Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει εθνικότητα η "φέτα";

Τις τελευταίες μέρες - και με αφορμή μια ερώτηση προς την Κομισιόν του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή - ήρθε στην επιφάνεια η είδηση ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με τον Καναδά την "παραχώρηση" της ονομασίας του τυριού "φέτα" (καθώς και του ιταλικού τυριού "γκοργκοντζόλα"), έτσι ώστε παραγωγοί αυτής της χώρας να μπορούν να παράγουν και να εμπορεύονται τυριά με αυτά τα ονόματα. Η κατά τ' άλλα λαλίστατη κυρία Δαμανάκη, τηρεί "σιγή ιχθύος" επί του θέματος (αν και η απόφαση περνάει από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.), ενώ και η κυβέρνησή μας είναι πολύ απασχολημένη ετοιμάζοντας νέες περικοπές στις συντάξεις και δημιουργώντας κλίμα γι' απολύσεις στο Δημόσιο, ώστε να μπορεί ν' ασχοληθεί.  Έτσι η Ε.Ε.  - με την ευκολία που τη διακρίνει σε τέτοια θέματα - διαπραγματεύεται κάτι που μας αφορά έντονα ως χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν (από τους παραγωγούς και την αντιπολίτευση - για την κυβέρνηση τα είπαμε). Φανταζόμαστε θα έχουν τουλάχιστον την ευπρέπεια να μας το ανακοινώσουν πρώτα και δε θα δούμε απλώς ένα ωραίο πρωϊνό, στα ράφια του Lidl τυρί "φέτα" made in Canada.

Να θυμήσουμε ότι η χώρα μας έχει κατοχυρωμένες (μέσα από μια επίπονη και έντονα πολιτική διαδικασία) 257 ονομασίες, εκ των οποίων οι 111 αφορούν ΠΟΠ (Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης) και οι 146 ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) - 150 από αυτά είναι οίνοι, 32 ελαιόλαδο/ελιές, 21 τυριά, 45 φρούτα-λαχανικά-ξηροί καρποί κ.ο.κ. Λίγα όμως έχουν την εμβληματικότητα που έχει η φέτα, η οποία κακά τα ψέμματα, αποτελεί και την ναυαρχίδα των εξαγωγών στα τυροκομικά για την χώρα μας... Και αυτό είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε να το δώσουμε - προς όφελος του "κοινοτικού καλού" - βάζοντας σε κίνδυνο, εξαγωγές, θέσεις εργασίας κ.ο.κ. Το άρθρο από την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" (που μας έστειλε ένας φίλος του blog και τον ευχαριστούμε) είναι χαρακτηριστικό (αν και ο τίτλος είναι παραπλανητικός αφού χάνουμε το μονοπωλιακό δικαίωμα και όχι το δικαίωμα γενικά):

Ανανέωση: τελικά στις 18/10, υπογράφηκε μια σύμβαση μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά κατά η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι σε αυτούς που ήδη παράγουν λευκά τυριά με την ονομασία φέτα στον Καναδά, ΔΕΝ τους αφαιρείται το δικαίωμα να αναγράφεται η λέξη στο προϊόν. Επιβάλλεται όμως, να αναφέρεται ότι είναι καναδικής προέλευσης και να μην αναγράφονται παραπλανητικά σύμβολα ότι είναι ελληνικό προϊόν. Η δε συμφωνία καλύπτει και άλλα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ. Η συμφωνία - για την οποία η Ελλάδα το μόνο που διαπραγματεύτηκε ήταν η αφαίρεση των συμβόλων που παραπέμπουν στην χώρα μας και όχι η αφαίρεση της ονομασίας τελείως - βαίνει προς επικύρωση και δικαιούμαστε μέχρι να συμβεί αυτό να θέσουμε βέτο για λόγους εθνικού οικονομικού συμφέροντος. Ο αρμόδιος υπουργός όμως ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό σε συζήτηση που έγινε στην Βουλή και αναφέρθηκε αορίστως στην ανάγκη για "ανάπτυξη συμμαχιών". Αλήθεια, αν δεν μπορούν να προστατέψουν τη φέτα, πως περιμένουμε να κάνουν κάτι τέτοιο σε άλλα πιο μεγάλα ζητήματα;

2 σχόλια:

Μένανδρος είπε...

100% σίγουρο ότι χώρες της Ε.Ε., η Δανία και Γερμανία θα επικαλεστούν τη συμφωνία αυτή για χρήση του όρου φέτα για τα δικά τους προϊόντα - μαϊμού. Άλλο ένα χτύπημα για τις Ελληνικές εξαγωγές.

Ανώνυμος είπε...

Η φτωχή και ξεφτίλω μπουρδΕλλάς προς τον Ευρωπέο, για την Καναδέζα αγαπητικιά (η οποία πάντως έχει λάβει και τα χρυσαφικά της μανούλας της Ελλάδας, της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική & Παγγαίον):
"ποια θυσία, ποια θυσία έχει κάνει αυτή για σεε σεε σεένα?"
http://youtu.be/CedKNaxNVTM

mike da spike