Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πως το νέο Μεσοπρόθεσμο βαφτίζεται "Χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο" για να ψηφιστεί από την Βουλή

Περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως σε καύσιμα, ποτά και ΦΠΑ) προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014–2017. Περιλαμβάνονται ακόμα αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων (όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους. Και όλα αυτά υπό τον ευφάνταστο τίτλο "Xάρτης εξόδου από το Μνημόνιο" με τον οποίο θα βαφτίσουν το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Οι εκτιμήσεις γενικώς θεωρούν ότι το Δημόσιο θα μπει σε καθεστώς "αυστηρής δίαιτας" το Δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού». Ουσιαστικά, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο Μεσοπρόθεσμο ξεκινούν από τα 8,1 δισ. ευρώ (5,5 δισ. ευρώ +2,6 δισ. ευρώ) που αποτελεί το βασικό σενάριο του προγράμματος.
Στην τετραετία 2014–2017 προβλέπονται πρόσθετες περικοπές δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, σε υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και γενικά σε όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνον από το «ψαλίδι» των πιστώσεων στα υπουργεία η κυβέρνηση στοχεύει σε μια εξοικονόμηση δαπανών που θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.

Και ας μην μας έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με την "Καθημερινή" η χώρα μας θα βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για άλλα τουλάχιστον 27 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η δίπτυχη δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το άρθρο 14 του εν λόγω νομικού πλαισίου, το οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα (μάλλον χωρίς να συνειδητοποιήσει κανείς από τους υπογράφοντες τη σημασία του), προβλέπει ότι ακόμα και μετά τη λήξη ενός Μνημονίου, τα κράτη μέλη παραμένουν υπό την εποπτεία μετά το Πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Κομισιόν, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους-μέλους.
Γιατί όλα αυτά; Η Ελλάδα έχει πάρει δάνεια ύψους 144,6 δισ. ευρώ από τον ΕFSF, με λήξεις έως το 2048. Επίσης, έχει πάρει δάνεια 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από την εποπτεία μόλις αποπληρώσει το 75% αυτών των δανείων, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το 2040. Όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε περίπτωση που ένα κράτος δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, το κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζει τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν, παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και άρση της καταβολής διαρθρωτικών κονδυλίων από τα ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κοινώς δεθήκαμε χειροπόδαρα και κανείς μα κανείς από τη συμπολίτευση δεν μας έχει πει όλη την αλήθεια...

Σ' όλα αυτά προσθέστε και τη λαίλαπα των κατασχέσεων (ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις με αστείες, προσχηματικές δικαιολογίες, όπως επισημαίνεται εδώ) για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα και σε διαθέσιμα ποσά κάτω των 1000 ευρώ και θα δείτε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου, μα καθόλου καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: