Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Με προεδρικό διάταγμα (!!!) οι απολύσεις στο Δημόσιο

Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Έθνος" την παρακάτω είδηση  και γινόμαστε έξω φρενών:

"Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Βουλής θα είναι δυνατόν να καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίας, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και να γίνονται απολύσεις, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και φέρει και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη.
Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται στο εξής, με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ. Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής."

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αποφασίζει να παρακάμψει μονίμως την Βουλή για κάτι το οποίο είναι αρμόδια καθ' ύλην: δηλαδή την νομοθεσία. "Αποφασίζει και διατάζει" ότι ο κάθε Στουρνάρας και Χατζιδάκης θα μπορούν  - κατά το δοκούν - να καταργούν οργανισμούς και ν' απολύουν ανθρώπους, σύμφωνα με τις ορέξεις της τρόικας. Γιατί αν ήταν δικές τους, θα λέγαμε ότι θα το έκαναν λόγω κάποιας διεστραμμένης απόλαυσης. Όμως όχι. Θα το κάνουν για τον κάθε δανειστή που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς και μόνο.

Βέβαια, αν ξέραμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, λειτουργούσε με γνώμονα την προστασία του Συντάγματος ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κάποιος ο οποίος θα ήταν κάτι παραπάνω από ένας γεράκος στα πρόθυρα της κατάρρευσης (τον οποίο θα τον ένοιαζε έστω και για λίγο η υστεροφημία του), τότε θα μας πείραζε λιγότερο. Θα υπήρχε τουλάχιστον μια δικλείδα ασφαλείας, αν και η πρόσφατη απόφαση του για την ΕΡΤ που δεν εκτελέστηκε ποτέ (ενώ μπορούσε να είναι άμεσα εκτελεστή) και το "γράψιμο" του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τις ενστάσεις που έχει υποβάλει για σωρεία άρθρων - τα οποία "πέρασαν" κανονικά, δείχνει την εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση για το Σύνταγμα και τα δικαστήρια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως αποτελεί έναν οργανισμό αποτελούμε από κατ' όνομα δικαστικούς που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο πολιτικές αποφάσεις. Και όταν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αφήνει "εύλογα χρονικά διαστήματα" τα οποία κρατούν για χρόνια εγκλωβισμένη μια ολόκληρη χώρα. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί δυστυχώς μια θλιβερή καρικατούρα εντολοδόχου που τα υπογράφει όλα. 


Και πάλι όμως θα περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα περνούσε το νομοσχέδιο από την ολομέλεια της Βουλής και ως ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αντ' αυτού χρησιμοποιεί μια αποκρουστική τακτική - αυτή της άσχετης τροπολογίας σε ένα προφανώς άσχετο νομοσχέδιο, και μάλιστα σε θερινό τμήμα όπου τα πράγματα είναι πιο "ελεγχόμενα".  Έτσι σιγουρεύει την ψήφιση της - βασισμένη πιθανότατα στο ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν τι. Πρώτη φορά ΔΕΝ θα είναι πάντως...

Είπαμε...Η κυβέρνηση έχει πάρει την κατηφόρα και δε σταματάει. Υπονομεύει τη δημοκρατία θεωρώντας ότι θα "όλα θα περάσουν". Δεν είναι έτσι όμως. Το 19% δεν απέχει πολυ από το 12%...Ελπίζουμε σύντομα να βρεθούν ορισμένοι που να πουν "μέχρι εδώ" και να τους στείλουν σπίτι τους. Πριν να είναι αργά για όλους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: