Δεν υπάρχει καμία μέρα που να μην αποκαλύπτεται κάτι σάπιο στο "ευρωπαϊκό κράτος" που το λένε Ελλάδα - το πιο πρόσφατο είναι το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το σκάνδαλο
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας φορέας, εποπτευόμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεριμνά για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε δικαιούχους, είτε πρόκειται για αγρότες είτε για κτηνοτρόφους.
Από το 2020 και μετά άρχισαν να έρχονται στο φως στοιχεία που αφορούσαν σε διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων μέσω παράνομων επιδοτήσεων του Οργανισμού. Οι επιδοτήσεις αφορούσαν σε άτομα που δήλωναν δικαιούχοι και φέρονταν να έχουν στην ιδιοκτησία τους ή να έχουν μισθώσει εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως «βοσκοτόπια».
Η αλλαγή του κανονισμού λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2017 είχε διευρύνει την έννοια «βοσκότοπος», ενώ ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα να εμφανίζονται ως δικαιούχοι των επιδοτήσεων άτομα τα οποία μπορεί να είχαν βοσκοτόπια στην ιδιοκτησία τους, αλλά την ίδια ώρα δεν είχαν ζώα στην κατοχή τους. Όλα αυτά με μια προϋπόθεση: Να κόβουν σε συγκεκριμένο ύψος τα χόρτα των βοσκότοπων κάθε χρόνο. Εάν ωστόσο οι βοσκότοποι είχαν ξυλώδη, πολυετή μικρά πουρνάρια, το «ξήλωμα» γίνοταν μόνο από τα ζώα, που αυτοί δεν είχαν…
Η συγκεκριμένη αλλαγή προκαλεί μια «έκρηξη» στις επιδοτήσεις του 2017, οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι ήταν αρκετοί εκείνοι τη χρονιά που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αλλαγή στη νομοθεσία. Κι επειδή τα βοσκοτόπια στην Κρήτη είναι συγκεκριμένα και γνωστοί οι κάτοχοί τους, η δράση των επιτήδειων επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα, φτάνοντας έως και τον… Γράμμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα 2019-2022 υπάρχει μια εντυπωσιακή καταγραφή σε νέους δικαιούχους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αρκετοί Έλληνες στράφηκαν ξαφνικά στη γεωργία και στην εκμετάλλευση βοσκότοπων. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα… Ξαφνικά δικαιούχοι έφτασαν να δηλώνουν δικηγόροι (σχετική υπόθεση με κατηγορούμενο δικηγόρο που φέρεται να εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις, εκδικάστηκε στο Εφετείο της Αθήνας σήμερα). Και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν η μοναδική. Σε έλεγχο που γίνεται από συγκεκριμένα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρχίζουν να διαπιστώνονται οι πρώτες παρατυπίες στην υποβολή των δηλώσεων των φερόμενων ως δικαιούχων. Και αν στην αρχή οι παρατυπίες αυτές φάνταζαν σαν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι έλεγχοι που συνεχίστηκαν απέδειξαν ότι οι περιπτώσεις μόνο μεμονωμένες δεν ήταν και πως υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο εξαπάτησης μέσω ψευδών δηλώσεων.
Σε τι αφορούσαν οι ψευδείς δηλώσεις; Για παράδειγμα κάτοικος στην Κρήτη δήλωνε ιδιοκτήτης γης στον… Γράμμο ή σε νησιά του Αιγαίου! Το περιστατικό δεν ήταν ένα, αλλά πολλά, ειδικά από τη Μεγαλόνησο όπου πολλοί Κρητικοί εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή μισθωτές γης σε περιοχές που δεν είχαν καμία σχέση με το νησί τους. Την ίδια ώρα, στον έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων προηγούμενων ετών και πιο συγκεκριμένα στο Ε9 διαπιστωνόταν πως οι εκτάσεις που δήλωναν ως δικές τους, απουσίαζαν από τη δήλωση. Πέραν της Κρήτης το ίδιο μοτίβο δείχνει να εμφανίζεται και σε δηλώσεις ατόμων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι φερόμενοι ως δικαιούχοι δήλωναν ως δικές τους έως και δημόσιες εκτάσεις!
Η διασταύρωση των στοιχείων οδηγεί την τότε διευθύντρια των άμεσων ενισχύσεων του Οργανισμού, να «παγώσει» άνω των 5.000 ΑΦΜ που ανήκαν σε φερόμενους ως δικαιούχους και οι αιτήσεις των οποίων παρουσίαζαν πρόβλημα. Και κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισμός του ελληνικού δημοσίου αλλά και μια μεγάλη προσπάθεια συγκάλυψης. Αντί να ξεκινήσει μεγαλύτερος έλεγχος σε βάθος, στοχοποιείται η διευθύντρια που προχώρησε στο πάγωμα των προβληματικών ΑΦΜ και ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ευθυνών όπου όλοι μιλούν για κάθαρση και λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά κανείς από τους ιθύνοντες δεν κάνει κάτι γι’ αυτό.
Και όχι μόνο δεν έκαναν κάτι, αντιθέτως, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε εγκυκλίους που αφορούσαν τους ελέγχους, διαπιστώνεται ότι κάποιοι βοήθησαν στη γιγάντωση του φαινομένου της διαφθοράς στο κομμάτι με τις επιδοτήσεις. Ειδικότερα: Κατά το επίμαχο διάστημα (2019-2022) φέρονται να υπήρξαν διοικήσεις που με τις τροποποιήσεις τους έκαναν περισσότερο αυστηρούς τους ελέγχους για τους δικαιούχους, όπως και άλλες που προκλητικά θα έλεγε κανείς, αφαίρεσαν όλες τις προβλέψεις και τις δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα υπήρξε τροποποίηση που ανέφερε ότι ο Οργανισμός «δεν ήταν αρμόδιος να κρίνει» για συγκεκριμένες εκτάσεις των οποίων η νομή, κυριότητα ή η κατοχή ήταν σε καθεστώς αμφισβήτησης. «Η επίλυση ιδιοκτησιακών ή εν γένει εμπραγμάτων δικαιωμάτων, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών και δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε η εγκύκλιος. Την ίδια ώρα βέβαια ο οργανισμός δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποζημιώσει αυτόν που είχε κάνει τη συγκεκριμένη αίτηση…
Η κυβερνητική ευθύνη
Κομβική όμως ήταν και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θεώρησε σωστό, παραμονές των εθνικών εκλογών του 2023 να «ξεπαγώσει» τα 5.000 ΑΦΜ που ελέγχονταν από τον Οργανισμό για ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία και να προχωρήσει κανονικά στην καταβολή των επιδοτήσεων. Το γεγονός ότι κάποιες απ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη κι έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες καταδίκες ατόμων που φέρονται να δήλωσαν ψευδή στοιχεία, μάλλον διαφεύγει της προσοχής και της παρούσας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και του αρμόδιου υπουργού, κ. Τσιάρα. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο υπουργείο, αλλά και στον Οργανισμό, υποστηρίζουν ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν ενέκριναν τα όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο επικρατούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας από συγκεκριμένα στελέχη που υπηρετούν εκεί και τα οποία δείχνουν να έχουν άνωθεν κάλυψη. Με απλά λόγια, όποιος διαφωνούσε ή εξέφραζε αντίλογο, κατέληγε σε θέσεις «ψυγείου» ή απομονωνόταν ως ο «γραφικός» που βλέπει «φαντάσματα».
Μετά την δημοσιότητα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναδείχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (η Ελληνική μάλλον είναι σε ύπνωση (ή δεν την "αφήνουν" ν' ασχοληθεί) και την αποκάλυψη απίστευτων διαλόγων εμπλεκομένων, που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη διασπάθηση των κοινοτικών επιδοτήσεων που είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, όλοι οι αρμόδιοι "σκίζουν τα ιμάτιά τους" ότι δεν ήξεραν τίποτα. Είναι δυνατόν όμως να γίνουν πιστευτοί;
Όλοι ήξεραν τις "μεθοδεύσεις" που γίνονταν. Από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, μέχρι τους γενικούς γραμματείς και τους αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν η Κρήτη, που έχει περίπου 500.000 αιγοπρόβατα, να δηλώνει 7,5 εκατομμύρια, χωρίς κανείς να το "παίρνει χαμπάρι".
Η Κρήτη βέβαια δεν αποτελεί την εξαίρεση στον "βρώμικο κανόνα". Το ίδιο φυσικά γίνονταν σε όλη την χώρα, και παντού κάποιοι "σφύριζαν αδιάφορα" για ένα και μόνο λόγο: Γιατί έτσι εξασφάλιζαν ψήφους ή πιο σωστά τους εξαγόραζαν. Η "παραίτηση" από την κυβέρνηση ενός Υπουργού και τριών Υφυπουργών (που πάντως συνέβει πολύ πιο γρήγορα απ' ότι έγινε στην τραγωδία των Τεμπών), είναι προφανώς στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας που δε συμμετείχαν στο φαγοπότι. Αυτοί εξάλλου αντικαταστάθηκαν άμεσα, εντός μίας ημέρας, με άλλους "αναλώσιμους" βουλευτές και η ζωή συνεχίζεται...
Όμως, δεν είναι έτσι. Ούτε τόσο απλό. Οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να μάθουν την πλήρη αλήθεια και να οδηγηθούν σε τιμωρία οι κύριοι υπεύθυνοι, παραδειγματικά. Δεν μπορεί να διασπαθίζεται με τον τρόπο αυτό το κοινοτικό χρήμα, η χώρα να τιμωρείται με πρόστιμο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και να μην "τρέχει τίποτα". Και το πρόστιμο αυτό να καλείται να πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους - η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "απέτυχε" δεν αρκεί γιατί έχει την υποχρέωση να πει στο λαό την αλήθεια και ν' αποδώσει ευθύνες.
Και τα ερωτήματα είναι προφανή: Γνώριζε για το τί γινόταν με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, πώς δινόταν τα χρήματα και ποιοι τα έπαιρναν; Γνώριζε για την αποδέσμευση των ελεγχόμενων ΑΦΜ αγροκτηνοτρόφων;
Αν δεν γνώριζε, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής για να ηγείται της κυβέρνησης. Αν γνώριζε τα όσα γίνονταν και δεν έκανε το παραμικρό για να σταματήσει η απάτη, τότε, είναι ο πρώτος που πρέπει να καλέσει η Δικαιοσύνη για να δώσει εξηγήσεις - σε μια Δημοκρατία κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα κομβικό ερώτημα: Από ποια Ελληνική Δικαιοσύνη να κληθεί; Αυτή που στην ουσία δεν υπάρχει και που επέτρεψε το αίσχος στη διαχείρηση της υπόθεσης των Τεμπών; Και όταν υπάρχει, είναι κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη;
Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με τον Πρωθυπουργό. Το απόστημα πρέπει να σπάσει. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει κι εκείνος να πάρει την ευθύνη που του αρμόζει, και να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου