Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγές στις ευρωσυνθήκες προωθούν οι Γερμανοί - με υπερεξουσίες ο Ρεν / Τριγμοί στην Ευρωζώνη και επιπτώσεις στις οικονομίες της Ε.Ε.

Είδηση: Σε «Τσάρο της Οικονομίας» μετατρέπεται ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν! Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times στην Κομισιόν δρομολογείται μια νέα δομή, μια νέα ιεραρχία στην οποία ο κύριος Ρεν φαίνεται πως αποκτά μεγαλύτερη εξουσία από τους ομολόγους του Επιτρόπους και επί της ουσίας μετατρέπεται σε ένα είδος Ευρωπαίου «τσάρου» για τα θέματα οικονομίας με ενισχυμένες εξουσίες ώστε να μπορεί να επεμβαίνει και σε θέματα εθνικής πολιτικής των χωρών μελών!

«Βάσει αυτού του νέου διακανονισμού, οι άλλοι επίτροποι δεν θα μπορούν να αντιδρούν στις αποφάσεις του επιτρόπου Οικονομικών ειδικότερα όταν αφορούν στην μείωση των δημοσίων δαπανών των χωρών-μελών» αναφέρει το δημοσίευμα των FT που καταλήγει: «Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες ώστε να μην μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να ασκούν πιέσεις στους επιτρόπους τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά και όχι τα εθνικά συμφέροντα».

Έτσι, ο νέος «τσάρος της οικονομίας» θα μπορεί να επιβάλει σε κράτη μέλη πειθαρχικές διαδικασίες, όπου συμπεριλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων, χωρίς να έχουν σε αυτό λόγο οι υπόλοιποι Επίτροποι.

Σχόλιο: Άλλη μια είδηση που έρχεται σε συνέχεια του γαλλο-γερμανικού σχεδίου για διπλή κυριαρχία των χωρών αυτών στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης (λεπτομέρειες εδώ) και θεωρείται προέκταση του "Συμφώνου για το Ευρώ" (το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς εδώ). Θυμηθείτε ότι μόλις τα εν λόγω σχέδια είχαν πρωτοσυζητηθεί υπήρξε σωρεία αντιδράσεων - από σειρά ευρωπαϊκών χωρών (και όχι την δική μας). Τώρα όμως (και δεδομένων των ισχυρών πιέσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες) οι αντιδράσεις αυτές αναμένεται να είναι ηπιότερες, πράγμα που μας κάνει ιδιαίτερα σκεπτικούς για τον χρόνο και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς και για το ρόλο των "αγορών" στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.

Δεν υπάρχει βέβαια κάτι προσωπικό απέναντι στον κύριο Ρεν. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι κανένας ευρωπαϊκός λαός δε ψήφισε υπερεξουσίες σε πρόσωπα, ούτε καν έχει δώσει το δικαίωμα για "ανατροπές" στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε εκείνες που θέτουν σε αμφιβολία την εθνική τους κυριαρχία. Η Γερμανία (η οποία βρίσκεται πίσω από αυτό το σχέδιο) μπορεί να θέλει να ελέγχει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες (ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων της που οι πράξεις τους είχαν τα γνωστά αποτελέσματα), αλλά νομίζουμε είναι απαραίτητο να μπει ένα "στοπ" σε τέτοιου είδους σχέδια. Κανείς φιλοευρωπαϊστής δεν ονειρεύτηκε τέτοια ευρωζώνη όπου ένας θα αποφασίζει και οι άλλοι θα χειροκροτούν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επίθεση δέχτηκαν από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες πολλές χώρες του ευρώ. Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει νέα έκκληση-παρέμβαση στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ο ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει ευθέως για να σωθεί το ευρώ και να αποφευχθεί «καταστροφική κατάρρευση» της Ιταλίας. Η ΕΚΤ όμως και ιδιαίτερα ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν αντιδρούν (ας μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ στην αύξηση των spreads για την χώρα μας είναι ιδιαίτερα σκοτεινός όπως έχουμε επισημάνει εδώ).

Έχουμε τονίσει κατά καιρούς ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης ΔΕΝ είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος, στο οποίο δεν ανήκουν μόνο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συν την Ιρλανδία), αυτές που που οι "έξυπνοι" αναλυτές (που δεν κατόρθωσαν να προβλέψουν την κατάρρευση των τραπεζών πριν μερικά χρόνια αλλά το παίζουν προφήτες σήμερα) ονομάζουν "PIIGS" (δείτε εδώ το πλήρες σχετικό γλωσσάρι μας). Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ στα ύψη εκτινάχθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Αυστρίας που έφτασαν το 3,4% από 2,7% στις αρχές του μήνα. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στη Σλοβενία, που είδε τις αποδόσεις των ομολόγων της να φτάνουν το 7%. Στα επίπεδα αυτά Πορτογαλία και Ελλάδα είχαν υποχρεωθεί να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους - με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Σλοβενία βέβαια δεν πιέζεται από πουθενά και για κανένα λόγο (να κι ένα καλό να είσαι φίλος των Γερμανών από παλαιόθεν). Ανοδικές πιέσεις υπάρχουν ακόμη στα spreads του Βελγίου και της Ισπανίας, πράγμα που ενισχύει τη γενική αβεβαιότητα ενισχύοντας την άποψη ότι δεν υπάρχουν "ασφαλείς" οικονομίες όπως πολλοί ισχυρίζονται...

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: