Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

(ανανεωμένο) Ανασκόπηση των μέτρων διαθεσιμότητας - που οδηγούμαστε στο άμεσο μέλλον

Η τρέλα απ' ότι φαίνεται στην χώρα μας, δεν "πάει στα βουνά" αλλά στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά το πόσο άστοχα διαχειρίζεται η πλειοψηφία των κυβερνητικών υπουργών ένα τόσο λεπτό θέμα όσο αυτό της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Καταρχήν το κυβερνητικό σχέδιο - υπό την πίεση της τρόικας, αποδείχτηκε παντελώς πρόχειρο και άνευ σοβαρού σκεπτικού. Η αρχική υπόσχεση για "απόλυση των επίορκων" εξελίχθηκε σε "απόλυση / διαθεσιμότητα όποιου δεν μπορεί ν' αντιδράσει ή δεν είναι συμπαθής στην κοινωνία".  Αυτό εξελίχθηκε σε βατερλό προθέσεων που υποστηρίχθηκε πολύ ή λιγότερο από τα ΜΜΕ ανάλογα με τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν. Τα παραδείγματα που ακολουθούν το αποδεικνύουν.

Το πρώτο αποδεικτικό αυτού είναι η υπόθεση της ΕΡΤ (για την οποία έχουμε γράψει εκτενώς εδώ). Όχι μόνο αποφάσισε πραξικοπηματικά να αφήσει 2700 περίπου ανθρώπους στο δρόμο, αλλά το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στα δημόσια ταμεία - λεφτά που θεωρητικά δεν υπάρχουν. Στη συνέχεια κινήθηκε διασπαστικά (αφού το πλάνο για κοινωνική υποστήριξη της κίνησης δεν πέτυχε αφού ο κόσμος λειτούργησε συναισθηματικά), υποσχέθηκε θέσεις σε διάφορους (για κάποιους το πραγματοποίησε κιόλας) στον ενδιάμεσο και καινούργιο φορέα, άλλαξε γνώμη δεκάδες φορές και τελικά ανακοίνωσε μια μεταβατική και - εν συνεχεία - μια "καινούργια" εταιρεία που είναι ακριβή (αφού επιβαρύνει άμεσα τον κρατικό υπολογισμό), έχει ανεπαρκές αρχικό προσωπικό που δεν καλύπτει το πενταπλό έργο που ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συνταγματικά υποχρεούται να παράγει (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ίντερνετ, ομογένεια και πολιτισμός μέσω μουσικών συνόλων), δε προασπίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου (χαμένα συμβόλαια, χάσιμο συχνοτήτων, πώληση περιουσιακών και πνευματικών δικαιωμάτων έναντι πινακίου φακής) αλλά ούτε δείχνει να ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους. Για τη δε διαδικασία πρόσληψης των καινούργιων υπαλλήλων ας μην το συζητάμε: επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο, με δικαιολογητικά που δεν προσμετρήθηκαν ή που παραλήφθηκαν, με μόρια που δεν προσμετρήθηκαν σωστά και μ' ένα αυθεντικά ελληνικό παραμάγαζο καινούργιων δικαιολογητικών που έστησαν ένας πρώην κι ένας νυν υπάλληλος της ΕΡΤ που θα έχουν κομβικό ρόλο στην καινούργια κατάσταση. Το κορυφαίο απ' όλα είναι άλλο: το μπάχαλο που επικρατεί ως προς την καινούργια ΕΡΤ, συμπληρώνεται από τον ρόλο του MEGA στα δελτία ειδήσεων του "καινούργιου" καναλιού. Εύγε δηλαδή και μπράβο τους...Να εκλείψουν τα προσχήματα.

Το δεύτερο αποδεικτικό έχει να κάνει με την υπόθεση της τριπλής διαθεσιμότητας σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνομικών και καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων στα πρώην ΤΕΛ (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Κανείς δε σκέφτηκε από την κυβέρνηση τι θα γίνουν τα ρημάδια τα σχολεία δίχως φύλακες, κανείς δεν υπολόγισε ποιος θα κάνει τη βρώμικη δουλειά των δημοτικών αστυνομικών και κανείς δεν ασχολήθηκε τι θα γίνουν τα παιδιά που ήδη φοιτούσαν στην Α' ή Β' τάξη των λυκείων. Δεν τους απασχόλησε γιατί θεωρούσαν ότι η πρώτη ομάδα είναι αδιάφορη στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, η 2η αντιπαθής (λόγω κλήσεων) και η τρίτη θεωρείται "υποβαθμισμένη" λόγω επιπέδου των λυκείων. Και πάλι όμως το σχέδιο δεν τους βγήκε λόγω μεγάλων αντιδράσεων των Δήμων, των γονέων και γιατί παράλληλα πολύς κόσμος συνέδεσε την κατάργηση των εν λόγω ειδικοτήτων ως "bonus" για τα ιδιωτικά ΙΕΚ που ασχολούνται με τους καταργημένους τομείς- που οικονομικά δεν τα πάνε καλά λόγω κρίσης. Έτσι επιχείρηθηκε αναδίπλωση με δικαιολογίες αστείες για το σκεπτικό της διαθεσιμότητας σ' αυτούς τους τομείς (πραγματικά αξίζει να διαβάσετε εδώ το τι ανακοινώθηκε) και μια προσπάθεια να μαζευτεί το πράγμα με μετατάξεις των εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Υγείας (που έχει ανάγκη από γιατρούς και νοσοκόμες εξ όσων γνωρίζουμε και όχι κομμώτριες και αισθητικούς), των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης (ως αστυνομικών - ανεκπαίδευτων φυσικά αφού η σχολή αστυνομίας έχει κανονική φοίτηση και ειδικές εξετάσεις) και στο Υπουργείο Οικονομικών ως επιθεωρητές του ΣΔΟΕ (για το οποίο υποτίθεται ότι χρειάζεται πτυχίο Οικονομικών). Οι φύλακες μάλλον την πατήσανε και δεν πάνε πουθενά. Αποδεικνύεται όμως ακράδαντα η μικροπολιτική πλευρά του πράγματος αφού κυριαρχεί το παλαιοκομματικό ύφος του "στείλε το παιδί την Δευτέρα και κάπου θα το βολέψουμε"... Αλλά ακόμα και γι' αυτήν την προοπτική δεν υπάρχει σχέδιο: η κυβέρνηση άρχισε να ρωτάει πρώην καθηγητές της σχολής Αστυνομίας αν είναι διαθετημένοι να διδάξουν (!!!) σε μια καινούργια που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί για τον καινούργιο τους ρόλο. Απίστευτο κι όμως Ελληνικό!!!

Εξίσου ενοχλητικό όμως είναι το σκεπτικό των κυβερνώντων: χτυπάμε ό,τι δεν μας απασχολεί και δεν το συναντάμε στην καθημερινότητά μας: οι κλήσεις μας "σβήνονται" έτσι κι αλλιώς ή τα αυτοκίνητά μας τα παρκάρουμε σε κλειστά ιδιωτικά πάρκιγνκ, τα παιδιά μας πάνε σε ιδιωτικά σχολεία καλά φυλασσόμενα, ενώ κανένα από τα παιδιά των φίλων μας δε θα πάει σε επαγγελματικό λύκειο για να γίνει κομμώτρια ή αισθητικός. Ζούνε σε παράλληλους κόσμους και δεν μας απασχολεί τι γίνεται στους "από κάτω".

Το άλλο ενοχλητικό είναι η προσπάθεια να δείξουμε ότι "στο Δημόσιο κανείς δε δουλεύει" και να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες που προφανώς αργά ή γρήγορα θα μπουν στο κυκαιώνα της διαθεσιμότητας. Τελευταίο κρούσμα η ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι "το 70% των υπαλλήλων του ΕΟΤ δε χτυπάνε κάρτα" και ότι οι "κακές" (διορισμένες από την ΝΔ) διοικήσεις δεν "επέβαλλαν διοικητικά μέτρα". Την απάντηση σ' αυτό έδωσαν οι υπάλληλοι του ΕΟΤ που είπαν ότι "Δεν γνωρίζουμε σε ποια υπηρεσία του ΕΟΤ και πότε διενεργήθηκε ο συγκεκριμένος έλεγχος. Διευκρινίζουμε ότι ο ΕΟΤ έχει, εκτός της κεντρικής του υπηρεσίας, 14 περιφερειακές υπηρεσίες, 14 γραφεία υποστήριξης και 2 γραφεία πληροφοριών. Ο ΕΟΤ έχει 560 υπαλλήλους, συνεπώς αν ο αριθμός 121 που δόθηκε στη δημοσιότητα (σ.σ. ως άτομα που δε δουλέψανε 8ωρο) είναι ακριβής δεν αποτελεί το 69,6% αλλά το 21,5% του συνόλου των υπαλλήλων του.
Καλούμε τη διοίκηση του ΕΟΤ η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία των ελέγχων που έχει διενεργήσει η ίδια και τα κλιμάκια του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη για να σταματήσει επιτέλους η πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης του ΕΟΤ και τον υπαλλήλων του." Είπαμε. Το ελληνικό Δημόσιο δε λειτουργεί τέλεια αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της.

Και η συνέχεια; Σειρά έχουν τα πανεπιστήμια και οι δήμοι. Στα πανεπιστήμια οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης σιγουρεύει ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες ή τουλάχιστον διαχειρίσιμες, ενώ στους δήμους υπάρχει αρκετός "χώρος" για να κοπούν οι δομές που θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και συγχωνεύσεις με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων δήμων, ανεξάρτητα με το που είναι αυτή και το αν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές. Είπαμε: δεν τα βλέπουν στην καθημερινότητά τους, δεν τους απασχολούν...

Και καταλήγουμε με μία σειρά λογικών νομίζουμε προτάσεων: μήπως θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη "Διοικητική Μεταρρύθμιση" εξαλείφοντας το όργιο που γίνεται με το θεσμό των "ειδικών συμβούλων" και των "ειδικών γραμματέων" που κοστίζουν εκατομμύρια στο κράτος για αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες σε αυτό; Μήπως να δουνε πως θα μαζέψουν την ιστορία με την ΕΡΤ που από κει που ΔΕΝ κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό τώρα θα κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο; Μήπως πριν ξεφύγει τελείως το πανηγύρι της διαθεσιμότητας να υπάρξει ένας σαφής σχεδιασμός για το ΠΟΥ χρειάζονται οι υπάλληλοι εντός υπουργείων πριν αρχίσει να γίνεται το Δημόσιο "τσιγγάνικος καταυλισμός σε μεταφορά"; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: