Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο - Μείωση του αφορολογήτου και τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες / "Λάθος τα Μνημόνια" κατά τον ΟΗΕ

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο σειρά αλλαγών στο πρόσφατα κατατεθέν Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασε:

1. Την επιβολή ελάχιστου τέλους άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος το οποίο θα ανέρχεται σε 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση, θα επιβάλλεται δε μετά τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος.
2. Τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ (από 12.000 που είναι σήμερα) και την επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα από 8.000 - 12.000 ευρώ. Από το φόρο του 10% θα εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και όλα τα άτομα με αναπηρία.
3. Την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το ποσοστό της οποίας κυμαίνεται από 1% έως 5%. Η κλιμάκωση της εισφοράς θα είναι η εξής:
1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000
3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000
4% για εισοδήματα από 100.001 και πάνω
5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών του δημοσίου.
Για την έκτακτη εισφορά διευκρινήσθηκε επιπροσθέτως πως όσοι έχουν εισοδήματα κοντά στην αλλαγή των συντελεστών, 20.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με την χαμηλότερη κλίμακα εφόσον το καθαρό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση της εισφοράς είναι χαμηλότερο από το όριο της κλίμακας. Π.χ. όποιος έχει εισόδημα ακριβώς 20.001 ευρώ, εάν πήγαινε με το 2% θα είχε εισόδημα 19.600 οπότε θα πάει με το 1% του προηγούμενου ορίου.
4. Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις.
5. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται από τον Οκτώβριο και η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, o οποίος θα οδηγήσει σε νέα αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο οποίο θ' αφήνει στο έρμαιο του χειμώνα τις περιοχές που θα μένουν "εκτός" ειδικών ρυθμίσεων. Παράλληλα, θα γίνει εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτού της κίνησης για τα ακίνητα που είναι επαγγελματική στέγη. Η επιβάρυνση εκτιμάται στα 400 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
6. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.

Όσο αφορά την έκτακτη εισφορά, o φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης που θα ανέλθει στα 120 ευρώ. Η εισφορά αυτή θα ανέλθει σε 200 ευρώ για δηλωθέν εισόδημα 20.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημα του φορολογούμενου είναι 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα διαμορφωθεί σε 1.000 ευρώ.

Έτσι για φορολογούμενους που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα ανέλθει σε 3.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω η εισφορά θα υπολογίζεται με 4%. Δηλαδή για εισόδημα 200.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα είναι 8.000 ευρώ. Επίσης οι φορολογούμενοι, στην παραπάνω επιβάρυνση θα πρέπει να προσθέσουν και την επιβολή φόρου 10% στο τμήμα του εισοδήματος από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ που ισοδυναμεί με μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ.
Εξαιρούνται, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και όλα τα άτομα με αναπηρία.

Σχόλιο: "Ευτυχώς που ήρθε ο Βαγγέλης ο διαπραγμευτής και ανάσαναν οι Έλληνες..." θα μπορούσε να είναι ο ειρωνικός τίτλος των αυριανών εφημερίδων. Και να λοιπόν που δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε όσο αφορά το αποτέλεσμα που θα είχε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Οι μειώσεις στις συντάξεις και οι νέες εισφορές παραμένουν (διαβάστε αναλυτικά εδώ), τα επαγγελματικά αντικειμενικά κριτήρια το ίδιο, όπως επίσης και οι λοιπές καινούργιες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου (και τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ). Η μικρή αλλαγή-αφαίρεση του τέλους ακίνητης περιουσίας (που αλληλοκαλυπτόταν από το ΦΜΑΠ που πλέον πιάνει στις δαγκάνες της εφορίας σχεδόν κάθε μέση ελληνική οικογένεια), έφερε τη "σφαλιάρα" της αναδρομικής μείωσης του αφορολογήτου κατά 4000 ευρώ που διευρύνει τη φορολογική βάση προς τα κάτω - ουσιαστικά σπρώχνοντας προς την ανέχεια εκείνο ακριβώς το κομμάτι του πληθυσμού που έχει ανάγκη να υποστηριχθεί. Για τον κεφαλικό φόρο της έκτακτης εισφοράς, για το μέτρο της "επιφάνειας" και για τις αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα πούμε κάτι, αφού έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν. Επίσης όσο αφορά την απόφαση της Ε.Ε. για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πούμε μόνο τούτο: H χώρα θα υποθηκευτεί επισήμως ολόκληρη και τα "μέτρα πέρα από κάθε φαντασία" που προανήγγειλε ο κ. Γιούγκερ θα είναι γεγονός.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε πλήρη αντιπαράθεση με όσα υποστηρίζουν και επιβάλλουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στη χώρα μας και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, ο ΟΗΕ υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ότι: «Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους, όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά καθιστούν και την οικονομική τους ανάκαμψη αβέβαιη». Η έκθεση, που συντάχθηκε από το τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, καλεί μάλιστα τις κυβερνήσεις «να αντιδράσουν με σύνεση στις πιέσεις που δέχονται υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και υιοθέτησης μέτρων λιτότητας, αν δεν θέλουν να ρισκάρουν με μια αναστολή της ανάκαμψης της οικονομίας τους».

Τονίζει ακόμη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά και κάποιες από τις αναπτυσσόμενες που έχουν δεθεί με προγράμματα του ΔΝΤ και δέχονται και αυτές πιέσεις για μείωση των δημοσίων δαπανών τους και εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Παράλληλα, δεν διστάζει να τα βάλει με τους περιβόητους όρους (conditions) που το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί επιβάλλουν, προκειμένου να χορηγήσουν βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τονίζοντας ότι «η αναθεώρηση τόσο της φύσης των όρων όσο και των βασικών τους στόχων είναι απαραίτητη». Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Και πιο συγκεκριμένα στην υγεία, τη διατροφή και την εκπαίδευση, ώστε η ανάπτυξη να μη μετατρέπεται μακροπρόθεσμα σε τιμωρία». Τέλος, ως αντίδοτο στις πολιτικές λιτότητας προτείνει την εφαρμογή αντικυκλικών σταθεροποιητικών πολιτικών ή αλλιώς πολιτικών τόνωσης της οικονομίας - Αυτά βέβαια τα λένε κάποιοι που δεν οφελούνται από τα όσα περνάει η χώρα μας. Οι μεγάλοι δανειστές μας όμως έχουν συμφέρον να μην παρουσιάζονται εναλλακτικές λύσεις και τα Μνημόνια να είναι "μονόδρομος". Μόνο έτσι θα μπορούν να μας δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια και να παίρνουν κοψοχρονιά τη δημόσια περιουσία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: