Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αντιδράς στην κυβέρνηση; Στον εισαγγελέα (το παράδειγμα των κατοίκων της Ιερισσού)

Διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία": "Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, για τα επεισόδια στη Χαλκιδική στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά της εξόρυξης χρυσού, μπαίνουν ακόμα δεκάδες πολίτες. Η Αστυνομία καλεί άλλους 54 κατοίκους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, οι πρώτοι στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο και οι δεύτεροι στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας.
 Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι όλα σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν μεταξύ άλλων τις πράξεις της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης κ.ά.
Δύο από τις δικογραφίες περιλαμβάνουν ισάριθμα περιστατικά που κατήγγειλαν εργαζόμενοι της ‘Ελληνικός Χρυσός', σύμφωνα με τους οποίους, δέχθηκαν επίθεση και παρεμποδίστηκαν με απειλές να πάνε στη δουλειά τους, από κουκουλοφόρους στο Χονδρό Δέντρο.
Η τρίτη δικογραφία αφορά επεισόδια που έγιναν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ κατοίκων της Ιερισσού και αστυνομικών δυνάμεων, όταν οι πρώτοι κατά το κατηγορητήριο έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε ελαστικά, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διέλευση αστυνομικών που κατευθύνονταν στον οικισμό για να συνδράμουν συναδέλφους τους στις έρευνες για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές, ένα μήνα πριν. Για στάση και αντίσταση κατά της αρχής κατηγορούνται περίπου 25 κάτοικοι της Ιερισσού, για την ημέρα της εισβολής των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ με δακρυγόνα, μέχρι και στο σχολείο, την Τσικνοπέμπτη. Πρόκειται για νέα δικογραφία, που στηρίζεται σε μαρτυρία αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, κατάφερε μέσα από τους καπνούς και τα δακρυγόνα και μέσα στον πανικό που προκλήθηκε, να αναγνωρίσει και να κατονομάσει τουλάχιστον 25 κατοίκους, οι οποίοι του ήταν παντελώς άγνωστοι."(όλο το ρεπορτάζ εδώ).

Να λοιπόν που η αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί εμφυλιοπολεμικές μεθόδους, κάνοντας κλητεύσεις εκφοβισμού, χρησιμοποιώντας αστυνομικούς-σούπερμαν (με όραση που θα ζήλευαν και γάτες) για να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Για τον τρόπο δράσης των ΜΑΤ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ούτε κουβέντα...

Η τραγικότητα της κυβέρνησης δε φαίνεται μόνο από το γεγονός της κλήσης των κατοίκων της Ιερισσού ως υποψήφιοι ένοχοι (αλήθεια κύριε Σαμαρά μήπως να καλέσετε για κατάθεση και τους 30000 που πήγαν στη συναυλία συμπαράστασης; Τους τραγουδιστές που τραγούδησαν εκεί; Τους μοναχούς του Αγίου Όρους που αντιδρούν στα σχέδια της εξόρυξης;  Τους δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη δική σας σημαία;). Είναι η εξομείωσή τους με τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και μ' αυτούς που έκαψαν την Marfin. Δηλαδή εξομειώνουμε κάποιου που αντιδράει επειδή τον υποχρεώνουν ν' αναπνέει δηλητήρια και να ζει σ' ένα σεληνιακό τοπίο με ένα δολοφόνο. Τέτοια μυαλά κουβαλάνε στην κυβέρνηση, νομίζοντας ότι θα γυρίσουν το παιχνίδι των εκλογών προς όφελός τους. 

Φαίνεται επομένως ξεκάθαρα ότι έκαναν τραγικό λάθος, όσοι πίστεψαν πως η μετάβαση της εξουσίας από το αποθνήσκον δικομματικό σύστημα σε μια διαφορετική δύναμη θα γινόταν δημοκρατικά και χωρίς παρατράγουδα. Επίσης δείχνει ξεκάθαρα ότι όσοι τόνιζαν ότι οι δηλώσεις των ανεπάγγελτων Κρανιδιώτη και Κεδίκογλου περί "δύο άκρων" (εννοώντας Χ.Α. και ΣΥΡΙΖΑ) αποτελούν "προσωπικές απόψεις", μάλλον δεν είχαν ιδία αντίληψη των γεγονότων. Ο Αντώνης Σαμαράς, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τ' όνειρο της Πρωθυπουργίας ζωντανό, δεν είναι μόνο έτοιμος να θυσιάσει την προσωπική του υγεία, αλλά και την συνταγματική ομαλότητα, οδηγώντας στ' άκρα μια διαμάχη που πιθανότατα δε θα ωφελήσει ούτε τον ίδιο αλλά ούτε και την χώρα, την οποία υποτίθεται ότι τόσο αγαπά. Δε γνωρίζουμε το που θα καταλήξει η όλη υπόθεση. Βλέπουμε όμως ότι η ακρότητα συναγωνίζεται μόνο τη φαυλότητα σε μέγεθος, στην χώρα μας. Και όταν στον χορό μπαίνουν Πρωθυπουργοί λίγα μπορεί κανείς να περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: