Το δράμα του Ουκρανικού λαού δεν έχει τελειωμό. Μια χώρα που (όπως και πολλές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ) μαστιζόταν από φτώχεια, διαφθορά και κακοδιαχείρηση παρά τον πλούτο του υπεδάφους της και της παραγωγής της, κατέληξε να γίνει θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, θύμα των αυτοκρατορικών βλέψεων του Πούτιν και της στενοκεφαλιάς της Δύσης. Ενός Πούτιν που δεν μπορεί να χωνέψει το ότι μια χώρα γειτονική σε αυτήν έχει το δικαίωμα ν' αποφασίζει για το μέλλον της και μιας αντι-ρωσικής Δύσης που είναι καλή στο να ξεσηκώνει και να υπόσχεται "λαγούς με πετραχείλια" αλλά όταν ήρθε η δύσκολη ώρα της υποστήριξης, άφησε την Ουκρανία στα κρύα του λουτρού.
Όπως και να έχει όμως, κάποια στιγμή θα υπογραφεί μια συμφωνία (εις βάρος της Ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας), θ' αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα (με τους Ρώσους "νικητές") και θα μείνει ο Ζελένσκι και όσοι Ουκρανοί θα έχουν επιζήσει και θα έχουν μείνει στην χώρα τους, για να μαζέψουν τα κομμάτια μιας χώρας που θα έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις υποδομές της, έχοντας χάσει εδάφη, ανθρώπους και που θα πρέπει να ζήσει με τον Ρωσικό βραχνά για τα επόμενα χρόνια...Ποιός θα βοηθήσει την Ουκρανία να ορθοποδήσει και με ποιούς όρους; Ποιοί θα είναι οι έξωθεν "σωτήρες" της χώρας; Πόσοι ακόμα Ουκρανοί θα φύγουν μετανάστες γιατί δε θα υπάρχει τίποτα πια γι' αυτούς στην χώρα τους; Πόσα παιδιά θα μείνουν χωρίς τ' απολύτως απαραίτητα ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον;
Αυτά τα ερωτήματα δε θ' αργήσουν ν' απαντηθούν, αλλά οι Ουκρανοί δεν είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν το τίμημα της Ρωσικής επένδυσης στην Ουκρανία.
Ολόκληρος ο αναπτυγμένος κόσμος, χωρίς καλά-καλά να έχει ξεφύγει από την πανδημία (η οποία παρεπιπτόντως παραμένει ισχυρή σε αριθμό κρουσμάτων, με τις μακροχρόνιες παρενέργειες του κορωναϊού ν' αποκαλύπτονται σιγά-σιγά), πέφτει (και λόγω του πολέμου) σε μια πληθωριστική και ενεργειακή κρίση από την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει. Η παραίνεση του κ. Μπορέλ προς τους Ευρωπαίους ώστε να "χαμηλώσουν την θέρμανσή τους" δείχνει ξεκάθαρα το πόσο ξεκομμένοι είναι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους ανθρώπους που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ έχουν ταχθεί να "υπηρετούν" και το πόσο ανεπαρκείς είναι στο να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι σε θέση να προβλέψουν.
Αλλά όπως τα έκαναν χάλια στη διαχείρηση της πανδημίας, έτσι και τώρα στη διαχείρηση της ενεργειακής κρίσης παρουσιάζουν έλλειμμα φαντασίας και ευρηματικότητας στην εύρεση λύσεων.
Και κάπως έτσι τις υποσχέσεις των Δυτικών στον Ζελένσκι για "υποστήριξη", θα τις πληρώσουμε όλοι μας, με τους Ουκρανούς βέβαια να υποφέρουν περισσότερο, αφού θα μείνουν με μια χώρα κατεστραμμένη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου