Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αύξηση δόμησης στα νησιά σε νομοσχέδιο για ταξί (!!!) / Συλλήψεις γιαλαντζί χωρίς αντίκρυσμα για τα οικονομικά του Δημοσίου

Μετά από έντονες αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών που στη χιονοστιβάδα των τροπολογιών βρήκαν το χρόνο να τις διαβάσουν, καταψηφίσθηκε το σκανδαλώδες άρθρο 148 του νομοσχεδίου Βορίδη για τα ταξί, το οποίο προβλέπει αύξηση του οικοδομικού συντελεστή των τουριστικών συγκροτημάτων στα νησιά(!!!). Μετά την αποκάλυψη ότι με μία φαινομενικά αθώα ρύθμιση καταργείται το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης από 0,2 σε 1 στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με έδρα τουριστικά νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Σίφνο, Σύρο, Αίγινα κ.ά.) και πενταπλασιάζεται η επιτρεπόμενη κάλυψη, τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων καταψήφισαν και το άρθρο αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην ολομέλεια.

Μάλιστα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης είπε ότι επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη και με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. "Είτε θα αποσυρθεί, είτε αλλιώς θα κρατήσουμε επιφύλαξη", είπε. Ωστόσο ο παριστάμενος υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος επέμεινε να περάσει ("δεν δεσμευόμαστε από αυτά που είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ότι υπάρχει συνεννόηση, που δεν την γνωρίζω"), μέχρι που αντελήφθη ότι κανένα κόμμα δεν το στηρίζει.

Νωρίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) είχε τονίσει ότι "είναι μια αμαρτωλή ιστορία" και υπενθύμισε ότι υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού να αποσύρονται φωτογραφικές υπουργικές τροπολογίες. "Διαβάστε την επιστολή του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου, με εντολή του πρωθυπουργού, που συνετάγη και εστάλη σε όλους σας. Δεν ξέρω εάν την έχετε παραλάβει. Τέρμα στις τροπολογίες που δεν συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας με βάση το οικονομικό πρόγραμμα. Από πού και ως πού εσείς λοιπόν παραβιάζετε και πρωθυπουργική εντολή; Αγνοείτε την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού και κάνετε κομμάτια το χωροταξικό για το περιβάλλον με τη λογική των τετελεσμένων προεκλογικά", τόνισε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μπορεί η αστυνομία να προχώρησε σε 185 συλλήψεις το τελευταία διάστημα για οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά τα κρατικά ταμεία παραμένουν άδεια. Η επιχείρηση "χειροπέδες", σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, δεν έχε κανένα αντίκρισμα στα έσοδα του Δημοσίου δεδομένου ότι οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε δίκες και αφήνονται ελεύθεροι χωρίς εγγυήσεις και χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ.

Τα δικαστήρια έδωσαν διορία περίπου δύο μηνών στα 185 άτομα που έχουν βεβαιωμένες οφειλές της τάξεως των 694,6 εκατομμυρίων ευρώ αλλά στην πλειονότητά τους οι οφειλέτες είτε αμελούν είτε δεν καταφέρνουν να βρουν τα χρήματα για την καταβολή της πρώτης δόσης. Αρκετοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν μάλιστα την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξη και την αποπληρωμή των χρεών τους. Το μόνο πραγματικό όφελος που προήλθε από την επιχείρηση χειροπέδες είναι ότι ορισμένοι από τους χιλιάδες οφειλέτες προς το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και την διαπόμπευση προσήλθαν αυτοβούλως και τακτοποίησαν μέρος των οφειλών τους. Από στοιχεία του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι 30 φορολογούμενοι με υψηλά χρέη προς το Δημόσιο κατέβαλλαν 8,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.
Παράγοντες από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία κάνουν λόγο για ευνοϊκή και χαλαρή μεταχείριση μεγαλοοφειλετών από τις δικαστικές αρχές, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τις πρόσφατες αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων που ούτε προφυλάκιζαν ούτε επέβαλαν έστω και ένα ευρώ εγγύηση σε γνωστά πρόσωπα.
"Η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή" σχολίασαν οι ίδιο παράγοντες, επισημαίνοντας πως η "τηλεοπτική δημοκρατία υπερισχύει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Τα πενιχρά αποτελέσματα για τα έσοδα του Δημοσίου το 2011 που απέφεραν οι συλλήψεις, οι απειλές για αυτόφωρο και το φοροκυνηγητό καταδεικνύονται από το γεγονός ότι στα ταμεία του κράτους μπήκαν 945,8 εκατομμύρια ευρώ από τα 42 δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο αντίποδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, από ΦΠΑ, φόρους κ.λπ., έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια και έχουν φτάσει στα 45,5 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2012 από τα 36,6 δισεκατομμύρια που ήταν το καλοκαίρι του 2010.

Και κάτι τελευταίο... Με την οικονομική ανέχεια να έχει καλύψει στα σύννεφο την χώρα δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προσπαθούν ν' αποφύγουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στους παρόχους τηλεφωνίας, πηγαίνοντας από την μια στην άλλη. Έτσι ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απλήρωτων λογαριασμών στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα. Με βάση τη ρύθμιση που επιχειρείται για την υλοποίηση της φορητότητας (διατήρηση του τηλεφωνικού αριθμού μετά την αλλαγή παρόχου) οι πάροχοι δότες «δύνανται να θέτουν ως προϋπόθεση την εξόφληση όλων των οφειλών του συνδρομητή που προβαίνει σε φορητότητα του αριθμού του μέχρι και την ημερομηνία υλοποίησης της φορητότητας, συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων επιδοτήσεων. Στην περίπτωση αυτή ο πάροχος δότης ενημερώνει άμεσα τον συνδρομητή για τις οφειλές του μέχρι την ημερομηνία υλοποίησης της φορητότητας».

Πηγές ειδήσεων: "Αυγή", "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: