Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΣΔΟΕ στα νησιά / Καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις

Είδηση 1η: Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των επιθεωρητών εργασίας "σαρώνουν" τις ημέρες αυτές τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπου γίνεται "πάρτι" φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων ενώ η ανασφάλιστη εργασία αποδεικνύεται ως πραγματική μάστιγα. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια) που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Ρόδο και Κω εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις, ενώ σε πολλές από αυτές δεν υπήρχε καν κατάσταση εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα και οι φοροελεγκτές θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν στον εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές ενώ η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με λουκέτο της επιχείρησης.
Σχόλιο: Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων αποτελεί κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού είναι γνωστό της πάση ότι τα πρόστιμα σβήνονται και οι έλεγχοι γίνονται σπάνια και κρατάνε για λίγο. Το πρόβλημα επίσης μπορεί να είναι σοβαρό στην επαρχία και στα νησιά, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο στην Αθήνα όπου ακόμα και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα (όπως π.χ. το "Athens Heart") πάρα πολλές επιχειρήσεις απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζομένους που εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ πληρώνονται ως ημι-απασχολούμενοι (στοιχεία έχουμε και για γνωστές αλυσίδες που λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς). Κάτι το οποίο βέβαια είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι επιτρέπουν όμως την εξάπλωση του φαινομένου.

Είδηση 2η: Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα -κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, η τρόικα επιμένει στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.

Σχόλιο: Για την αξιοπιστία της κυβέρνησης (η οποία διαβεβαίωνε ότι "δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα" μέχρι πριν μερικές μέρες) δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, παρά μόνο ότι επιμένει να θεωρεί την πτώση στο γκρεμό ως πρόοδο για την χώρα. Και είναι προφανές ότι ο κατήφορος που έχει πάρει, με τις συνεχείς παραχωρήσεις δεν θα έχει τελειωμό, αφού μετά τις τσέπες των πολιτών, σειρά έχει ο εθνικός μας πλούτος - λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΗ, νερό κλπ. Είναι προφανές ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ξεπουληθούν τα λιμάνια ΔΕΝ θα μειωθούν οι τιμές σε κανένα κλάδο. Δεν συνέβει πουθενά στον κόσμο και προφανώς δεν θα συμβεί ούτε στην Ελλάδα.
Από κει και πέρα, η ανταγωνιστικότητα και ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να ωφεληθούν από το να κοπεί ο 13ος ή 14ος μισθός, όπως δεν ωφελήθηκαν από την εξαφάνισή τους από το Δημόσιο. Αυτό που θα πέσει είναι το βιοτικό επίπεδο, και θα μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση που ήδη σφαδάζει. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα πάντα λόγω αύξησης φόρων και ΦΠΑ. Αν δεν μειωθούν ή δεν αυξηθούν οι μισθοί δεν πρόκειται να πέσει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το "σκληρό και άτεγκτο" προφίλ των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων της Κομισιόν απέναντι στους Υπουργούς μας, δείχνει καθαρά το που μας έχουν φτάσει ως χώρα τα κυβερνητικά κόμματα μας. Όσο και αν τα ρεπορτάζ που τους παρουσιάζουν "αδιάφθορους" και "αλώβητους ακόμα και σε φλέρτ" (ήμαρτον κιόλας - πόσο χαμηλά μπορεί να πέσουν ορισμένοι/ορισμένες) βγάζουν γέλιο, οι απαιτήσεις τους για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο του ΟΣΕ (προφανώς κάποιον θα έχουν υπόψιν τους να καλύψει το ρόλο του στην χώρα μας για να επιμένουν τόσο) θα πρέπει να μας κάνει το λιγότερο έξω φρενών. Αλήθεια, ο κύριος Πάγκαλος που είναι;

Πηγές: "Έθνος", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: