Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα - το παράδειγμα του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)

 Θα περίμενε κανείς ότι η επιλογή ενός καθηγητή Φαρμακολογίας, ως προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα έφερνε έναν αέρα αλλαγής σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό οργανισμό, ο οποίος προϊσταται ενός χώρου που αναμένεται ν' αποτελέσει προμετωπίδα της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς όμως αντί γι' αυτό παρουσιάζονται τα γνωστά, για δημόσιους οργανισμούς, φαινόμενα όπου το ταμείο του οργανισμού αντιμετωπίζονται ως προέκταση του οικογενειακού τραπεζικού λογαριασμού. Και εξηγούμαστε...

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία"ο γνωστός και διακεκριμένος καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης (ο οποίος έχει παράλληλα τη θέση του διευθυντή του τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ακαδημαϊκού Γενικού Νοσοκομείου της ίδιας πόλης), διορίστηκε επίσημα στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ στις 8 Νοεμβρίου του 2023. Στις 21 του ίδιου μήνα όμως εγκρίθηκε δαπάνη 190 ευρώ για να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για "υπηρεσιακούς λόγους". Έτσι ο κύριος καθηγητής απουσίασε από τις 21 εώς τις 28 του μήνα. Χωρίς να υπάρχει άμεσο στρατηγικό παράρτημα/γραφείο του οργανισμού στη συγκεκριμένη πόλη, η μετάβαση αυτή μπορεί μόνο να προκαλέσει εύλογες απορίες. Όχι όμως τόσο μεγάλες όσο η 2η απόφαση ανάληψης οικονομικής υποχρέωσης από τον ΕΟΦ, ύψους 250 ευρώ αυτή τη φορά, με ημερομηνία έκδοσης την 1η του Δεκέμβρη (3 μέρες μετά δηλαδή από την επιστροφή του από το προηγούμενο ταξίδι), η οποία αφορούσε μετάβαση στην ίδια πόλη για το διάστημα μεταξύ 1ης και 5ης του Δεκέμβρη. Το ίδιο συνέβει με συνεχόμενες αποφάσεις (και πάντα επικαλούνταν "υπηρεσιακούς λόγους") για 250 ευρώ (12 - 18 Δεκέμβρη), 150 ευρώ (7-8 Ιανουαρίου) και 400 ευρώ (12-17 Ιανουαρίου). Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο προεδρίας του ο κύριος Μανωλόπουλος έλειψε περίπου ένα ολόκληρο μήνα, πάντα στην Αλεξανδρούπολη και πάντα για τους γνωστούς "υπηρεσιακούς λόγους". 

Μπορεί κανείς να υποθέσει πολλά, αλλά νομίζουμε είναι εύλογο το ερώτημα, μήπως τελικά αυτοί οι λόγοι δεν έχουν σχέση με τον ΕΟΦ αλλά με το γεγονός ότι ο κύριος Μανωλόπουλος έχει προσωπικές και επαγγελματικές υποθέσεις στην πόλη (όπου μάλλον διατηρεί ακόμα κατοικία). Προφανώς και στα 2024, υπάρχουν δυνατότητες για εξ' αποστάσεως εργασία, αλλά προφανέστερα δεν είναι σωστό τα έξοδα μετακίνησης προς την κατοικία του προέδρου ενός οργανισμού, να καλύπτονται από το δημόσιο ταμείο, χρησιμοποιώντας την καραμέλα των "υπηρεσιακών υποθέσεων". Αυτά μπορούν να καλύπτονται από το μισθό του, ειδικά εφόσον η μετάβαση στο μέρος μόνιμης κατοικίας και η ανάληψη καθηκόντων σε μια άλλη πόλη αποτελούν προσωπικές επιλογές του ωφελουμένου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Μαρία Παναγιώτου που έβγαλε την υπόθεση στην επιφάνεια) είναι το γεγονός ότι ο κύριος Μανωλόπουλος αναφέρεται στο διορισμό του ως "προσωρινός" πρόεδρος του ΕΟΦ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την πομπώδη ανακοίνωση της πρόσληψης του, στην οποία αναφερόταν ως "νέος". Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πιθανή εξήγηση αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι να γίνει επίσημος ο διορισμός είχε τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κεραμέως, ο οποίο μέσα στα πολλά θέτει ως προϋπόθεση τη πρόσληψη προέδρων οργανισμών μέσω ΑΣΕΠ. Ο χαρακτηρισμός επομένως της προεδρίας του ως "προσωρινής" (χωρίς παράλληλα να υπάρχει ένα όριο στην προσωρινότητα αυτή), ξεπερνάει το νομικό σκόπελο, επιτρέποντας την ανάληψη της προεδρίας του οργανισμού από τον κύριο καθηγητή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: