Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ - Συνέχιση της τακτοποίησης "υμετέρων" / Επαγγελματικό στρατό στην Ελλάδα ζητάει η τρόικα

Και να λοιπόν που "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Δε φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την "μείωση" των "ειδικών συμβούλων" από 15 χιλιάδες σε 12, δε φτάνει που σύμφωνα με το κυβερνητικό "Βήμα" στη γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου προβλέπεται να συσταθούν 11 (!!!) θέσεις διευθυντών οι οποίοι μάλιστα εξαιρούνται ΟΛΟΙ από το ενιαίο μισθολόγιο και θα πληρώνονται ΟΛΟΙ με μισθό γενικού γραμματέα, δε φτάνει που το πάρτυ μετους διορισμούς υμετέρων συνεχίζεται στις "ειδικές θέσεις",  έχουμε και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να μας καταδεικνύει ότι (μάλλον λόγω χειμώνα) προωθείται κουκούλωμα - και αυτό σε συνέχεια της ανάλογης εξέλιξης που είχε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική του Μνημονίου (εδώ υπάρχουν λεπτομέρειες για το αρχικό αίτημα). 

Έτσι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία των μελών της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή) αποφάσισε να μην μετατραπεί σε Εξεταστική, διακόπτοντας έτσι την ουσιαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο.  Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ (που ξεκίνησε το όλο θέμα) ετοιμάζει πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσους επεξεργάστηκαν ή διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο υλικό. Σε αυτό συνηγορεί και η φράση «είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε την υπόθεση έως το τέλος» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει αναλάβει τον χειρισμό εκ μέρους του κόμματος. 

Πιο αναλυτικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «πρώτος στόχος είναι να συνεχιστούν οι έρευνες στην επιτροπή Θεσμών. Αν η πλειοψηφία το αρνηθεί τότε θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένη πρόταση στην Ολομέλεια για περαιτέρω διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε κόμμα θα αναγκαστεί να δείξει εάν επιθυμεί ή όχι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο». 

Με δεδομένο λοιπόν ότι η επιτροπή Θεσμών αρνήθηκε να αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, οι μόνες επιλογές που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. 

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής καταδεικνύουν ότι προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την αδιαφανή διαχείριση αυτής της λίστας και για την εξωθεσμική συμπεριφορά προσώπων που άσκησαν εξουσία από ανώτατες θέσεις πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης. Τα στοιχεία ήδη οδηγούν σε πρόσωπα και γεγονότα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης - που ελπίζουμε να γίνει.

Η στάση της Χ. Αυγής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκ των υστέρων, και μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε από την αρνητική ψήφο της στην επιτροπή, τόσο ο εκπρόσωπός της σ' αυτήν όσο και η ίδια η οργάνωση, ανέφεραν ότι καταψηφίστηκε "εκ παραδρομής" και ότι "πάγια θέση της είναι η απόλυτη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης μαύρου πολιτικού χρήματος". Βέβαια αυτό δε συνάδει με προηγούμενες (ανάλογες) τοποθέτησης της στην Βουλή και σηκώνει αρκετά συζήτηση με το που είχε το μυαλό του ο βουλευτής της, όταν ψήφιζαν. Μάλλον σε καμία βραδυνή έξοδο (για "ξεμούδιασμα") ή στα γιορτινά ψώνια... Η ουσία είναι οτι η ψήφος δεν αλλάζει και ότι το θέμα θα πάει στην ολομέλεια...

Η εξέλιξη των γεγονότων, με τη δικαστική εμπλοκή της υπόθεσης και την καθυστερημένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ κατά την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποπέμφθηκε από το κόμμα ως μόνος υπεύθυνος για την υπόθεση λες ο Ε. Βενιζέλος δεν πήρε στα χέρια του τη λίστα κρατώντας την στα συρτάρια τόσο καιρό, δείχνει το πόσο πολύ έχει εμποτίσει η διάθεση συγκάλυψης το πολιτικό μας σύστημα. Κανείς δε δείχνει να έχει τη διάθεση να πάρει ευθύνες - είτε ως άμεσα υπεύθυνος συγκάλυψης, είτε γιατί αλλοίωσε την αρχική λίστα, είτε γιατί καθυστέρησε ν΄ αντιδράσει ή να αποδώσει ευθύνες σ' αυτούς που έφταιξαν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επαγγελματικό στρατό ζητάει η τρόικα για την χώρα μας. Ειδικότερα στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες η Επιτροπή αναφέρεται στη “συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας, στη δημοσιονομική προσαρμογή”, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά τις υψηλότερες δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Παρουσιάζει δε το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για την περίοδο 2009 – 2016, σημειώνοντας ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό. Βέβαια δεν μας λέει ότι σε καμία χώρα που κατάργησε την υποχρεωτική στράτευση δεν υπήρξε μείωση των εξόδων. Ίσα-ίσα το παράδειγμα των χωρών που ακολούθησαν το διαφορετικό δρόμο, υπήρξε αύξηση ή σταθεροποίηση των εξόδων, με διαφορά ότι τα χρήματα πήγαν για άλλους σκοπούς δηλ. αποστολές στο εξωτερικό ή αγορά οπλισμού. Ένα από τα προβλήματα της χώρας μας, είναι όντως οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά όχι λόγω των κληρωτών. Είναι λόγω του "αμυντικού μπαράζ αγορών" λόγω της Τουρκίας, λόγω των μιζών και της διαπλοκής κατά την αγορά (και την υποχρεωτική "υποστήριξη" των αμυντικών βιομηχανιών των συμμάχων μας) και λόγω της διασποράς του στρατεύματος σε διάφορα στρατόπεδα για πολιτικούς λόγους (πράγμα που αλλάζει, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση). 

Αφήστε που η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό, παρουσιάζει και μια άλλη παράμετρο: ένας στρατός τέτοιος θα είναι πιο "εύκολος" στο να συμμετέχει (με δικά μας έξοδα φυσικά) σε "ειρηνευτικές αποστολές" ανά την υφήλιο, ενώ θα είναι πιο "διαχειρίσιμος" από πάσης φύσεως μορφές εξουσίας σε "ευαίσθητες περιοχές". Και κάτι τέτοιο δεν το χρειαζόμαστε...

Πηγές ειδήσεων: "Ισοτιμία", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: