Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πως θα βρεθούν 20000 τραπεζοϋπάλληλοι στο δρόμο / Μιλάει με τον "Θεό" ο Σαμαράς (και δεν τον έχουν μαζέψει ακόμα)

Την ίδια στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις ετοιμάζονται να περάσουν από την Βουλή (παρά τις αντιδράσεις - ακόμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ παρουσιάζεται αντίθετος σ' αυτήν της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης υπενθυμίζοντας κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος»), ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα έχει περάσει στα "ψιλά", και έχει να κάνει από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο. Κάποιοι πανηγυρίζουν βέβαια - αλλά δεν είναι αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους. Τυχαίες είναι νομίζετε οι αλλαγές στα εργασιακά; Όχι βέβαια. Σημειώνει λοιπόν το ρεπορτάζ:  "Η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου, που θα προκύψει από τη συνένωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εργασία 20.000 υπαλλήλων σε σύνολο 56.000 που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα.. Το πλεονάζον προσωπικό θα βρεθεί στην πόρτα της εξόδου, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει στην κλίμακα της ιεραρχίας. Στόχος των νέων σχημάτων είναι να συμπιέσουν το λειτουργικό κόστος στο ελάχιστο δυνατό.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την οποία μετ΄ επιτάσεως ζητά η τρόικα. Το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες 20.000 άτομα, είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή συνταξιοδότησης είτε λόγω απόλυσης. Οι διοικήσεις καλούνται, λοιπόν, να βρουν την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τις διπλοκαλύψεις των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και το πλεονάζον προσωπικό. Οι τράπεζες Εθνική-Eurobank, Alpha-Emporiki, και το τριπλό σχήμα Πειραιώς-Αγροτική-Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων. Στην αρχή του 2013, που θα ολοκληρωθούν οι νομικές συγχωνεύσεις, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 450 καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι θα είναι υπεράριθμοι.

Μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φτάνει ακόμα και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι από το άλλο.
Οι διοικήσεις, λοιπόν, έχουν δύο επιλογές μπροστά τους: Πρώτον, περιμένουν τα επόμενα δύο χρόνια τη συνταξιοδοτική ωρίμανση μέρους του προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων τους θα έχει συνταξιοδοτηθεί μέχρι τότε. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα «οδηγήσουν» στη σύνταξη αρκετούς που θεμελιώνουν δικαίωμα.
Δεύτερον: Εξετάζουν προγράμματα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένα τμήματα του προσωπικού, όπου δηλαδή προκύπτει διπλοκάλυψη, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη.

Οτι έρχονται απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι γνωστό εδώ και μήνες. Η επιταγή της τρόικας ήταν ξεκάθαρη και από τις δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που από τον περασμένο Μάρτιο κατέστησε σαφές ότι μία από τις αρμοδιότητές του είναι να εκτιμά τη «βιωσιμότητα» κάθε τραπεζικού καταστήματος, ώστε να αποφασίζει -σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας- αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή αν θα κλείσει.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Τάκης Θωμόπουλος, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: Στις εισηγήσεις του ΤΧΣ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού, περικοπή bonus κ.λπ.
«Δυστυχώς ορισμένες απολύσεις ίσως πρέπει να γίνουν, αλλά όχι μαζικά» και είχε φέρει ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Εθνικής, όπου ένα 10%-15% του προσωπικού βρίσκεται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2011 το δίκτυο των τραπεζών αριθμούσε περίπου 3.500 καταστήματα, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος έκλεισαν 190 καταστήματα (Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το δίκτυο αριθμούσε 3.300 καταστήματα το 2003, τα οποία αυξήθηκαν σε 4.264 το 2009).
Σημειώνουμε ότι ο πρώτος στόχος της τρόικας, που ήταν η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της κάθε τράπεζας, πέρασε, με την περικοπή στις αποδοχές και την κατάργηση όλων των επιπλέον παροχών που πρόσφεραν οι τράπεζες στους υπαλλήλους τους. Τώρα στόχος της είναι να περάσουν οι αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να διευκολυνθούν οι απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Στο τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- οι νομικές συγχωνεύσεις των τραπεζών Alpha με Εμπορική, της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική και τη Γενική, ενώ αναμένεται να έχει εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και το deal της Εθνικής με τη Eurobank. Κι έτσι θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της μεγάλης αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, που θα αποφέρει συνέργειες που το 2015 αθροιστικά θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσει και ο δεύτερος κύκλος της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό κλάδο, με πρωταγωνιστή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και όλες τις μικρότερες τράπεζες: Millennium, Probank, FBBank, Proton Bank."
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τελικά η στεναχώρια του Σαμαρά που από λαοφιλής και αντι-μνημονιακός, κατήντησε να συναγωνίζετε σε δημοτικότητα τον Μιχαλολιάκο και να δέχεται ότι βλακεία του επιβάλει η τρόικα, του έχει δημιουργήσει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, φαίνεται να είπε επίσης σε κορυφαίο υπουργό του ότι ''μίλησα ακόμη και με τον Θεό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο''. Αν είχε πει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας ή θα τον "είχανε μαζέψει" ή θα είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλες τις σατιρικές εκπομπές της χώρας εκείνης. Δυστυχώς στην δική μας όμως τον παίρνουμε ακόμα στα σοβαρά - ακόμα και όταν μιλάει με "τον Θεό", ακόμα και όταν δέχεται τα χρήματα να μπουν σε ειδικό λογαριασμό, λες και αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση υπήρχε περίπτωση να τα δώσει σε τίποτα μικρούς και ποταπούς σκοπούς όπως η υγεία, η κοινωνική πρόνοια ή (Θεός -όχι αυτός που μιλάει με τον Σαμαρά, ο άλλος - φυλάξι) η παιδεία...

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Mega"

Δεν υπάρχουν σχόλια: