Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

"Αξιοζήλευτο" το επίπεδο υγείας στην χώρα μας κατά τον κύριο Στουρνάρα.../ Κρυφές παράμετροι του 3ου Μνημονίου

Αν δεν το γνωρίζατε, το μάθατε σήμερα: Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και παρά την ύφεση, στην Ελλάδα διατηρείται το επίπεδο υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η επιτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν το δείκτη ευημερίας του ελληνικού λαού σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο μεγάλη, που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο το καταφέραμε για να μας... αντιγράψουν!
Οχι, δεν πρόκειται περί πλάκας. Αυτά ακριβώς είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας, που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Αθήνα! Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει ακούσει τίποτε για τις αυτοκτονίες. Προφανώς, ήταν αλλού όταν ξεσηκωνόταν ο κόσμος κατά της απαράδεκτης ρύθμισης συνταγογράφησης δραστικής ουσίας -που επέβαλλε η τρόικα διά της τρικομματικής κυβέρνησης- προκειμένου να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με αμφιβόλου ποιότητας ανώνυμα γενόσημα, made in China, India, Israel, Bangladesh, για να θησαυρίζουν οι γερμανικές και ισραηλινές πολυεθνικές, εις βάρος των ζωών μας. Ο κ. Στουρνάρας είδε μονάχα ότι... «διατηρήσαμε το επίπεδο της ευημερίας μας» και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μας ζηλεύει.
Ή αυτό ή μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο κ. Στουρνάρας. Αλλά, για στάσου... υπάρχει κι άλλο ενδεχόμενο. Μήπως μας προετοιμάζει για νέα μέτρα; Αφού, σου λέει, έχουμε επίπεδα ευημερίας που ζηλεύουν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, μήπως πρέπει να κάνει κάτι για να μας τα μειώσει; Ξανά; Ο κ. Στουρνάρας δεν αρκέστηκε σε αυτά. Εβγαλε το γνωστό λογύδριο για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να πάρει τη δόση και περιέγραψε ένα ειδυλλιακό τοπίο για την Ελλάδα στη μετά-δόση εποχή! Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την απόφαση του Εurogroup για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, μπαίνει τέλος στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ και προχωρούμε σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Καθώς η χώρα βρίσκεται στο ανώτατο όριο ανεργίας, στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί με την εκταμίευση της δόσης, καθώς εξυπηρετείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκταμίευση όμως, έχει και μια ακόμη θετική παράμετρο, σύμφωνα με τον ιδιο: αναμένονται και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 750 εκ. ευρώ, επειδή δεν υπάρχει πλέον ο φόβος εξόδου από το ευρώ, καθώς και η έναρξη των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Στουρνάρας, συνεχίζοντας -σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας- την επίθεση κατά ενός κλάδου που, όπως αποδεικνύεται με νούμερα, έχει πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ισχυρίστηκε πως η Υγεία ήταν «ενδεικτικός τομέας σπατάλης, κακοδιαχείρισης και δημιουργίας ελλειμμάτων» και ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια διόρθωσης των λαθών 10ετιών». Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 100 εκ. ευρώ, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται η ένταξη σε αυτόν όλων των ταμείων.
Την καλύτερη απάντηση στον υπουργό Οικονομίας έδωσε, με στοιχεία που αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος του φαρμάκου πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2009, ενώ ως το 2014 η μείωση προβλέπεται να φτάσει το 65%!
Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολεμικές» συνθήκες λήψης αποφάσεων και εμμονή σε μέτρα όπως η υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική και υποχρεωτική αντικατάσταση με το φθηνότερο ανώνυμο γενόσημο στο φαρμακείο που συντελούν στην αύξηση της δαπάνης, εκθέτουν αναίτια τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, οδηγούν στη διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για σταθεροποίηση του πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής καθώς επίσης και για εξοικονομήσεις με ταυτόχρονη επαρκή λειτουργία της αγοράς, προστασία της δημόσιας υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι -αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας- το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι πολίτες, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής επισήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία προσδοκά τακτοποίηση των οφειλών τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2012 με την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και αποεπένδυση που παρατηρείται στη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στην ομιλία του, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από «διαλυμένους κλάδους υγείας Ταμείων» (πράγμα ψευδές αφού σ' αυτόν ρίχτηκαν συλλήβδην ακόμα και τα "εύπορα" ταμεία τα οποία δεν αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα), άρα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νοικοκυρεμένο οργανισμό (πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του εμπνευστή του έργου κύριου Λοβέρδου αλλά και του ίδιου του κυρίου Σαλμά όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του). Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για οργανισμό υγείας που έχει και προνοιακό χαρακτήρα, τη στιγμή που η ύφεση έχει ισοπεδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές (δεν μας δήλωσε βέβαια το πως η ύφεση έφτασε στον 5ο σερί χρόνο - μήπως φταίνε τα Μνημόνια άραγε;). Τα έσοδά του είναι 4 δισ., από τα 8 που είχαν προϋπολογιστεί. Υπογράμμισε πως οι φορείς παροχής πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα σχηματισμό μαζί με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Επίσης σημείωσε πως όλοι οι φορείς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και γι΄ αυτό «χωρίς να ανοίξει μύτη» μειώθηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ.

Μάλλον κάποιοι από τους ομιλητές είχαν τιμήσει την κάβα του μπουφέ της εκδήλωσης και δεν ήξεραν τι έλεγαν ή μας επισκέφτηκαν από το "τρίγωνο του Κολωνακίου" που κατοικοεδρεύουν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το διαβάσαμε στην εφημερίδα "Ποντίκι" και αξίζει να το μεταφέρουμε: "Όποιος διαβάσει με προσοχή το κείμενο της συμφωνίας για την καταβολή των επόμενων δόσεων, που ανακοινώθηκε θα διαπιστώσει, όπως είδαμε και στη σελίδα 4, μια παράγραφο που, από μόνη της, δείχνει σε τι περιπέτειες μπήκε η χώρα μας:
«Η Ελλάδα θα μεταφέρει στον λογαριασμό (της ΤτΕ) όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ.: δηλαδή το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα), για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση».
Με άλλα λόγια, όλα τα χρήματα που θα παράγει η χώρα θα είναι δεσμευμένα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών. Στην ελληνική μετάφραση λείπει η λέξη forward looking ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα παραμένουν δεσμευμένα ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις είναι πληρωμένες, μήπως και αλλάξουν οι απαιτήσεις στο μέλλον!
Επιπλέον η εμμονή ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%, από το 2014, δημιουργεί ένα ερώτημα που κανείς δεν απαντά: Πώς είναι δυνατόν όλοι οι πόροι που θα αρχίσουμε να εξοικονομούμε ως χώρα (αν πιστέψουμε ότι θα καταφέρουμε να πιάσουμε το πλεόνασμα) να πηγαίνουν στα δάνεια τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης για έκτη χρονιά;
Με άλλα λόγια, πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να ρίξει χρήματα στην αγορά και την πραγματική οικονομία, πώς θα επιδιορθώσει τις λεγόμενες κοινωνικές αδικίες από τις μαζικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, αφού ουσιαστικά της απαγορεύεται να το κάνει; Πώς δηλαδή θα βγούμε από την ύφεση χωρίς χρήμα;"

Πηγή ειδήσεων: "Eurotoday", "Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: