Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αντισυνταγματικότητα πολυνομοσχεδίου, τα ΜΜΕ και το κλείσιμο νοσοκομείων...

Η ελληνική κοινωνία είναι στα όρια της. Ή μάλλον τα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό. Αυτό δε φαίνεται μόνο από την άνοδο της Χ.Αυγής, το ξύλο στους δρόμους ή τη φτώχεια και την ανέχεια που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους.

Φαίνεται και με τα όσα γίνονται στην Βουλή με χαρακτηρισμούς που δεν τιμούν τους "ευπρεπείς" εκπροσώπους μας. Αφορμή του τελευταίου ξεσπάσματος η αίτηση αντισυνταγματικότητας 7 άρθρων του Πολυνομοσχεδίου, μια αίτηση που βασιζόταν σ' έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αντισυνταγματικά άρθρα στο νομοσχέδιο. Η αίτηση απορρίφθηκε αφού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν περισσότεροι. Η εξέλιξη αυτή δεν μας προξένησε εντύπωση: ήταν ποτέ δυνατόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να χάσει τέτοια ψηφοφορία ακόμα και αν παραδεχόταν (όπως κι έγινε) ότι "υπήρχαν άρθρα που κινούνται στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας"; Όχι βέβαια. Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους, ότι το δίπλο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και μέχρι πρότεινως και η ΔΗΜΑΡ για να μην ξεχνιόμαστε) έχει κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τις διατάξεις του.

Η κουβέντα άναψε και η αντιπαράθεση τράβηξε στ' άκρα. "Άϊ σιχτίρ μωρή", "Θα μας κ@@@εις τ' αρ@@@α" ήταν μόνο δύο από τις υψηλού επιπέδου εκφράσεις που ειπώθηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές (Τζαμτζής και Αντωνίου τα ονόματα - να τους ξαναψηφίσουμε). Το αστείο είναι ότι τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν σ' αυτά τα λόγια (όπως και στα περί προδοσίας που ανέφερε η κα Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ), αφήνοντας στην άκρη το "αμελητέο" (κατ' αυτούς πάντα) θέμα της Συνταγματικότητας. Η δε έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του κράτους (που εγείρει τα ερωτήματα) πέρασε ως μονόστηλο - όπου δημοσιεύτηκε. Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε βέβαια; Τέτοια θέματα δε συμφέρουν τον "αγώνα τους" και μπαίνουν στην άκρη. Εδώ πρόσφατα, παρουσιάστηκε ως "παρωχημένη" η προστασία των ομαδικών απολύσεων στην χώρα μας με το επιχείρημα ότι παρόμοια προστασία υπάρχει μόνο στην Ολλανδία (υπάρχει σχετικό δημοσίευμα ενός non-paper του Υπουργείου Εργασίας το οποίο παρουσιάστηκε ως "ρεπορτάζ" σε ημερήσια οικονομική εφημερίδα του συγκροτήματος Μπόμπολα), ξεχνώντας επί της ουσίας ν' αναφέρει το πόσο δύσκολο κάνει τέτοιες κινήσεις το δίκτυ προστασίας που υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Λεπτομέρειες θα μας πείτε...

(Το κωμικό πάντως της ανταλλαγής ύβρεων στην Βουλή είναι ότι ο προεδρεύων (και εξέχον μέλος του θεάτρου Σκιών που μας κυβερνάει) κ. Τραγάκης, δεν εγκάλεσε τους βρίζοντες αλλά την βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κα Μακρή που απάντησε ότι "είναι τιμή μου να με βρίζουν προδότες". Δηλαδή το δόγμα "τα δικά μας παιδιά είναι καλύτερα" εφαρμόζεται και σε ότι αφορά τη διαδικασία της Βουλής. Και έχουμε ακόμα πολλά να δουν τα μάτια μας...)

Την ίδια ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις η "αναδιάρθρωση" της υγείας προχωρά. Και δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα, εντός Αττικής, νοσοκομεία που υποβαθμίζονται...Εκεί τουλάχιστον υπάρχουν γιατροί. Αναφερόμαστε στην περιφέρεια όπου οργανικές θέσεις καταργούνται, οδηγώντας σε αφανισμό κλινικές που καλύπτουν ολόκληρα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου που οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν την κατάργηση των δύο εκ των τριών θέσεων παιδιάτρων. Διότι, ποιος-ποια παιδίατρος θα αντέξει να σηκώσει μόνος-μόνη το βάρος μιας παιδιατρικής κλινικής με ολοένα αυξανόμενα (λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας πολλών γονιών) περιστατικά; Και δεν φτάνει μόνο αυτό, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων (ένεκα ΕΟΠΠΥ) για μια μικροβιολογική εξέταση στο Σκυλίτσειο πρέπει να περιμένουν ένα εξάμηνο (!), οι φωστήρες του Υπουργείου Υγείας με τον νέο Οργανισμό που ετοιμάζουν καταργούν και μία θέση μικροβιολόγου - μειώνοντας στα πλαίσια της "οικονομίας" το προσωπικό.

Και το επιπλέον ζήτημα είναι πως τόσο οι απολύσεις όσο και τα λουκέτα που ετοιμάζονται έχουν σχεδιαστεί επί χάρτου, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα πληθυσμιακά κριτήρια και οι ανάγκες των ασθενών. Αλλωστε, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας στην "Ελευθεροτυπία": «Υγειονομικός χάρτης δεν υπάρχει, παρ' ότι έχουν δοθεί 6 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή του προσωπικού αλλά και οι ανάγκες σε όλη τη χώρα θα γίνονταν μέσα από το χάρτη υγείας για τον οποίο έδωσαν 6 εκατ. ευρώ ώστε να υλοποιηθεί από την ΕΣΔΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ομως όχι μόνο δεν τον υλοποιήσαν, αλλά φθάσανε σε τέτοιο σημείο αντιδικίας που δεν προχωρεί τίποτε. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τις όποιες αλλαγές και τα λουκέτα σε νοσοκομεία και κλινικές, αφού δεν υπάρχουν καν τα στοιχεία». 

Όλα καλά λοιπόν αρκεί να μην αρρωστήσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: