Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πως θα μας επηρεάσουν οι αλλαγές στην πώληση των φαρμάκων

Η κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση. Θα κάνει οτιδήποτε της προτείνουν διάφοροι οργανισμοί του εξωτερικού, είτε υπάρχουν "υποχρεώσεις" απέναντί τους είτε όχι. Έτσι λοιπόν "σύμβουλοι" και "παρασύμβουλοι" συνωστίζονται στις πόρτες της, συντάσουν εκθέσεις (υποβολιμιαίες πολλές φορές από ντόπιους και αλλοδαπούς "παράγοντες") και προτείνουν μέτρα και ημίμετρα σωρηδόν. Ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας Κυριάκος, ένας Αντώνης, ένας Άδωνις και ένας Μιχάλης που δεν χαλάνε χατήρι και κάνουν τα πάντα, σαν τα κορίτσια των ροζ γραμμών. Και που καλύτερος χώρος για να συμβούν αλλαγές παρά στον χώρο της υγείας - όπου ο ροδαλός υπουργός μας δίνει στην κυριολεξία ρεσιτάλ. Τα παραδείγματα άπειρα, με τα γεννόσημα φάρμακα (λεπτομέρειες εδώ) και τις αλλαγές στη συμμετοχή στην πληρωμή τους (ειδική ανάρτηση εδώ) ν' αποτελούσαν δύο από τις τελευταίες σχετικές αλλαγές.

Ο χώρος της υγείας όμως είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το αρμόδιο υπουργείο αλλά είναι ένας χώρος που εμπλέκονται πολλοί, μεταξύ των οποίο και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τελευταίο παράδειγμα εμπλοκή του, είναι η περίφημη απελευθέρωση στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση θεωρούσε ως κάτι το "λάθος" και επομένως απέκλειε "κατηγορηματικά" ότι θα συμβεί. Για το θέμα αυτό όμως υπάρχει αλλαγή στάσης (τι περίεργο ε;) πρόσφατα, με τη δημιουργία πάντως ομάδων "κοινωνικού διαλόγου" για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Το ρεπορτάζ πάντως για το συγκεκριμένο θέμα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σκέψης για το τι θα γίνει πραγματικά: "Κανένα σημείο επαφής για την απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν βρέθηκε ούτε στο νέο ραντεβού που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών. Όπως ανέφεραν οι φαρμακοποιοί, γνωστοποιήθηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι το νομοσχέδιο θα έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα, το υπουργείο θα προχωρήσει τη συγκεκριμένη απελευθέρωση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Στο μεταξύ επισημάνθηκε στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου ότι οι λεπτομέρειες αυτής της απελευθέρωσης θα συζητηθούν και θα οριστούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ. Kύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν μετά τη συνάντηση ότι η πολιτική ηγεσία του βρίσκεται σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και ότι δεν υπάρχει δογματική προσέγγιση αλλά βασική έγνοια είναι η προστασία του καταναλωτή, τόσο στο φάρμακο όσο και στις άλλες αγορές. Υπογράμμιζαν με έμφαση ότι επιδίωξη είναι η μείωση των τιμών και ότι ο διάλογος με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι χρήσιμος γιατί αποσαφηνίζει τεχνικές πτυχές και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει πιο δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις ενώ σημείωναν τέλος πως «χωρίς αντιμετώπιση των στρεβλώσεων οι τιμές δεν είναι δυνατόν να πέσουν στο βαθμό που πρέπει»."

Η κυνικότητα του υπουργείου βέβαια σπάει κόκκαλα: "εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, ό,τι κι αν λέτε εσείς" είναι η σύνοψη του "κοινωνικού διαλόγου". Και η ιστορία είναι επαναλαμβανόμενη: η αγορά θ' απελευθερωθεί, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπουν στα σούπερμαρκετ (και θα πωλούνται ελεύθερα), οι τιμές τους δε θα πέσουν και απλά η "πίτα" θα μοιραστεί και σταδιακά θα περάσει σε μεγάλο βαθμό στις "υπεραγορές" που θα μπορούν να πωλούν ασπιρίνες, σιρόπια, σκευάσματα κ.ο.κ. ελεύθερα, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή - μέχρι να επιτραπεί το 24ωρο άνοιγμα των σούπερμαρκετ το οποίο και θα είναι το επόμενο βήμα της συγκυβέρνησης  - προς την "πρόοδο και την ανάπτυξη" πάντα.

Θα μας πείτε...Μας ο Άδωνις αντιδράει όπως αποκαλύπτει έταιρο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στους ιστοτόπους του ΔΟΛ: "Την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας προς το -συναρμόδιο για το θέμα- υπουργείο Ανάπτυξης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση χρειάζεται και τη δική του υπογραφή." E, και; Λέμε εμείς. Το μέτρο θα περάσει είτε με τον Άδωνι είτε χωρίς, όποτε το προηγούμενο ρεπορτάζ αποκαλύπτει...

Εδώ έχουμε να παρατηρήσουμε δύο τινά: σε μια σοβαρή χώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα εξαφάνιζε πρώτα όλους εκείνους τους παράγοντες που ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές - αυτό που ο κ. Χατζιδάκης και οι μυστικοσύμβουλοί του ονομάζουν ως "στρεβλώσεις της αγοράς". Μετά θα ερευνούσε αν η αγορά "αυτορυθμίζεται" και επομένως αν χρειάζονται παρεμβάσεις όπως αυτή που "προτείνει" ο ΟΟΣΑ και την οποία τώρα αποδέχεται η κυβέρνηση. (Σημείωση: ο ΟΟΣΑ προτείνει και άλλα πράγματα βέβαια, πιο θετικά για τους εργαζομένους, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει την ίδια σπουδή για να τα εφαρμόσει). Στην περίπτωση μας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και επομένως όφελος ΔΕΝ θα υπάρξει.

Δεύτερον, ακόμα και αν συνέβαινε υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι χαμηλής αξίας (αναλογικά με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη πάντα) ή/και γεννόσημα, επομένως οποιαδήποτε μείωση δε θα φανεί στην τσέπη του καταναλωτή - ακόμα και αν συνέβαινε. Ο λόγος που γίνεται η φασαρία είναι φυσικά ότι αποτελούν μεγάλο όγκο των πωλήσεων και η απώλεια μεριδίου θα "χτυπήσει" τα φαρμακεία εκεί που πονούν: δηλαδή στο ταμείο. Με τους ασφαλιστικούς φορείς να πληρώνουν με έξι μήνες καθυστέρηση και το "τεφτέρι" να ζει μεγάλες δόξες, απώλειες εσόδων δεν "καταπίνονται" εύκολα.

Εμείς σε όλα αυτά θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: η κίνηση ωφελεί μόνο τα σούπερμαρκετ και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε απελευθέρωση στην πώληση των φαρμάκων χωρίς παράλληλα την ύπαρξη μηχανισμών ασφαλείας για το ποιος αγοράζει φάρμακα και για πιο λόγο είναι μια κίνηση απαράδεκτη και προέρχεται από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς. Τουλάχιστον στο φαρμακείο, ένας φαρμακοποιός μπορεί να ελέγξει που πάει το φάρμακο, να προτείνει ένα σκεύασμα και να δώσει μια συμβουλή. Σ' ένα σουπερμάρκετ ούτε έλεγχος θα υπάρχει, ούτε συμβουλές θα δίνονται. Και η δημόσια υγεία μπαίνει σε μια δίνη που δεν χρειάζεται να μπεί. Μακάρι να είμαστε υπερβολικοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: