές εταιρείες (SportingOdds, DomsHolding, Logflex, DomsCars) οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα τις ιστοσελίδες Sportingbet, Vistabet, Novibet και Statusbet στην Ελλάδα πληρώνοντας ελάχιστους φόρους."
Μια λίγα λόγια, μια μητρική στοιχηματική εταιρεία μεσαίου μεγέθους, κατάφερε μεταφέροντας δικαιώματα ιστοσελίδων από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, να "γλυτώσει" 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η εταιρεία (που έστησε τέσσερις ξεχωριστές εταιρείες-κελύφη στην χώρα μας), που εφαρμόζει απάτες τέτοιου μεγέθους, αποτελεί "νόμιμη επιχείρηση" και διατηρεί τις άδειές της, λειτουργώντας κανονικά.
Δυστυχώς το πλαίσιο - όπως και στις εταιρείες ενέργειας - είναι τέτοιο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δέχονται υπηρεσίες (και περιμένουν πληρωμές εν προκειμένω), κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, μιας και αφερέγγυες εταιρείες αδειοδοτούνται και τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν αφερέγγυα. Αλλά τι να κάνουμε; Για το κράτος μετράει το σήμερα...Για το αύριο "έχει ο Θεός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: