Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

"Η πολλή εξυπνάδα βλάπτει" - η το πως έπεσε η Athens Voice στη γενική κατακραυγή για μια ανοησία

Πολλοί νομίζουν ότι η κατάρρευση του Max και του Κλικ, έκλεισε τον κύκλο της επικράτησης της "δηθενιάς" και του εξυπνακισμού στην χώρα μας. Αυτό φυσικά αποτελεί ένα μεγάλο κράτος. Οι ίδιοι αμόρφωτοι, απολίτιστοι και δήθεν "έξυπνοι" και "ανώτεροι" κακομοίρηδες συνέχισαν να γράφουν αλλού. Κάποιοι μετακόμισαν στην τηλεόραση, κάποιοι στα ραδιόφωνα και τις ιστοσελίδες, ενώ άλλοι κατέληξαν στα "free press" περιοδικά και εφημερίδες, που μια περίοδο κατέκλυσαν τους σταθμούς του μετρό και του υπογείου σιδηρόδρομου στην Αττική. 
H "Athens Voice" αποτέλεσε πεδίο "δόξας" για πολλούς απ' αυτούς. Προσπαθώντας να περάσει ένα "ανατρεπτικό" στυλ, καθιερώθηκε ως η "εναλλακτική" ενημερωτική φωνή της πρωτεύουσας, αποκτώντας ιστοσελίδα και ραδιόφωνο. 
Αυτό δεν είναι κακό - πολλές ιστοσελίδες και δωρεάν έντυπα προσπάθησαν να βρουν το σφυγμό της νεολαίας (η οποία έχει μάθει στην "τζάμπα" ενημέρωση και διαδικτυακή ψυχαγωγία και δε νοιάζεται για την ουσία και την ποιότητα που λαμβάνει). Αν ξέρει κανείς τα όρια που έχει το "τζάμπα" και δεν τον απασχολεί η προέλευση ή το επίπεδο του προϊόντος που λαμβάνει, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που το δήθεν ανατρεπτικό, καταντάει προσβλητικό και από το σημείο που στο βωμό του "like" και της αποδοχής από τις μάζες, δεν υπήρχε σεβασμός για το τίποτα. 
Η "Athens Voice" είχε πολλές φορές αποδείξει αυτό που ο σοφός λαός έχει πει με μια φράση: "η φτήνεια τρώει τον παρά". Τα σχόλια της εφημερίδας και των συντακτών της, έχουν δείξει επανειλλημένα ότι η δήθεν "προοδευτική" εναλλακτική ενημέρωση είναι όχι μόνο προσβλητική για τη νοημοσύνη των αναγνωστών/ακολούθων της αλλά είναι συχνά και περισσότερο αρτηριοσκληρωτική από την πιο σκληρά συντηρητική. Για να μη σχολιάσουμε το επίπεδο των ειδήσεων που κατακλύζουν την εφημερίδα, τα social media και την ιστοσελίδα της...
Μέχρι τώρα βέβαια οι εξυπνάδες και τα σχόλια έπεφταν κατά της Εκκλησίας, του Δημοσίου και των (παλιών) κομμάτων. Ασφαλείς δηλαδή επιλογές, στις οποίες όποιος αντιδρούσε μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως "βολεμένος" και "συντηρητικός".
Όταν όμως ξεκινάς να κάνεις κάτι, και αυτό το κάτι αρχίσει να έχει αποδοχή, είναι πολύ εύκολο να γίνεις αλλαζονικός, νομίζοντας ότι είσαι "ο πιο έξυπνος" και "υπεράνω όλων". Και έτσι φτάσαμε στα πρόσφατα γεγονότα και στο σχόλιο που προκάλεσε τη γενική κατακραυγή της εφημερίδας...
Αφορμή για το σχόλιο ήταν η αυτοκτονία μιας αποκλειστικής νοσοκόμας από την Αρμενία, η οποία προκειμένου ν' αποφύγει αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο. Ένα τραγικό γεγονός που καταδεικνύει το πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει η απελπισία ενός ανθρώπου. 
Επειδή προφανώς στους συντάκτες της εφημερίδας δεν έφτανε η παρουσίαση της είδησης, αποφάσισαν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, κάνοντας και το παρακάτω "έξυπνο" σχόλιο: «Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού».
Συνέδεσαν δηλαδή έτσι την απελπισία ενός παράνομου μετανάστη που οδήγησε στο θάνατό της, με την προ ετών, "θεατρική" κίνηση του Τσίπρα να συνοδευτεί από μια κοπέλα, που αν και γεννημένη στην Ελλάδα, δεν είχε χαρτιά, ούτε άδεια παραμονής. Η ανοησία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο.
Μια τόσο χοντροκομμένη "εξυπνάδα" βέβαια, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Τα σχόλια κατέκλυσαν τα social media της εφημερίδας, ενώ ο μισός πολιτικός κόσμος (αυτός που είναι ενεργός διαδικτυακά τουλάχιστον) βγήκε και καταδίκασε το σχόλιο.
Η εφημερίδα στην αρχή, σφύριξε αδιάφορα...Όταν όμως η κατακραυγή έγινε γενική, αναγκάστηκε ν αποσύρει το σχόλιο και να εκδόσει μια ανακοίνωση η οποία κατέληγε στο εξής τσιτάτο:
"Ζητάμε συγγνώμη, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί στα ευαίσθητα θέματα, στον δημόσιο λόγο δεν έχουν όλοι τους ίδιους κώδικες", το οποίο μεταφράζετε εύκολα ως "δε φταίμε εμείς γι' αυτό που είπαμε, φταίτε εσείς που δεν μας καταλάβατε".
Και εκεί ακριβώς είναι η άλλη πλευρά του προβλήματος: η "Athens Voice" και η νοοτροπία που εκφράζει ως μέσο (και η οποία έχει δεκάδες εκφραστές και μιμητές στην χώρας μας), ακόμα και όταν κάνει κάτι τόσο εξώφθαλμα λάθος, θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η στάση της ή οι πράξεις της. 
Η συγγνώμη είναι λειψή και ακολουθείτε από την αντίληψη ότι η ευθύνη ανήκει στους κρινόμενους, που δεν κατάλαβαν την ορθότητα και το "μεγαλείο" του σχολιασμού.
Και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: