Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ο Μητσοτάκης και τα "διαβατήρια εμβολίων" ενάντια στον κορωναϊό

 Οι μικρές χώρες όπως η χώρα μας, για ν' αποκτήσουν ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες στις οποίες θα έχουν οι ίδιες ρόλο ή να έχουν "κάτι" που θα επιβάλλει στον υπόλοιπο κόσμο να της δίνουν μεγάλη σημασία.

Η χώρα μας έχει μεγάλη ιστορία (και καθοριστική συμβολή σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε παγκόσμιος πολιτισμός) και μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, αλλά αναλογικά μικρότερο ρόλο απ' αυτό που θα μπορούσε να παίξει και να χρησιμοποιήσει υπέρ της.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς οι Πρωθυπουργοί της χώρας προσπάθησαν να κινητοποιήσουν το ενισχύσουν το ρόλο της χώρας στους παγκόσμιους οργανισμούς, είτε μεσολαβώντας στη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων (εκμεταλλευόμενοι της παραδοσιακής σχέσης της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο), είτε στους Σέρβους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τους από το ΝΑΤΟ, είτε στις αρχές του Λιβυκού εμφυλίου (που οδήγησε στην αποπομπή και το θάνατο του Καντάφι). Σ' αυτό το κλίμα προσπαθειών (που η αλήθεια είναι ότι δεν έφεραν και ιδιαίτερα αποτελέσματα) ήρθε να προστεθεί στις αρχές της πανδημίας η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για "ανοιχτές πατέντες" των εμβολίων που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε. αλλά και η πρόσφατη του ίδιου για "διαβατήριο εμβολιασμού" που θα "διευκόλυνε" τις μετακινήσεις στον κόσμο. 

Η πρώτη πρόταση, που και λογική ήταν δεδομένων των τεράστιων ποσών που δόθηκαν από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την υλοποίηση των εμβολίων αλλά και ρηξικέλευθη αφού πραγματικά θα έδινε λύση ως προς την παραγωγή και τη διάθεσή τους, εγκαταλήφθηκε γρήγορα. Είναι κρίμα γιατί αυτή η πρόταση θα έβρισκε ανταπόκριση και θα έδινε και λύσεις. Το γιατί συνέβει αυτό δεν το γνωρίζουμε - ίσως παραήταν "αριστερή" για ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό.

Η δεύτερη πρόταση, αποτελεί στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το επιστέγασμα της πολιτικής ανοησίας μιας πολιτικής ομάδας που δεν μπορεί να κατανοήσει το που βρίσκεται η ίδια της, η χώρα - και εξηγούμαστε: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3-4 εμβόλια, τα οποία δυνητικά μπορούν να προσφέρουν ανοσία ενάντια στον κορωνοϊό - αν και είναι άγνωστη η κάλυψη που παρέχουν έναντι στις μεταλλάξεις, οι οποίες "τρέφονται" από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού. Είναι δηλαδή όντως ο μόνος δρόμος για να επανέλθουμε σε μια "κανονικότητα". Στην όλη όμως πρόταση για εφαρμογή ενός "διαβατήριου εμβολιασμού", υπάρχει μια σειρά προβλημάτων, που την καθιστούν ανέφικτη εώς ανόητη: 

α) δεν υπάρχουν αρκετές ποσότητες ώστε να υπάρξει - εντός του 2021 - εμβολιασμός αρκετών ανθρώπων ώστε οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία (και καθόλου συμπτωματικά - κατά την πρόταση Μητσοτάκη - θα πρέπει να έχουν "διαβατήρια εμβολίων") να καλυφθούν σε ποσοστό που να τους δώσει "ανοσία της αγέλης".

β) ακόμα και αν οι ποσότητες υπήρχαν, δεν υπάρχουν οι υποδομές και τα "χρειαζούμενα" να γίνουν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε να υπάρξει επιτυχής κάλυψη και 

(κυρίως)

γ) ειδικά για την Ε.Ε., κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό με βάση τον καταστατικό χάρτη της, ούτε μπορεί να μπει ως προαπαιτούμενο για να μετακινούνται οι πολίτες από ένα κράτος της Ε.Ε. σ' ένα άλλο. Γι' αυτό εξάλλου και τα σχέδια της Qantas για κάτι παρόμοιο μπήκαν "στον πάγο", τουλάχιστον όσο οι χώρες εκτός Ε.Ε. δεν ζητούν κάτι παρόμοιο. 

Κοντολογίς, δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης, που είναι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που με βάση τους σημερινούς ρυθμούς της θα χρειαστεί 5 χρόνια για να εμβολιάσει το 90% των κατοίκων της, να ζητάει "διαβατήρια εμβολίων" γιατί πολύ απλά αν εφαρμοστεί, οι μόνοι Έλληνες που θα μπορούν να πάνε οπουδήποτε ταξίδι το καλοκαίρι, θα είναι το "παρεάκι" των κυβερνητικών αξιωματούχων που έσπευσε να εμβολιαστεί πρώτο και οι 80χρονοι, οι γιατροί και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά εκεί τα πράγματα αναμένται να βελτιωθούν λόγω ύπαρξης υποδομών ή παράλληλων συμφωνιών για προμήθεια επιπλέον εμβολίων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αντέδρασαν αρνητικά. Υποστηρικτές βρήκε ο κύριος Μητσοτάκης κυρίως σε ελληνικλες ομοσπονδίες επιχειρήσεων σχετιζόμενες με τον τουρισμό (όπως οι Έλληνες ξενοδόχοι) και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα (ή με παρόμοια μυαλά με τα μυαλά του Πρωθυπουργού). Αυτό φαντάζει λογικό - όλοι αυτοί θεωρούν ότι έτσι θ' ανοίξουν τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός, παραβλέποντας όμως ότι με τους ρυθμούς που εμβολιάζεται η Ευρώπη, η χρονιά είναι χαμένη...

Βέβαια με βάση το ανακοινωμένο σκεπτικό της πρωτοβουλίας, Ο Κυριάκος ζητεί τη "θετική -και όχι αρνητική- ισχύ του εμβολιασμού", ενώ σε καμία περίπτωση "δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού ταξιδιωτών που δε θα έχουν κάνει το εμβόλιο". Στην πράξη βέβαια η πρόταση του δε λέει κάτι τέτοιο (αλλά ακριβώς το αντίθετο), ενώ ενισχύεται και το αίσθημα αντίδρασης από εκείνους που δεν καταλαβαίνουν την αξία των εμβολίων (καλύπτοντας την ανοησία τους πίσω από εκείνους που εμβολιάζονται), που θεωρούν ότι η έμμεση υποχρεωτικότητα κρύβει μια διάθεση διάκρισης σ' εκείνους που έχουν πρόσβαση και εμβολιάζονται και σ' εκείνους που είτε από επιλογή είτε από ανάγκη δεν εμβολιάζεται.  Και για να μιλάμε με παραδείγματα, αποκλείονται άτομα με ιστορικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, έγκυες, ανήλικοι ή ενήλικοι κάτω των 30, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ίσως και να μην εμβολιαστούν (με τους υπάρχοντες ρυθμούς) μέχρι το τέλος του έτους ή και καθόλου μέχρι οι μελέτες να το επιτρέψουν (για ορισμένους εξ αυτών). 

Την ίδια στιγμή επίσης είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι απλώς ένα "βαποράκι" για τη συγκεκριμένη ιδέα - και απλώς εξυπηρετεί πονηρούς σκοπούς...

Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε να δώσει το παράδειγμα, θα μπορούσε απλώς - και χωρίς φανφάρες - στην επόμενη ΝΟΤΑΜ που θα εκδόσει η χώρα, να προσθέσει ότι οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα εξαιρούνται της καραντίνας και των υποχρεωτικών τεστ πριν την προσγείωση τους στ' αεροδρόμια της χώρας, με ξεκάθαρη εξήγηση βέβαια ότι τα μέτρα ούτως αλλιώς θ' αποσυρθούν όταν η πανδημία υποχωρήσει. Παράλληλα θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για ειδικές κατηγορίες μη εμβολιαζομένων, ώστε να μην υπάρχει σαφής διάκριση εναντίον τους.  Έτσι πραγματικά θα φαινόταν ότι η πρότασή του δεν ήταν εκ του πονηρού και θα μπορούσε να φέρει (τουλάχιστον για τη φετεινή χρονιά) την χώρα μας σε ρόλο οδηγού, όσο αφορά τον τουρισμό, γιατί καμία άλλη χώρα από τους ανταγωνιστές μας δεν έχει ανακοινώσει τέτοια μέτρα. Αλλά μάλλον όλα αυτά, είναι ψιλά γράμματα για τον "πρωτοπόρο" Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: