Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ούτε η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αρκετή...

«Προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο Οικονομικών».

«Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο», όπως είπε διαλέγοντας προσεκτικά τα λόγια του, «στη περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου». Τάδε έφη Γίανης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Έχουμε γράψει επανειλημμένα για το ότι η οποιαδήποτε συμφωνία τελικά γίνει θα είναι ένα βαρίδι για τις επόμενες γενιές. Οι παραπάνω δηλώσεις, που αποτελούν δημόσια παραδοχή του ύψους των υποχωρήσεων που είναι διαθετημένη να κάνει ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύει δύο πράγματα: α) ο στόχος των δανειστών δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για το καλό της ευρωζώνης και των Ευρωπαίων, αλλά μια συμφωνία πλήρους υποταγής της Ελλάδας στους δανειστές και τους μηχανισμούς. Το γιατί δεν έχει νόημα κανείς να το εξετάσει - η ελληνορωσική προσέγγιση μπορεί να είναι απλώς μια από τις πολλές αιτίες - αλλά αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοιους σκληρούς μηχανισμούς αστυνόμευσης και η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί, τότε εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο ΦΠΑ και οι συντάξεις είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού και η δικαιολογία ώστε η χώρα μας να οδηγηθεί στα γόνατα.
β) Η Ελλάδα είναι διαθετημένη να κάνει τεράστιες υποχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας ώστε να λυθεί το πρόβλημα του χρέους μια και καλή - αφού στην ουσία είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επιμένει σθεναρά, έχοντας κάνει τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τ' άλλα ζητήματα. Η πλήρη παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας (αφού στην διαχειριστική επιτροπή θα έχουν ανοιχτά ρόλο οι δανειστές) είναι βέβαια ένα ασυγχώρητο λάθος, αφού με τις υπερεξουσίες που είναι έτοιμη να παραχωρήσει η κυβέρνηση στην επιτροπή αυτή και οι συντάξεις θα μειωθούν και απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνονται και μειώσεις σε υγεία και παιδεία. Κάτι τέτοιο δεν αποδέχτηκε ούτε ο Γ.Παπανδρέου, ούτε ο Α.Σαμαράς - ούτε καν ο Λ. Παπαδήμος, αν και η πρόταση είχε πέσει πολλές φορές στο τραπέζι. Όχι πως οι δανειστές βέβαια δεν έκαναν κουμάντο στην χώρα μας επί Πρωθυπουργίας τους - αλλά τέτοια ανοιχτή υποχώρηση δεν είχε γίνει σε καμία περίπτωση.

Η ουσία βέβαια είναι ότι η χώρα μας είναι σε δεινή θέση. Και το πρόβλημα μας είναι ότι δε φρόντισε - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - να χτίσει μια θετικά προσκείμενη κοινή γνώμη στην Ευρώπη, που θα έκανε το ρόλο της ευκολότερο, εξηγώντας σε όλους γιατί έχουμε μια αρνητική στάση στη διαπραγμάτευση και γιατί οι προτάσεις των δανειστών μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό δε θα έλυνε το πρόβλημά μας - αλλά μια θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα κοινή γνώμη, θα έσπρωχνε - μαζί την επικείμενη καταστροφή της Ευρωζώνης - τους δανειστές σε μια καλύτερη στάση. Προς το παρόν πάντως - και αν η βοήθεια δεν έρθει από την Ρωσία - έχουμε μόνο το φόβο της ευρωζώνης να μας κρατάει ζωντανούς...

ΥΓ "Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και επιπλέον φορολόγηση στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών." Όποιος μπορεί να μας εξηγήσει πως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (που παρεπιπτόντως είναι ήδη ορθάνοιχτα με εξαίρεση 3-4 μεταξύ των οποίων του γιατρού και του φαρμακοποιού) σχετίζεται με τα δημοσιοοικονομικά παρακαλούμε ας μας εξηγήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: