Προσπαθώ στη ζωή μου να είμαι αισιόδοξος, αλλά αυτό που βλέπω είναι μια σειρά από κινήσεις που μπορεί να μειώσουν τα κρατικά έξοδα και ν' αυξήσουν σε πρώτη φάση τα έσοδα του κρατικού ταμείου, παράλληλα όμως είναι αναπόφευκτο ότι θα ρίξουν το βιοτικό μας επίπεδο, θ' αυξήσουν την ανεργία, θα υπονομεύσουν τις επόμενες γενιές και που θα οδηγήσουν τους νέους αυτής της χώρας σε μια νέα μετανάστευση για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό δεν είναι καταστροφολογία: H άμεση μείωση (στο δημόσιο) και η έμμεση (στον ιδιωτικό) του ετήσιου εισοδήματος του Έλληνα, θα μειώσει αναπόφευκτα την κατανάλωση επομένως θα οδηγήσει σε ασφυξία και κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετώπιζουν προβλήματα επιβίωσης. Παραλλήλα δε η περιστολή δαπανών στην υγεία, την παιδεία και την λειτουργία του δημοσίου τομέα, θα οδηγήσει σε χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις.
Η ανεργία (που θ'αυξηθεί αναπόφευκτα) θα ενισχύσει το ρεύμα φυγής στο εξωτερικό νέων επιστημόνων, πράγμα που θα φανεί τα επόμενα χρόνια - οι καλύτεροι θα φεύγουν και η χώρα θα υποφέρει αφού το ακαδημαϊκό της επίπεδο θα πέσει χαμηλότερα. Παράλληλα θα ενισχυθούν αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει: Εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή. Και αλλίμονο σ' αυτούς που ζουν στο όριο - ο αγώνας της επιβίωσης θα γίνει μια απτή πραγματικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση εγκληματικότητας, πενία κ.λπ).
Τέλος να σημειώσουμε τον κίνδυνο ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας και των εθνικών γαιών, την ενίσχυση της "συνεργασίας" κράτους - ιδιωτών (ΣΔΙΤ) στις επόμενες αναγγελίες μεγάλων έργων (κατά τις οποίες το κόστος είναι πολλαπλάσιο για τον κρατικό κορβανά σε σχέση με το υπάρχον σύστημα των εργολαβιών) κ.ο.κ.
Αν και η τελευταία παράγραφος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνη της, φανταστείτε που θα φτάσουν οι τιμές στο ηλεκτρικό αν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η ΔΕΗ (η οποία είναι υποχρεωμένη ως κρατική επιχείρηση να ασκεί κοινωνική πολιτική), τι θα γίνει στον πολιτισμό αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ (αποτελεί την βασικότερη πηγή χρηματοδότησης του) ή αν ο έλεγχος του νερού περάσει σε ιδιώτες (αυτό δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι)...
Και τέλος έχουμε τα εθνικά θέματα...Για τα οποία ο μεγάλος συνθέτης μας, Μίκης Θεοδωράκης, λέει:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου