Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Φoβού τους Φράγκους και δώρα φέροντας: Το παράδειγμα του Μοσκοβισί

Δεν ξέρουμε ποιος δουλεύει περισσότερο ποιον στο θέμα της διαπραγμάτευσης: Ο Τσίπρας και η παρέα του τους Έλληνες ή οι δανειστές εμάς (και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί).
Το ερώτημα αυτό φαντάζει εύλογο αν αναλογιστεί κανείς την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα. Καλά λόγια, επαινετικά σχόλια αλλά εμμονή σε πρακτικές που δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά σε μια διαρκή και αέναη λιτότητα.
Η εμμονή των Ευρωπαίων για νομοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2019 αλλά θα ψηφιστούν προληπτικά στα 2017, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν μας υπολογίζουν για Ευρώπη. Είμαστε ένα ιστορικό άλλοθι, ένας χώρος διακοπών που οι συνναλαγές γίνονται στο νομισμά τους - και μέχρι εκεί. Γιατί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα ψήφιζαν "προληπτικά" ή θα ζητούσαν να ιδιωτικοποιηθούν κρατικά μονοπώλια.
Επίσης σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δε θα μπορούσε να θεωρηθούν ως σοβαρό αντιστάθμισμα του δραστικού «κουρέματος» του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ (το οποίο θα έχει τραγικές συνέπειες όπως τονίσαμε κατά το παρελθόν εδώ) και της μείωσης των κύριων συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από τα 13% στο 12% ή το 11% ή η δημιουργία εισαγωγικού κλιμακίου 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ (από το "καινούργιο" στο "παλιό" αφορολόγητο δηλαδή). Και όμως εδώ το συζητάμε και να δείτε που ο ΣΥΡΙΖΑ θα το πανηγυρίσει κιόλας, αν στο τέλος "αναγκαστεί" να τα ψηφίσει.
Το χειρότερο όμως είναι άλλο...Μερίδα των "φιλελλήνων" δανειστών (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) δια μέσου του κυρίου Μοσκοβισί προτείνει (επειδή προφανώς ακόμα και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά μία μονάδα τους φαίνεται τεράστια) αντί οποιαδήποτε άλλου ανταλλάγματος την παραχώρηση στην Ελλάδα των διακρατούμενων, από την ΕΚΤ, 10-11 δις περίπου ευρώ, που θα διατεθεί για αγορά χρέους από πλευράς της χώρας μας. Μέρος της ιστορίας του ποσού αυτού μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Η ουσία βέβαια είναι ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν στην χώρα μας από την εποχή των αλησμόνητων Σαμαρά - Βενιζέλου. Δεν ήρθαν τότε. Η επιστροφή τους επαναδιατυπώθηκε στα 2015 - στη συμφωνία του Μνημονίου Τσίπρα, αλλά εμείς ακόμα τα περιμένουμε...Αυτά λοιπόν "προσφέρθηκε" να φέρει ο κύριος Μοσκοβισί με αντάλλαγμα την προληπτική νομοθέτηση μέτρων και αυτήν την "παραχώρηση" συζητάει ο κύριος Τσίπρας και οι συν αυτώ. Και αντί ν' αρχίσουν τα γιουχαϊσματα, υπάρχουν πολλοί "έγκυροι" αναλυτές που επιχαίρουν.
Γι' αυτό αναλογιζόμαστε: Ποιος δουλεύει καλύτερα ποιον; Ο Τσίπρας εμάς ή οι δανειστές εμάς και τον Τσίπρα ταυτόχρονα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: