Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ελληνικό παράδοξο: υψηλές τιμές, αρνητικός πληθωρισμός και το non-paper του Υπουργείου

Το έχουμε ξαναγράψει - κι εμείς και πολλοί άλλοι - ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η μείωση των μισθών. Είναι ότι το κόστος ζωής, τα δάνεια και η καθημερινότητά μας εν γένει, παράμενουν ακριβά. Αν όλα μειώνονταν όπως οι μισθοί - δηλ. ένα μίνιμουμ 30% - δε θα υπήρχε πρόβλημα (με την προϋπόθεση βέβαια ότι το ασφαλιστικό, η υγεία και η παιδεία μας θα έμεναν ανέγγιχτα και δε θα συντελούνταν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που γίνεται σήμερα). Αυτά όμως αποτελούν όνειρα θερινής νυχτός - και το παρακάτω ειδησεογραφικό απόσπασμα από την "Καθημερινή" που - παίρνοντας στοιχεία από σχετικό non-paper του Υπουργείου Ανάπτυξης - παρουσιάστηκε ως "είδηση" τα λέει όλα:

"Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός «βούλιαξε» στο -0,6%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1968. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στη Βρετανία 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ. Το ίδιο «καλάθι» προϊόντων κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία και 93 στην Πορτογαλία.

Η «επιμονή» των τιμών σε υψηλά επίπεδα αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και γενικότερα στα προβλήματα που παρατηρούνται στον ανταγωνισμό."

Σαν πρώτο σχόλιο να συγχαρούμε την κυβέρνηση - έπιασε "χουντικό" πληθωρισμό. Και εις ανώτερα. Κατά δεύτερον και σημαντικότερον - διαβάστε με προσοχή το επιμύθιο στην τελευταία παράγραφο: τα "κλειστά" επαγγέλματα που παραμένουν "κλειστά" (δηλ. του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του δικηγόρου και του γιατρού και των 3-4 άλλων που κατά τον κ. Στουρνάρα παραμένουν ακόμα στο "προστατευόμενο" καθεστώς) φταίνε που αν θέλει κανείς απορρυπαντικά πρέπει να πληρώσει μια μικρή περιουσία, που το γιαούρτι το πουλάει η ΦΑΓΕ (αυτή η Λουξεμβουργιανή πλέον εταιρεία που "κονομάει" πουλώντας Ελλάδα - διαβάστε το σχετικό θέμα εδώ) σε ακριβότερη τιμή στην χώρα παραγωγής της απ' ότι στην Μ.Βρετανία και που οι πατάτες τριπλασιάζουν την τιμή τους από τον παραγωγό στο σούπερ-μάρκετ. Δε φταίει που οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει καρτέλ παντού (το σχετικό θέμα υπάρχει εδώ), που η κυβέρνηση αντί να ελέγξει προστατεύει την ακρίβεια (όχι μόνο τώρα αλλά από την αρχή της κρίσης) ξεδοντιάζοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή που όπου δεν υπάρχουν μονοπώλια- δημιουργούνται (όπως π.χ. στις αερομεταφορές) και μάλιστα ιδιωτικά. Για όλα αυτά δε γίνεται κουβέντα - και περιοριζόμαστε απλώς στα "προβλήματα στον ανταγωνισμό" - κάτι δηλαδή μακρινό και απροσδιόριστο, σαν την τρύπα του όζοντος, τους εξωγήϊνους και τους "νεφελίμ" του Λιακόπουλου. Ο δημοσιογράφος που υπογράφει την είδηση, υϊοθετεί την "ανεπίσημη" κυβερνητική εκδοχή που λέει ότι "φταίνε τα κλειστά επαγγέλματα". Και δημιουργείται η εντύπωση στον αναγνώστη που "καταναλώνει" (και δεν επεξεργάζεται) την "είδηση" ότι τα "κλειστά επαγγέλματα" φταίνε για όλα - είναι δηλαδή μια "προέκταση" του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα) και κάτι αντίστοιχο με τον κομμουνισμό της δεκαετίας του '50.

Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ - και τα προβλήματα στον ανταγωνισμό λύνονται με πολιτικές που υϊοθετούνται πολύ πιο εύκολα και έχουν μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη απ' ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και το κλείσιμο των κλινικών στα νοσοκομεία. Αλλά έλα που οι πολυεθνικές έχουν την υποστήριξη των χωρών απ' όπου προέρχονται, έχουν στρατιές δικηγόρων και φοροτεχνικών να τις υποστηρίζουν (από την μία), ενώ οι εγχώριοι βιομήχανοι, χοντρέμποροι και εισαγωγείς στηρίζουν τόσα χρόνια το δίδυμο της συμφοράς που μας κυβερνάει 40 χρόνια τώρα; Τα γράφεις αυτά όταν υπάρχει το παράδοξο του αρνητικού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών; Δεν τα γράφεις. Καλύτερα να τα ρίξουμε στους γιατρούς και τους μηχανικούς...Αυτοί φταίνε για όλα (και ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξεχνιόμαστε) - οι δημόσιοι υπάλληλοι προς το παρόν τη γλύτωσαν.

(Σημείωση: ο όρος non-paper αφορά την ανεπίσημη διαρροή υπό την μορφή υπομνήματος από "επίσημες" πηγές σχετικά με θέματα που έχει ληφθεί ή ανακοινωθεί επίσημη τοποθέτηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: