Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ξεκινά η μάχη των σκουπιδιών / Ποιές είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Είδηση:  Σε μάχη για τη διαχείριση των απορριμάτων με πρώτη τη ΔΕΗ έχουν επιδοθεί οι εργολάβοι, με τη διαχείριση των εργοστασίων να ξεπερνά τα 25 χρόνια και τα ποσά που θα μοιραστούν να ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθούν οι προσφορές για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, στην οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι όμιλοι Ελλάκτωρ-Ηλέκτωρ, J&P Άβαξ- Μεσόγειος - Polyeco και η Τέρνα.
Ενστάσεις και προδικαστικές προσφυγές στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επισκιάζουν τον διαγωνισμό και βάζουν στο στόχαστρο τη σύμπραξη της Τέρνα με τη ΔΕΗ για τα έργα της Αττικής. Κατά της συμμαχίας που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF) και προκαλεί αλυσωτές αντιδράσεις στην αγορά έχουν στραφεί με ξεχωριστές προσφυγές τους η J&P Άβαξ συμφερόντων Ιωάννου - Παρασκευαίδη, η Άκτωρ - Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνο - ολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η Ερέτβο του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου. Βρίσκουν νομικό πάτημα λέγοντας πως η ΔΕΗ  αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, η κάθοδός της στο διαγωνισμό με την Τέρνα υπονομεύει την ίση μεταχείριση, τη διαφάνεια και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης.
Με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλούν οι εταιρείες υπενθυμίζοντας ότι η Τέρνα είναι ο βασικός προμηθευτής της Επιχείρησης για την κατασκευή της νέα μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά της έγκρισης του φακέλου της Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού τάχθηκε ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δημοσθένης Κουπτσίδης, συντασσόμενος με τα σημεία των προσφυγών των εταιρειών Άκτωρ και J&P Άβαξ που αναφέρονται στα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις της εταιρείας.
Την Τέρνα Ενεργειακή είχε κόψει η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού. Την πέρασε όμως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυρού ανταγωνισμού από έμπειρες και φερέγγυες εταιρείες και τη διασφάλιση των συμφερόντων της διαδημοτικής επιχείρησης και των πολιτών.
Από τα ωριμότερα ΣΔΙΤ είναι το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Αναμένεται να κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.
Στην Αττική, σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό, ο οποίος ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προεπιλογής ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική ( Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή, Άνω Λιόσια) συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ –Μεσόγειος,ι Novaera Hellas και Ερέτβο –Δομοσπόρτ – Έγνων ΑΤΕ.

Σχόλιο: Η προερχόμενη εκ της "Deal News" είδηση, παρουσιάζει πολύ γλαφυρά το απίστευτο αλισβερίσι το οποίο συντελείται με έπαθλο ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και αφορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας - τα σκουπίδια. Οι μεγαλοεργολάβοι βεβαίως συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ - είχαμε τα 4 δις τα οποία ενεχειριάστηκαν για να προχωρήσουν οι αυτοκινητόδρομοι (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες), τους εκβιασμούς τους ώστε να εκτελέσουν τις συμβάσεις τους και τώρα - αφού ξεπεράσαμε τον σκόπελο της Κερατέας στην οποία θυσιάστηκαν οι κάτοικοι της περιοχής για να μπορέσουν κάποιοι να θησαυρίσουν (θυμηθείτε εδώ τι συνέβει) - έχουμε τους ίδιους ανθρώπους (που είναι παντός καιρού και κυβερνήσεων) να είναι έτοιμοι να βάλουν "χέρι" και εδώ.

Τα έργα βέβαια πρέπει να γίνουν. Αλλά θεωρούμε ότι για πρώτη φορά, θα πρέπει να υπάρξει μια αδιάβλητη διαδικασία, στην οποία οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα έπρεπε να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο και οι αποφάσεις να λαμβάνονται προς όφελος του κράτους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν το έργο γίνεται με την μορφή ΣΔΙΤ (που υπενθυμίζουμε παρουσιάζεται να λειτουργεί συντριπτικά εις βάρος των κρατικών ταμείων ακόμα και σε χώρες που αν μη τι άλλο, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια απ' ότι στην χώρα μας) και οι συμμετέχοντες λειτουργούν πανομοιότυπα.

Μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε την υπόθεση;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στο "Ποντίκι" για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: "Η φούσκα περί νέας οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, που δημιουργείται με τις ευλογίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σπρώχνει όλο και περισσότερα γκρίζα επενδυτικά κεφάλαια στην πόρτα του Μαξίμου. Ενώ οι αισιόδοξες δηλώσεις για στροφή στην ανάπτυξη συνεχίζονται, διάφοροι επιτήδειοι, όπως μαθαίνουμε, περνούν το κατώφλι υπουργείων και ζητούν μέχρι και νησιά σε εξευτελιστικές τιμές. Το ανησυχητικό είναι ότι τα διάφορα στελέχη ανταποκρίνονται με θέρμη στον βωμό της επιστροφής στις αγορές, που είναι το νέο στοίχημα.

Η τελευταία πράξη του δράματος έχει αρχίσει, πριν η τρόικα μας πετάξει στη τύχη μας.

Βεβαίως, ανάμεσα στις υπεραισιόδοξες δηλώσεις και τοποθετήσεις, που δεν κρύβουν τίποτε άλλο από την απόφαση να μη λάβουμε άλλο δάνειο, αλλά να επιστρέψουμε στις αγορές στο τέλος του 2014 με φουλ δανεισμό, παρ’ ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, υπάρχουν και εκτιμήσεις που κρατούν χαμηλά τον πήχη. Ακόμη μια φορά η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 0,6% ανάπτυξη το 2014 και ανεβάζει την ύφεση φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, από 4,2% που είναι η επίσημη εκτίμηση της Κομισιόν.

Ανεπισήμως, βεβαίως, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν φοβούνται ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ το 2013, καθώς γνωρίζουν καλά ότι η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι πλασματικοί. Οι διάδρομοι των Βρυξελλών βοούν για το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του, ώστε τα έσοδα να δείχνουν αυξημένα. Κανείς όμως δεν αναφέρει το παραμικρό. Όπως ακριβώς είχε γίνει και την περίοδο 2001-2009, την οποία ύστερα πληρώσαμε με τα μνημόνια.

Η ΤτΕ, από τη μία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης. Από την άλλη, δεν ξεχνάει τον ρόλο της, που είναι να βοηθάει τους δανειστές. Έτσι ο Προβόπουλος φρόντισε να υπενθυμίσει, μέσω της έκθεσης, ότι το Δημόσιο πρέπει να συρρικνωθεί κι άλλο με γενναίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Διαφορετικά... όλα τινάζονται στον αέρα. Παρ’ ότι όμως όλοι αυτοί ανησυχούν για το 28% της επίσημης ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου δεν υπάρχουν.

Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Παρίσι και η συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δεν ήταν καταλυτική ώστε ο διεθνής οργανισμός να τηρήσει αισιόδοξους τόνους στην έκθεσή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ανεβάζει την ύφεση φέτος στο 4,8% του ΑΕΠ και, το κυριότερο, αναφέρει ότι το 2014 θα είναι η έβδομη υφεσιακή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2%. Είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει ούτε το 2014.

Κατά την έκθεση, η συνέχιση της ύφεσης θα επιφέρει επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές. Λέει επίσης ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να τροφοδοτήσουν την Ελλάδα με έκτακτο δανεισμό, κάτι που απορρίπτει από τώρα η Γερμανία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει το πολιτικό παιχνίδι του «Greek success story».
Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των πραγματικών μισθών και οι αδύναμες εξαγωγές βαθαίνουν την ύφεση στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά, αυξάνοντας τις κοινωνικές εντάσεις.

«Η δομική προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών πρέπει να συνεχιστεί, όμως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν, εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο ισχνή από το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την τρόικα. Η αποκατάσταση της πιστωτικής ανάπτυξης αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ταχεία απομάκρυνση των εμποδίων που απομένουν στον ανταγωνισμό θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο προϋπολογισμός του 2013 φαίνεται να βρίσκεται σε γενικές γραμμές εντός στόχων διότι η προσαρμογή για το 2013 και το 2014 βασίζεται σε πακέτο 7,25% του ΑΕΠ και σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των δαπανών.

Όσο για την αναφορά στους αυτόματους σταθεροποιητές, που θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν αν η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί ακόμα πιο αδύναμη από αυτήν που αναμένεται από το πρόγραμμα, αυτή σημαίνει απλούστατα να επιβάλλονται αυτόματα μέτρα ανά έξι μήνες, ώστε να κινείται ο προϋπολογισμός εντός των στόχων.

«Ωστόσο, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει επιπλέον επίσημη χρηματοδότηση ή μείωση του χρέους. Την ίδια ώρα, τα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα προς αυτούς που επωμίζονται το αυξανόμενο κοινωνικό κόστος της προσαρμογής» προσθέτει η έκθεση.

Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και η μεγαλύτερη χρήση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουν τις εξαγωγές στην Ελλάδα και τις επενδύσεις. Οι τιμές και οι μισθοί θα υποχωρήσουν περαιτέρω, δεδομένης της ουσιαστικής ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. «Η οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ρίσκα. Η απαραίτητη εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από κοινωνικές εντάσεις και ανεπαρκή διοικητική δυνατότητα, ενώ η περιορισμένη ρευστότητα δημιουργεί ρίσκα για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Τα κομψά λόγια του ΟΟΣΑ φανερώνουν άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει βιώσιμο χρέος εάν δεν επέλθει το... κούρεμα. Γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες το παρασκήνιο οργιάζει ως προς το πώς θα μας «κουρέψουν».

Πριν όμως γίνει αυτό, θα έρθει άλλη μια σοβαρή μείωση μισθών, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, στον βωμό της ανταγωνιστικότητας. Η κινεζοποίηση εντός ευρωζώνης δηλαδή, ώστε να καταδεχθούν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αυτό θα πει... «success story»!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: