Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Δύο μέτρα και δύο σταθμά: αλλιώς υπολογισμένος ο ΕΝΦΙΑ αλλιώς οι πλειστηριασμοί

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των εφημερίδων: "Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Π.Δ πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015."
Μέχρι εδώ καλά. Η κυβέρνηση πέρασε από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" στο "εδώ οι καλοί πλειστηριασμοί". Στη συνολική μετάλλαξη του αντι-μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί μικρό αστερίσκο, και ως επικριτικό σχόλιο έχει πολυ-χρησιμοποιηθεί, χωρίς πλέον να κάνει εντύπωση...
Όμως με αυτή της κίνηση η κυβέρνηση ξεπερνάει σε αθλιότητα και τον ίδιο της τον εαυτό (για τους προηγούμενους δεν το συζητάμε - εκείνοι δεν είχαν το προσωπείο της "αριστερής αγνότητας" και επομένως παίζουν εκτός συναγωνισμού) - και εξηγούμαστε: η κυβέρνηση για τον μεν ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιεί τις - μπακαλίστικα υπολογισμένες - αντικειμενικές αξίες, που κατά παραδοχή όλων ακόμα και τώρα που "μειώθηκαν" απέχουν παρασάγγης από τις εμπορικές, όντας ακόμα κατά πολύ υψηλότερες. Δηλαδή εκεί που τη συμφέρει (αφού έτσι εισπράττει υψηλό χαράτσι από δικαίους και αδίκους), χρησιμοποιεί μια υψηλή τιμή (των αντικειμενικών αξιών), ενώ εκεί που δεν ευνοεί την ίδια και τους ευνοούμενους της (δηλ. στους πλειστηριασμούς), χρησιμοποιεί την "χαμηλή" (εμπορική) τιμή.
Και ναι μεν έχουμε μια μερίδα οφειλετών που είναι μπαταξήδες από πεποίθηση. Αυτοί όμως είναι λίγοι. Η πλειοψηφία την "πάτησε" λόγω συνθηκών, και τώρα πολλοί θα χάσουν όχι μόνο το σπίτι ή το ακίνητό τους, αλλά θα βρεθούν - αφού τ' ακίνητό θα ξεπουληθεί κοψοχρονιά - να συνεχίσουν να χρωστούν, αφού ένα κομμάτι του χρέους τους θα συνεχίσει να μένει ακάλυπτο. Όπως σωστά ξεκαθαρίζει το σχετικό ρεπορτάζ: "Ουσιαστικά με την ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών ανάβει το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς ακινήτων χιλιάδων οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και λοιπών οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς οι αξίες στις οποίες θα εκκινούν οι πλειστηριασμοί θα είναι οι πάρα πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές. Η ενεργοποίηση των επαχθών αυτών ρυθμίσεων, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει «τσουνάμι» πλειστηριασμών, τώρα που καταργήθηκαν οι περισσότεροι περιορισμοί οι οποίοι προστάτευαν κυρίως τους δανειολήπτες, γίνεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 59, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται η εμπορική αξία κάθε ακινήτου που κατάσχεται από χρεοφειλέτη, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινά το συντομότερο δυνατό και ο πλειστηριασμός!"
Δηλαδή όχι μόνο εκμεταλλεύονται καταστάσεις και μετακινούν τον πήχη όπως τους συμφέρει εις βάρος του μέσου Έλληνα (βάζοντας πάλι τις τράπεζες και τα funds σε πρώτη μοίρα - για τα δημόσια ταμεία δεν το συζητάμε), όχι μόνο καταπατούν τις υποσχέσεις τους περί "προστασίας των δανειοληπτών" αλλά βιάζονται κιόλας αφού κοιτάζει η διαδικασία να γίνει "το ταχύτερο".

(σαν bonus της σημερινής ανάρτησης έχουμε το "Τοp 10 του Αλέξη Τσίπρα" από το "Ράδιο Αρβύλα":

Δεν υπάρχουν σχόλια: