Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αλλοδαπά παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, Χρυσή Αυγή και Υπουργείο Εσωτερικών / Επικείμενη καταστροφή της Βάλια Κάλντα (Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου)

Είδηση: Τις έντονες αντιδράσεις αρκετών δημοτικών αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να ζητήσει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών παιδιών που φιλοξενούνται σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιχειρεί να εξηγήσει ότι τα στοιχεία που ζήτησε προορίζονταν μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο τύπο, η αντίδραση των δήμων τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας, αφού πολλές δημοτικές αρχές αρνούνται να στείλουν τα σχετικά στοιχεία. Επίσης, ορισμένοι δήμοι, αν και απέστειλαν αριθμό παιδιών, αρνήθηκαν να τα διαχωρίσουν σε εθνικότητες.

Δριμύ «κατηγορώ» για την εντολή συλλογής στοιχείων αλλοδαπών παιδιών εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική σύμβουλος Ιεράπετρας Αλίκη Ξανθάκη, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες εν δράσει», ενώ ο δήμαρχος Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδης,  δήλωσε ότι δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα, καθώς τα παιδιά των αλλοδαπών που έχουν άδεια παραμονής και φορολογική δήλωση -απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία στους σταθμούς- «έχουν αδιαμφισβήτητο κοινωνικό στάτους απέναντι στην πολιτεία».

Κοινωνικές οργανώσεις κατηγορούν τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «μετατρέπει την αποκεντρωμένη διοίκηση σε συμπληρωματικό βραχίονα των ταγμάτων εφόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που απροκάλυπτα είχαν προαναγγείλει εφόδους σε παιδικούς σταθμούς για να πετάξουν έξω τα παιδιά των μεταναστών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται, πάντως, δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία είχε αναφέρει πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αξιακό μας κώδικα για λόγους σκοπιμότητας ή ψηφοθηρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας ακόμα και σε αυτά τα παιδιά, που τυχαίνει να είναι παιδιά παράνομων μεταναστών. Όταν το υπόλοιπο σύστημα λειτουργεί και αξιοποιεί σωστά ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να καλύψει με πληρότητα τα παιδιά Ελλήνων πολιτών, νομίζω ότι το να βγάλουμε και μια άλλη πτυχή στο πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω ωφελεί την εθνική προσπάθεια, δεν τη βλάπτει».

Σχόλιο: Λες και δεν έχουμε προβλήματα στην χώρα μας και ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούργια. Έτσι από την μία έχουμε δωδεκαθεϊστικές ομάδες (όπως η Χρυσή Αυγή) να γίνονται αυτόκλητοι υπερασπιστές της χριστιανικής πίστης και παρέα με παραθρησκευτικές ομάδες να κάνουν μπάχαλο θεατρικές παραστάσεις (χαμηλής ποιότητας) και από την άλλη ερωτήσεις στην Βουλή (από τις ίδιες ομάδες) για το αν υπάρχουν παιδιά μεταναστών στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κουβέντα από αυτούς πάντως για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις επιδομάτων, την αύξηση της φορολογίας...

Η απάντηση είναι προφανής: φυσικά και υπάρχουν τέτοια παιδιά. Για να εγγραφεί κανείς όμως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων, πρέπει να έχει δύο βασικά συστατικά: αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας και φορολογική δήλωση. Για να έχει επομένως και τα δύο, πρέπει να είναι ή Έλληνας πολίτης (αν και αρκετοί Έλληνες δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση) ή ξένος με νόμιμη άδεια παραμονής. Αυτό εξάλλου φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις των δημάρχων που αντιδρούν στο αίτημα του Υπουργείου.

Το αίτημα βέβαια της Χ.Α. έχει άλλους στόχους: παίζοντας με την αμάθεια και την άγνοια ορισμένων συμπατριωτών μας, ν' αποκτήσει αριθμητικά στοιχεία τα οποία αργότερα θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε συζητήσεις και παρουσιάσεις, μιλώντας για τους "ξένους εισβολείς" - πράγμα το οποίο είναι βλακώδες και αφελές. Κανείς βέβαια από τους κυρίους της Χ.Α. δε λέει ότι οι Έλληνες πλέον δεν κάνουμε παιδιά (πράγμα που συνέβαινε και προ κρίσης) και ότι η κοινωνική Πρόνοια και οι υποδομές για την υποστήριξη της οικογένειας στην χώρα μας, είναι ανύπαρκτες.Κανείς δε λέει ότι με την κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου για τα παιδιά, τις αδυναμίες της εκπαίδευσης και το υψηλό κόστος (δυσανάλογα μεγαλύτερο από αυτό χωρών με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο) οτιδήποτε σχετίζεται με βρέφη και παιδιά, αλλά και την αλλαγή της αντίληψης ότι "τα παιδιά είναι ευτυχία", πολύ απλά δεν θα υπάρχουν σε λίγο "ελληνάκια" να πάνε στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.

Αφήστε που με τα στοιχεία αυτά και τη βλακεία που υπάρχει σε ορισμένους κύκλους δεν αποκλείεται σε λίγο ν' αρχίσουν πογκρόμ και στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς... Έτσι βέβαια οι κύριοι αυτοί θα σταθούν αντάξιοι των προπατόρων τους Ναζί, αλλά όχι και απέναντι στους Έλληνες προγόνους τους.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στο Ποντίκι: "μια και η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει talk of the town μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και άκρως τουριστική όπως είναι η Βάλια Κάλντα ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο οι μπουλντόζες;
Μπορεί να μας αποκαλυφθεί ο «εγκέφαλος» αυτού του οραματικού project (sic) για τη σωτηρία της χώρας και με την παραμονή μας στο ευρώ;
Και πρέπει να αποκαλυφθεί γιατί δεν είναι δυνατόν στο τέλος όλη τη δόξα να την πάρει οι Τρόικα και όχι οι ιθαγενείς σωτήρες.Για να κόψουμε την πλάκα, στο Ζαγόρι – και όχι μόνον- κάτοικοι και φορείς είναι επί ποδός αφού δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος που θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων όπου είναι η συμβολή Αώου με το Αρκουδόρέμα.
Το έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, σκοπό έχει τη διοχέτευση των νερών προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.
Το δημοτικό συμβούλιο του  Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Παράλληλα ο δήμος δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που θα αλλοιώνει το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα. Για το θέμα διεξάγεται και ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία των κατοίκων της Βωβούσας."

Να θυμίσουμε δύο πράγματα - πέρα από την αναμενόμενη πλέον φυσική καταστροφή που υποστεί το Εθνικό Πάρκο: α) τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι τα πρώτα "υπό ιδιωτικοποίηση" κομμάτια της ΔΕΗ, επομένως στην ουσία το έργο αυτό οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των νερών του Αώου ποταμού και β) συνηθίζεται να ζητείται η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και να δίνεται άδεια από την οικεία Νομαρχία για τέτοιου είδους έργα, κάτι που σ' αυτή την περίπτωση δεν έγινε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: