Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πληρωμένο μουσείο - φάντασμα & αύξηση δημοτικών τελών / "Σεβασμός" στο δημόσιο χρήμα και Χ.Α.

Τρία θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν σήμερα: το πρώτο σχετίζεται με την υπουργική παραίνεση γι' αύξηση στα δημοτικά τέλη, η δεύτερη μ' ένα μουσείο-φάντασμα και η τρίτη με την αντίληψη περί ιστορίας και "σεβασμού" στο δημόσιο χρήμα που έχουν προβεβλημένα βουλευτικά στελέχη της Χ.Α. Τα δύο πρώτα θέματα αν και επιφανειακά άσχετα κατά βάθος, σχετίζονται πάρα πολύ: μας δείχνουν την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρήμα από τους κυβερνώντες καθώς και η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού (βλ. οργάνωση μουσείου χωρίς εκθέματα και εφαρμογή του "Καλλικράτη" χωρίς χρήματα αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες).Παράλληλα μας δείχνουν πόσο πολύ έχουν συναίσθηση της κατάστασης του ελληνικού λαού - δεν έχουν κανένα πρόβλημα να του στείλουν λογαριασμό για κάτι που αυτοί δεν υπολόγισαν και δε σχεδίασαν καλά, παρά την πρωτοφανή και βίαιη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του. Τα συγχαρητήριά μας - και σ' αυτούς που τα κάνουν αλλά κυρίως σ' αυτούς που τους στηρίζουν...(Για το 3ο θέμα - δε θα σχολιάσουμε. Ακούστε όλο το ηχητικό και θα καταλάβετε - αν δε γνωρίζετε ήδη - το άγριο ιστορικό δούλεμα που μας ρίχνουν οι κύριοι της οργάνωσης Χ.Α., καθώς και το πόσο στην πραγματικότητα σέβονται το δημόσιο χρήμα).

Γράφει ο Δ. Μπολούκος στην "Gazzetta": "Στη δυτική πλευρά του Golden Hall υπάρχει ο χώρος που προορίζεται για το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, άγνωστης ακόμα έκτασης καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 17.290 τετραγωνικά μέτρα. Πλέον το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια της LAMDA DEVELOPMENT που δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη σύμβαση που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ και είναι έτοιμη να δημιουργήσει το χώρο των 3.000 τετραγωνικών μέτρων, διατηρώντας κάποια οικοδομικά στοιχεία από τα ήδη υπάρχοντα.
Μάλιστα τονίζει ότι θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και τις δαπάνες που απορρέουν από τη σύμβαση με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως την εκπόνηση των μελετών, την κατασκευή του έργου και τον εξοπλισμό του, αρκεί να της προταθεί ο σχεδιασμός του μουσείου και το περιεχόμενο! Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι παρά τα «πεταμένα» χρήματα και την μείωση κατά έξι φορές της έκτασης του μουσείου, αυτό μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του! Εκεί, όμως παρουσιάζεται το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που αποδεικνύει πόσο αναποτελεσματικά λειτουργεί εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

Μπορεί από το 2005 να αποφασίστηκε η κατασκευή και η λειτουργία του Ολυμπιακού Μουσείου και να προχώρησαν κάποια έργα, αλλά ουδέποτε δημιουργήθηκε με νόμο του κράτους ο φορέας του μουσείου. Ο οργανισμός δηλαδή που θα πάρει όλες τις αποφάσεις για όσα αφορούν στο νέο μουσείο, δηλαδή τον σχεδιασμό του, τα εκθέματα που θα έχει, το προσωπικό και κάθε τι που σχετίζεται με τη λειτουργία του. Αρα οτιδήποτε και να κατασκευαστεί πάει χαμένο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος να πάρει τις αποφάσεις και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο στις κατευθύνσεις που ζήτησε η LAMDA DEVELOPMENT. Θα πείτε ότι αυτό δεν είναι κάτι σημαντικό, καθώς μπορεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει το Υπουργείο Πολιτισμού να ενεργοποιηθεί, να δημιουργήσει τον φορέα και να τον θέσει σε λειτουργία με νόμο του κράτους. Ομως, δεν υπάρχει η βούληση από την Πολιτεία να συμβεί αυτό καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί όλη την υπόθεση «πεταμένα χρήματα» και παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, παρότι ήδη έχουν δοθεί, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, 20.000.00 ευρώ για τις πρώτες εργασίες (σ.σ. μην ξανακούσουμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν - υπάρχουν και παραϋπάρχουν!).

Και υπάρχει και μια δεύτερη παράμετρος, που ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της ιδέας της κατασκευής του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα μπορούσε να φανταστεί. Εννέα χρόνια μετά τη διοργάνωση της Αθήνας, η Πολιτεία δεν έχει ούτε ένα έκθεμα ή αναμνηστικό από τη διοργάνωση, παρότι έδωσε τόσα εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι Ολυμπιακοί. Τα μόνα πράγματα που κατέχει το κράτος, είναι τα αρχεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που φυλάσσονται σε ένα υπόγειο κάτω από το IBC, το σημερινό δηλαδή Golden Hall! Τίποτα περισσότερο, ούτε ένα αναμνηστικό, ούτε μια συμβολική δάδα, απολύτως τίποτα (σ.σ. που να το πούμε και να μας πιστέψουν!)! Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012, που η Επιτροπή Φιλοτελισμού και Αναμνηστικών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής διοργάνωσε την έκθεση με θέμα «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η συμβολή της Ελλάδας στα τεκμήρια», στο Ζάππειο, όλα τα εκθέματα από το 2004, προέρχονταν από ιδιωτικές συλλογές (σ.σ. οι οποίοι ιδιώτες τα βρήκαν που ακριβώς; Μήπως τα "βούτηξαν" όσο οι αρμόδιοι έριχναν ύπνους;) !"

Διαβάζουμε στο "Βήμα":  «Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη» είναι η οδηγία που εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μιχελάκη σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα των δήμων εφέτος δεν καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας (ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού, κ.α..), τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2014, οδηγώντας στην αύξησή τους (σ.σ. όπως είχαμε προαναγγείλει εδώ στη 2η είδηση με "ντοκουμέντα").

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ένα απολαυστικό ηχητικό από την "Ελληνοφρένεια" και το "zougla.gr" για τον βουλευτή της Χ.Α. Ηλιόπουλο (και προφανώς τα παιδιά στην "Ελληνοφρένεια" ειρωνεύονται έτσι;):

Δεν υπάρχουν σχόλια: