Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

"Φέσια" και "κανόνια" στα ΜΜΕ - το παράδειγμα του "Πήγασου"

Όποιος υποστηρίζει ότι για την κατάρρευση του "Πήγασου" (της εταιρείας ΜΜΕ συμφερόντων του Μπόμπολα στην οποία ανήκουν μεταξύ των άλλων και οι εφημερίδες "Έθνος" και "Ημερησία", σχεδόν μια ντουζίνα ιστοσελίδες και ένα ποσοστό του MEGA) δεν υπάρχουν διαχρονικές ποινικές ευθύνες - συμπεριλαμβανομένης της παντελώς αποτυχημένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - μάλλον κοροϊδεύει τον εαυτό του.
Είναι δε τουλάχιστον υποκριτικό το ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που αναρωτιούνται το πως έφτασαν τα πράγματα "ως εδώ", τη στιγμή που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι: α) τα ΜΜΕ στην Ελλάδα λειτουργούν με περίεργες πρακτικές (που αγγίζουν τα όρια της "μαφιόζικης" λειτουργίας αφού οι συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" δίνουν και παίρνουν), β) τα ΜΜΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ζημιογόνα εξαρχής και εις γνώση των ιδιοκτητών τους, γ) τα ΜΜΕ δημιουργούνται όχι για να "ενημερώνουν" το κοινό αλλά για να λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης προς την εξουσία.
Για την περίπτωση του "Πήγασου" τα πράγματα είναι απλά. Έχοντας ένα "δημοκρατικό" προφίλ, βρέθηκε λόγω της υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ και τα μνημόνια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πορεία είχε σωρεύσει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρούνταν εξυπηρετούμενα μόνο και μόνο γιατί πληρωνόταν ένα μέρος των τοκοχρεωλυσίων και γιατί υπήρχαν κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ανανέωσή τους. Αυτό βέβαια δε γινόταν τόσο γιατί υπήρχε πόνος για τους εργαζομένους (που προφανώς υπήρχε αλλά δεν ήταν βασική πρoτεραιότητα), όσο γιατί έτσι το συγκρότητα βρισκόταν υπό "έλεγχο". Έτσι φτάσαμε και στο ότι ο "Πήγασος" και τα ΜΜΕ του έγιναν πιο "ανεκτικά" απέναντι στην κυβέρνηση - πράγμα στο οποίο βέβαια βοήθησε και το ότι η κυβέρνηση είναι ακραία μνημονιακή με τον καιρό.
Την ίδια ώρα οι τεχνικές εταιρείες της οικογένειας Μπόμπολα έπαιρναν σωρεία δημοσίων έργων σωρεύονταν πλούτο. Και άλλο δηλαδή γιατί η ιστορία κράτησε πάνω από 30 χρόνια, με τους ίδιους ρυθμούς.
Όλα όμως τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος. Ο Γιώργος Μπόμπολας αποσύρθηκε από το προσκήνιο πριν μερικά χρόνια αφήνοντας το γιο του "στο πόδι". Ο Φώτης Μπόμπολας βέβαια λίγο ενδιαφέρον είχε στη συνέχιση της αυτοκρατορίας. Οπως γράφει χαρακτηριστικά (και πικρόχολα) το "Πρώτο Θέμα": "...Στις 6 Ιουνίου και ενώ η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται, διαχέεται η είδηση ότι άλλαξαν τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. και τα ονόματα των νέων συμπίπτουν με αυτά που είχαν τοποθετηθεί στην εταιρεία Μαρινόπουλος λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Δημοσιεύεται μάλιστα και η σχετική καταχώρηση της Εθνος Α.Ε. στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με ημερομηνία 31 Μαΐου 2017, από την οποία προκύπτει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν συμβεί από τις 23 του ίδιου μήνα... Ο Φώτης Μπόμπολας με πρωτοποριακή, ενίοτε ανατρεπτική και συχνά περιπετειώδη αντίληψη για τις αποπνικτικά στερεότυπες μπίζνες προτιμούσε την ατίθαση και αντισυμβατική ενασχόληση με τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων. Τώρα λέγεται ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο και να μην ασχοληθεί άλλο με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την οποία θα επισκέπτεται μόνο τα καλοκαίρια για διακοπές με το σκάφος του."
Και γιατί να μην το κάνει; Η προσωπική του περιουσία θα παραμείνει ανέγγικτη, ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη όχι στον ίδιο αλλά στον 88χρονο Γιώργο Μπόμπολα (που λόγω ηλικίας δε θα πάει φυλακή), τους 2 οικονομικούς διευθυντές της "Πήγασος" και τα στελέχη των τραπεζών που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις - με αποτέλεσμα ο ίδιος να έχει μείνει εκτός "κάδρου", με την υποχρέωση που έχει για "τακτοποίηση" να είναι ηθική και όχι ποινική.
Τι μας μένει; 450 άνθρωποι με χρωστούμενα δεδουλευμένα 5μήνου και χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις τράπεζες και κυρίως προς το κράτος.
Αλλά μη στεναχωριέστε. Ο Φώτης ο Μπόμπολας θα έρχεται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα για διακοπές με το κράτος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: