Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τι αλλαγές μας περιμένουν στα εργασιακά (λεπτομέρειες και παραδείγματα) / Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των δανειοληπτών αποκτούν οι τράπεζες

Ακούγοντας και διαβάζοντας τις συζητήσεις για τα εργασιακά, βλέποντας την επιμονή της κυβέρνησης Σαμαρά να τα περάσει - με κάθε κόστος - και παρατηρώντας διάφορους "αναλυτές" στα δελτία ειδήσεων να χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση ως "στρεβλή", δημιουργείται η εντύπωση σ' εκείνους που ΔΕΝ έχουν διαβάσει το τι μας περιμένει, ότι όλοι αυτοί έχουν δίκιο καθώς και το ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος της χώρας. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουμε σήμερα ν' αποδελτιώσουμε τις αλλαγές αυτές, για να καταδείξουμε το ότι τα όσα ετοιμάζονται, ξεπερνούν μια "απλή" μείωση μισθών - η οποία βέβαια και θα επιβαρύνει τ' ασφαλιστικά ταμεία και στο κάτω-κάτω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δημόσιο χρέος...(όταν μιλάμε βέβαια για εργασιακά, υπάρχει κακώς διαχωρισμός με το ασφαλιστικό και την μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται εντέχνως ώστε να φανούν ορισμένοι πολιτικοί σχηματισμοί ως "κοινωνικά ευαίσθητοι". Στην πραγματικότητα είναι το ένα και το αυτό, αφού αν π.χ. η επιβολή 2 επιπλέον ετών παραμονής στην εργασία δεν είναι εργασιακό θέμα, τότε ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι).

Έτσι λοιπόν, φθηνότερα θα κοστίζουν, στο εξής, οι απολύσεις και η εργασία για τους εργαζομένους που είτε αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (θα «χάσουν» 58,61 ευρώ το μήνα, αν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν έως τον ερχόμενο Απρίλιο τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου) είτε θα εργάζονται «πέραν του ωραρίου» (δεν θα έχουν πλέον καμία πρόσθετη - υπερωριακή αμοιβή, αφού θα καλούνται να απασχοληθούν με... ελαστικό ωράριο). Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά, όπως προέκυψαν ύστερα από την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, έχουν ως εξής:

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Εως τον Απρίλιο νομοθετείται ο ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ) μαζί με τα κλιμάκια των τριετιών, αλλά, χωρίς το επίδομα γάμου. Με τη διατήρηση των τριετιών εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας που με βάση την αρχική αξίωση της τρόικας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ, θα εισπράττει 761,90 ευρώ (όσα δηλ. αντιστοιχούν με βάση το σημερινό καθεστώς των πολυετιών που, όπως για όλους τους εργαζομένους, ισχύει μόνο για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο και όχι για την εξέλιξη, καθώς το Μνημόνιο Νο2 απαγορεύει αύξηση λόγω ωρίμασης μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το... 10%).
Ο αμειβόμενος με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα χάσει, ωστόσο, την προσαύξηση λόγω γάμου. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» καθώς έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής και η επέκταση με απόφαση υπουργού κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1- 4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.
Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν (μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων) έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας, ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Οποιος εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη θα μένει στα 12 μηνιάτικα (δεν θα δικαιούται έξτρα ποσό).

ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ: Με ελαστικά - κυμαινόμενα ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) ωράρια και χωρίς πρόσθετη αμοιβή (+30% για την 6η ημέρα και +20% για την υπερωρία) θα μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι (θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας σε όσους κλάδους ισχύει νομοθετικά το πενθήμερο ή υπάρχει περιορισμός με συλλογικές συμβάσεις εργασίας).
Αν και διατηρείται το όριο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και τα ελαστικά ωράρια θα εφαρμόζονται με συλλογικές συμβάσεις (και ενδεχομένως με ατομικές συμφωνίες, αν ο νόμος δεν καλύψει το κενό που θα υπάρχει, αν δεν υφίσταται συλλογική ρύθμιση ή σωματείο) ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα με ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11ωρών και λιγότερες ώρες (μέχρι να συμπληρώσει το 40ωρο) άλλη ημέρα ή άλλες ημέρες μέσα στο εξαήμερο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
- Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
- Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000 ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
- Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ
Χωρίς πρόσθετη αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί, για παράδειγμα, να εργαστεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με 5ωρο, για 6ώρες την Πέμπτη, με 9ωρο την Παρασκευή και 10 ώρες το Σάββατο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλέτη μπορεί να αποκτούν οι τράπεζες, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αιτηθεί την υπαγωγή του στο «Νόμο Κατσέλη» (ν.3869/2010) για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εγκύκλιος για τη χορήγηση πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου σε τρίτο πρόσωπο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομιών και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει πως με το ν.3869/2010 παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.

Το Α' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη, κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο «επιτρεπτώς κάμπτεται» εν προκειμένω από διάταξη του ν.3869/2010.

Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων. Καλή δύναμη λοιπόν σε όσους πέσουν στα χέρια τους τότε...

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: