Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η αλήθεια πίσω από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση / Κατάσχεση δημόσιας περιουσίας εν όψη

(9/7/2013: απ' ότι φαίνεται η μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης θα γίνει πραγματικότητα από την 1η του Αυγούστου. Πέρα ότι είναι μία καθυστερημένη κίνηση αφού η τουριστική σεζόν είναι ήδη σε εξέλιξη- πιστεύουμε ότι δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα για τους λόγους που εξηγούμε στο σχόλιο μας, παρακάτω).
Είδηση: Έγινε επίσκεψη-αστραπή του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα ο οποίος  ήρθε περισσότερο για να ακούσει, παρά για να πει κάτι στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε απλώς θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και άλλων φόρων ευρύτερα σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13% ο κ.Ντάισελμπλουμ φάνηκε ενημερωμένος πως με την επιστροφή της Τρόικα στη χώρα μας, αναμένεται να κομίζει και καταφατική απάντηση στο ελληνικό αυτό αίτημα. Ο Ολλανδός δεν φάνηκε έτοιμος να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και στα είδη διατροφής, από το 13% στο 11%, αφού φάνηκε να μην γνωρίζει σε λεπτομέρεια το τι σκέφτονται για τα θέμα οι ελεγκτές της Τρόικα.

Πιο θετικός εμφανίστηκε όμως στο θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Αν και δεν μπορούσε δημοσίως να προκαταλάβει το τι θα αποφασίσει τα Γιούρογκρουπ στις 20 Ιουνίου, δέχτηκε να προσπαθήσει να βάλει στην ατζέντα την μεταφορά του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2014. Η «μαγική» λέξη είναι η δυνατότητα να ενταχθεί «αναδρομικώς» το 2014 στο νέο μηχανισμό, το κόστος της
ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που γίνεται φέτος. Αυτό θα σημάνει καθαρή μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά  50 δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να υπολογίζει πολύ σε αυτό.

Για να πετύχει ένα τέτοιο αίτημα, αλλά και για τυχόν πρόσθετη μείωση του ελληνικού χρέους, ο κ.Ντάισελμπλουμ έθεσε τρεις όρους:
- Να πετύχει πλήρης η ανακεφαλαιοποίηση, να βγουν ενισχυμένες οι ελληνικές τράπεζες και να φανούν έτοιμες να ρίξουν χρήμα στην αγορά, για να συμβάλουν στην επιστροφή της ρευστότητας και της ανάκαμψης της αγοράς.
- Να παρουσιάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον ή έως τα τέλη του 2013 συνεχή πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
- Να εκτελούνται επιτυχώς όλα τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο.


Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ θέτει αυτά ως βασικά προαπαιτούμενα, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων αλλά και της εσωτερικής κοινής γνώμης ορισμένων χωρών του Βορρά, κυρίως όμως της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας. Για την ίδια του τη χώρα, ο κ.Ντάισελμπλουμ τόνισε στην κατ' ιδίαν σύσκεψη που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι ούτε ο κόσμος, ούτε τα πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σχόλιο: Το αντιφατικό ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" ("κάντε αυτά τώρα για να δεχτεί η Ολλανδία και οι άλλες βόρειες χώρες" και αμέσως μετά "κανείς στην Ολλανδία δεν είναι έτοιμος να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους") είναι ακόμα ένα παράδειγμα υποκινούμενης δημοσιογραφίας απευθυνόμενο σε ανθρώπους των σπηλαίων. Παρόλα αυτά όμως είναι εξαιρετικά ενημερωτικό αφού καταδεικνύει ότι: α) η κυβέρνηση έχει κάνει "σημαία" ένα ζήτημα όπως το να μειωθεί ένας φόρος που όπως δηλώνει ανοιχτά το ΙΟΒΕ "δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Έλληνα" - αυτός της εστίασης. Οι τελικές τιμές όπως φάνηκε τελικά επηρεάστηκαν λίγο (εν μέσω κρίσης ποιος ανεβάζει τις τιμές στο φαγητό;) αλλά η βουτιά που έγινε στην κατανάλωση λόγω Μνημονίου και μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος οδήγησε στην είσπραξη μικρότερων εσόδων απ' ότι όταν ο ΦΠΑ ήταν μικρότερος. Οι κύριοι που μας κυβερνούν θεωρούν προφανώς ότι η μείωση του ΦΠΑ θα βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης και των εσόδων. Όταν όμως αυτό δεν είχε επηρεάσει αρχικά τις τιμές και την ζήτηση πως θα την ωφελήσει; Άγνωστο. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο τα "τζιμάνια" του υπουργείου Οικονομικών να μας παρουσιάσουν μια ενδεχόμενη αύξηση εσόδων εν μέσω καλοκαιριού στο μέτρο που θα εφαρμοστεί και όχι λόγω των εκατομμυρίων τουριστών που θα επισκεπτούν την χώρα. Αν το καταπιούμε και αυτό βέβαια θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Το δεύτερο γεγονός που διαφαίνεται μέσα από το ρεπορτάζ είναι ότι υπάρχει μια χαλαρή - έστω - συζήτηση για υπαγωγή της χώρας μας εκεί που έχουν ΗΔΗ πάει οι άλλες χώρες στις οποίες υπήρχε πρόβλημα με τις τράπεζες (διαβάστε εδώ αναλυτικά - μας αφορά). Αυτό βέβαια δε γίνεται γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά - απλά δεν μπορεί σε μια ΕΝΩΜΕΝΗ Ευρώπη να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Έτσι αυτό κάτι που θα γίνει κάποια στιγμή, θα παρουσιαστεί ως "επιτυχία" για να ξεπεραστούν οι μικροί σκόπελοι που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Στην πραγματικότητα δυστυχώς οι ήδη υπάρχουσες θυσίες που έχει κάνει η χώρα μας στον τραπεζικό τομέα (δηλ. ξένοι επίτροποι, απευθείας δανεισμός της χώρας για κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης, πιθανό κούρεμα καταθέσεων κ.ο.κ.), δεν έφεραν τ' αποτελέσματα που έπρεπε και το όφελος ήταν μικρό. Πλέον δε μικρό θα είναι και το όφελος της λογιστικής μεταφοράς 50 δις από το δημόσιο χρέος σε μια άλλη κατηγορία, αφού με την κατάρρευση του ΑΕΠ, το ποσοστό του χρέους (πάνω από 160% σήμερα) θα παραμείνει παραπάνω απ' ότι ήταν πριν την είσοδό μας στο Μνημόνιο, καταντώντας το αιωνίως μη βιώσιμο, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο των νέων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, και όπως ενημερωνόμαστε από την "Δημοκρατία", η τρόικα ζητάει επιβολή φόρου σε επιδόματα και συντάξεις αναπήρων, πολύτεκνων καθώς και σ' αυτά των ανέργων, ενώ ήδη κλείδωσε η επέκταση της "έκτακτης" εισφοράς επί των εισοδημάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες για άλλα δύο χρόνια. Και όλα αυτά για να βγει χαρούμενος ο κύριος Σαμαράς στα κανάλια και να μας ανακοινώσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Θα μας ρωτήσετε και δίκαια "δηλαδή δε θέλετε να μειωθεί ο ΦΠΑ;". Η απάντηση είναι ναι - να μειωθεί. Αλλά αυτό να γίνει γενικά και με στόχο και όχι σ' ένα τομέα και μ' ένα ποσοστό που δε θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας: όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς, το καθημερινό του φαγητό, τα ρούχα των παιδιών του, δε σκέφτεται την ταβέρνα του Σαββάτου (υπό κανονικές συνθήκες τουλάχιστον). Αν η μείωση γινόταν στα καθημερινά αγαθά γενικώς με παράλληλο κυνήγι των καρτέλ και των μεσαζόντων (που αυξάνουν τις τιμές όπως έχουμε γράψει εδώ) που θα είχε γενικά θετικό αντίκτυπο, τότε ναι, θα του "βγάζαμε το καπέλο". Τώρα όμως είναι απλώς κοροϊδία...

Και κάτι τελευταίο... Το πρωτοσέλιδο της "Ελλάδας αύριο" περιέχει μια είδηση που μας προκαλεί θλίψη: Μέσα στον Ιούνιο λήγουν ομόλογα 11,5 δις ευρώ ξένων hedge funds που δεν μπήκαν στο PSI και εμπίπτουν στο αγγλικό δίκαιο. Το κράτος δεν έχει κάνει ουδεμία κίνηση για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του, ενώ φυσικά τέτοιο ποσό δεν υπάρχει στα κρατικά ταμεία. Έτσι αυτά θ' αποκτήσουν δημόσια περιουσία ανάλογης αξίας. Αυτή θα είναι "ιδιωτική περιουσία" (δηλ. δεν θα είναι δάση, νησιά και βουνά) και θα περιλαμβάνει προφανώς όλα τ' απροστάτευτα "φιλέτα". Αναμένουμε εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: